Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Paratiisin paperit paljastivat F1-mestarin verokikkailun – punainen yksityiskone toi Lewis Hamiltonille miljoonien edun

Tuoreen tietovuodon mukaan Mansaarelle rekisteröity yksityiskone tarjosi F1-mestari Lewis Hamiltonille keinon välttää yli kolmen miljoonan punnan edestä veroja.

Lewis Hamilton
Lewis Hamiltonin suihkukonekikkailu paljastui Paratiisin papereista. Kuva: Lehtikuva
Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuore tietovuoto "Paratiisin paperit" kertoo lukuisten kansainvälisten huippu­poliitikkojen ja raha­rikkaiden hämäristä yhtiöistä vero­paratiiseissa. Tutkivat toimittajat ympäri maailman ovat paljastaneet, kuinka peiteyhtiöitä on käytetty sekä omistusten piilotteluun että vero­suunnitteluun – monissa tapauksissa myös veron­kiertoon ja muihin rikoksiin.

Huippu-urheilijatkaan eivät ole säästyneet vuodoilta. Brittimediat The Guardian ja BBC raportoivat maanantai-iltana laajasti, että vastikään uransa neljännen F1-mestaruuden varmistanut Lewis Hamilton olisi kikkailemalla saanut 3,3 miljoonan punnan edestä veroetua. Hämärän kuvion ytimessä ovat Mansaari ja punainen yksityissuihkukone.

Paljastusten mukaan Paratiisin paperien keskiössä olevat firmat – kirjanpitoon keskittyvä EY ja lakifirma Appleby – auttoivat Hamiltonia ja lukuisia muita asiakkaita järjestelemään peiteyrityksiä, joiden kautta he vuokrasivat omia suihkukoneita itselleen.

Kuvio on monimutkainen, mutta yksinkertaistettuna monen yhtiön kautta kierrätetty, ja takaisin Hamiltonille itselleen vuokrattu, lähes 17 miljoonan punnan arvoinen yksityissuihkari mahdollisti F1-kuskille myös 3,3 miljoonan punnan arvoiset palautukset.

Näin kuvio eteni

  1. Hamiltonin omistama, Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö osti ensin koneen 16,5 miljoonalla punnalla.
  2. Kone vuokrattiin uudelle yhtiölle Mansaarella, joka ei kuulu Euroopan Unioniin.
  3. Tämä yhtiö vuokraa koneen yhä edelleen välitysfirmalle.
  4. Tämä yhtiö vuokraa koneen erityissopimuksella BRV Limited -nimiselle, Hamiltonin omistamalle yritykselle, sekä Hamiltonille itselleen.
  5. Koska kone on "ostettu" EU:n ulkopuolella ja "tuotu maahan", saa Hamilton lain mukaisen 20 prosentin verohelpotuksen: 3,3 miljoonaa puntaa.

Hamiltonin asianajajien mukaan veroviranomaiset ovat todenneet F1-mestarin verojärjestelyn lainmukaiseksi. Keinotekoisesti luotu leasing-sopimus ei kuitenkaan täytä EU:n ja Iso-Britannian yksityiskäyttöä määrittäviä sääntöjä, kun kone oli selkeästi tarkoitettu yksityiskäyttöön.

– Jos koneen yksityiskäyttö naamioidaan työmatkoiksi, silloin kyse on yksinkertaisesti veronkierrosta, Leedsin oikeustieteen professori Rita De La Feria kommentoi BBC:lle.

– Jos konetta käyttää omiin tarkoitusperiin, lentää lomille ja tapaa ystäviä, niin silloin on myös maksettava asiaan kuuluvat verot.

Tärkeänä todistusaineistona koko jupakassa toimivat myös Hamiltonin omat somekuvat lomamatkoilta. Brittikuski kun on ladannut lukuisia kuvia ruusunpunaisesta yksityissuihkaristaan esimerkiksi kuvapalvelu Instagramiin.

Hamiltonin asianajajat ovat tiedottaneet, että brittikuskin raha-asioita hoitaa joukko talousasiantuntijoita. Hamiltonin leiristä myös kiistetään pyrkimykset kiertää veroja.

Paratiisin paperit on yksi maailman suurimmista tietovuodoista. Lähes neljäsataa toimittajaa 67 maasta on tutkinut vuodettuja asiakirjoja kuukausien ajan. Aineistossa on tietoa muun muassa Applesta, Facebookista ja Nikesta, selviää MOT:n julkaisemista tietografiikoista.

Lue lisää:

The Guardian: Lewis Hamilton vältteli veroja Mansaaren avulla (englanniksi)

BBC: F1-mestari Lewis Hamilton väisti arvonlisäveron 16,5 miljoonan punnan yksityiskoneella (englanniksi)

Yle: Uuden tieto­vuodon jätti­paljastukset

Suosittelemme sinulle