Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs Oreck aikoo ostaa Vallilan Konepaja-kompleksin

Bruce Oreck haluaa asukkaat mukaan yhteistyöhön, auttamaan alueen kehittämisessä ja Konepaja-alueen uudistamisessa.

Bruce Oreck tuomaroi Kotkassa startup-yritysten kilpailua
Bruce Oreck tuomaroi Kotkassa startup-yritysten kilpailua heinäkuussa 2015. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle
Matti Konttinen,
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck aikoo ostaa Helsingin Vallilassa sijaitsevan, VR:n nykyisessä omistuksessa olevan Konepaja-kompleksin. Rakennuskompleksiin kuuluvat kokoonpano-, maalaamo- sekä sähköjunarakennukset.

Oreckin viestintävastaava Karoliina Kuusi vahvistaa Ylelle ostoaikeen.

– Tavoitteena on yhteisprosessi, jossa asukkaat ovat mukana ideoimassa uutta käyttöä Konepaja-alueelle. Oreckin tavoitteena on, että naapurusto on keskeisessä roolissa, Kuusi toteaa.

Myös Konepaja-liikkeen edustaja Antti Möller vahvistaa, että neuvottelut VR:n kanssa on käynnissä ja hänestä olisi toivottavaa, että asia etenisi kauppoihin asti.

– Koko idea vaikuttaa juuri sellaiselta, jota Konepaja-liike voi tukea. Meidän tavoitteena on ollut, että alueesta tulisi monipuolinen keskus, elävä ja asukkaiden kanssa yhteistyössä kehitetty, Möller kommentoi.

Bruce Oreck haluaa keskustella paikan tulevaisuudesta lähialueen asukkaiden kanssa. Asiasta on lähetetty kutsu naapurustolle. Tapaaminen järjestetään Konepajalla ensi viikon torstai-iltana 16. marraskuuta.

Asukkaille osoitetussa kutsussa todetaan, että alueella olisi sija paikallisille pienyrityksille ja kansainvälisille ideoille. Konepajan alueelle halutaan muun muassa kauneutta ja muotoilua sekä esimerkiksi rakkaudella tehtyä ruokaa ja käsityötuotteita.

Kutsun mukaan uuden ostajan tavoitteena olisi muodostaa Konepaja-alueesta lähiympäristön keskus, jossa syödään, tehdään ostoksia, voi oppia ja kokea jotain uutta.

Bauhausin rautakauppa torpattiin

Konepajan alue oli keskustelussa viime vuonna, kun rautakauppajätti Bauhaus teki alueesta ostotarjouksen VR:lle. Bauhaus halusi perustaa sinne myymälän pysäköintitiloineen. Vallilan asukkaat, kaupunkiaktiivit ja poliitikot asettuivat kuitenkin vastarintaan ja torppasivat hankkeen.

Konepajan alueella toimii tällä hetkellä Brunoksi nimetty tapahtuma- ja kirpputorikeskus.

Bruce Oreck toimi Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläänä syksystä 2009 heinäkuuhun 2015. Suurlähettiläskautensa jälkeen hän on toiminut osa-aikaisena luennoitsijana Aalto-yliopistossa.

Lue myös:

Päättäjät kuulivat asukkaiden toiveet: Rautakauppa Bauhausia ei näillä näkymin tule kulttuurikeskus Brunon tilalle

Vallilan Konepajan Bauhaus-ratkaisu siirtyy ensi vuoteen – palautevyöry työllistää päättäjiä 

Suosittelemme sinulle