Hyppää sisältöön

Saara Aalto valittiin suoraan Suomen euroviisuedustajaksi: ”Lapsuuden unelmani toteutuu”

Suomen euroviisuedustaja on ensimmäistä kertaa kutsuvierasartisti. Yleisö ja kansainväliset raadit valitsevat edustuskappaleen kolmesta ehdokkaasta.

Saara Aalto
Saara Aalto edustaa Suomea Euroviisuissa toukokuussa Lissabonissa Portugalissa.
Ville Vedenpää

– Jännää! hiihkuu Saara Aalto innoissaan.

Laulajan lapsuuden unelma on toteutumassa. Hän pääsee edustamaan Suomea Euroviisuihin ensi keväänä.

Yle kutsui Saara Aallon suoraan viisuedustajaksi. Monessa Euroopan maassa käytäntö on yleinen, mutta näin tapahtui nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Saara Aalto on Suomen viisukarsinnoissa melkoinen konkari. Osallistumisia on viisi kertaa. Hän otti osaa kisaan ensimmäisen kerran vuonna 2004 taustalaulajana, kun hän oli vasta 16-vuotias. Kolmen taustalaulajakerran jälkeen Aalto osallistui kisaan sooloartistina vuosina 2011 ja 2016. Sijoitus oli molemmilla kerroilla toinen.

Saara Aallon viisi euroviisukarsintaa

Viimeisin kerta oli laulajalle kova pala. Hänen esitystään arvosteltiin muun muassa persoonattomaksi.

– Silloin sanoin itselleni ja läheisilleni, että enää en hae Uuden musiikin kilpailuun. Kun minut pyydetään mukaan suoraan, sitten voin mennä. Ajattelin, että se tapahtuu vasta sitten, kun olen vähän vanhempi. Mutta sitten se tapahtuikin heti. Että Euroviisuihin mennään vihdoinkin, mikä on tosi ihana juttu.

Saara Aalto
Saara Aalto esiintyi keväällä omassa konsertissaan Helsingin areenassa. Kuva: Yle

Tunnettuja artisteja ei saada mukaan

Suomen euroviisuedustajaa on haettu Uuden musiikin kilpailun kautta nyt kuusi kertaa. Kisassa on nähty suurelle yleisölle tuntemattomia esiintyjiä ja menestys kansainvälisessä kisassa on ollut usein vaatimaton.

Kun Suomi tänä vuonna jäi ilman finaalipaikkaa kolmatta kertaa peräkkäin, media ja viisufanit älähtivät. UMK:n viisuihin lähettämät artistit eivät menesty.

Ongelmana on ollut se, että tunnetut suomalaisartistit eivät ole kisaan lähteneet. Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio kertoo, että tuleviin kisoihin haettiin mukaan tunnettuja esiintyjiä. Tarpeeksi moni ei kuitenkaan kisoille lämmennyt.

Päädyttiin kutsumaan mukaan yksi artisti.

– Nyt meillä on kansainvälisestikin mitattuna yksi maailman kovimmista laulajista ja hirvittävän kokenut esiintyjä. Saara Aalto haluaa Euroviisuihin enemmän kuin yksikään ihminen, jonka tunnen. Tämä on kyllä aika täsmäratkaisu.

Britannia kosiskeli Aaltoa euroviisuedustajaksi

Saara Aalto sai mittavaa kansainvälistä huomiota, kun hän osallistui viime vuonna Britannian X Factor –kilpailuun. Kisassa toiseksi tulleelta Aallolta on sen jälkeen odotettu uutta musiikkia.

Hämmennystä lisäsi se, kun äskettäin Aalto ilmoitti purkaneensa levytyssopimuksen musiikkimoguli Simon Cowellin levy-yhtiön Sycon ja Sony Musicin kanssa ja hypänneensä Warner Musicin kelkkaan.

Saara Aalto
Saara Aalto kertaa Britannian X Factorin jälkeistä vuottaan Ylen uudessa dokumentissa. - Toiseksi jääminen vuoden 2016 UMK:ssa otti koville, hän sanoo dokumentissa itku kurkussa. Kuva: Yle

Kaikesta huolimatta uutta musiikkia on syntynyt eri biisinkirjoittajien kanssa, mutta Euroviisu-kuvio on myöhästyttänyt kappaleiden julkistamista.

Nyt uusia kappaleita tulee kerralla kolme, joista yksi valitaan Aallon esitettäväksi Euroviisuihin. Kappaleet tulevat suomalaisten kuultavaksi tammikuussa. Aalto esittää biisit UMK18-kilpailun suorassa tv-lähetyksessä 3. maaliskuuta Espoon areenassa. Lopullisen valinnan edustuskappaleesta tekevät katsojat ja kansainväliset raadit.

– Kappaleet tulevat mukaan levylle, joka julkaistaan myöhemmin keväällä, laulaja paljastaa.

Viime viikolla The Sun –lehti kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Britannian yleisradioyhtiö BBC oli kiinnostunut saamaan Aallon Britannian viisuedustajaksi.

– Me ollaan kyllä käyty heidän kanssaan neuvotteluja. He olivat myös erittäin kiinnostuneita, Aalto myhäilee.

Varma toinen tila Suomelle?

Saara Aalto uskoo, että hänen valintansa Suomen euroviisuedustajaksi jakaa mielipiteet kahtia. Ilman karsintaa valittu edustaja voi olla toisten mielestä epäreilua. Fanit niin koti- kuin ulkomaillakin ovat puolestaan toivoneet, että Aalto valittaisiin suoraan edustajaksi.

– Toivon, että suomalaiset lähtisivät tekemään tätä kanssani yhdessä. Tämä olisi Suomen yhteistä henkeä nostattava juttu, että tehdään tästä hieno projekti. Viedään Suomea maailmalle.

Britannian X Factor –kisan jälkeinen vuosi on pitänyt Saara Aallon kiireisenä. On ollut kiertuetta Britanniassa, oma show Helsingissä, kirjan julkistamista ja musiikin tekemistä. Yle julkaisi tiistaina tästä ajasta kertovan puolituntisen dokumentin Docstop: Saara Aalto.

Kiireet eivät helpota jatkossakaan, sillä Euroviisujen lisäksi Aalto on tuomarina Suomen X Factor –ohjelmassa.

Saara Aalto
Saara Aalto tottui Britannian X Factorissa tekeemään näyttäviä lavaesiintymisiä. - X Factor kokemus oli niin rankka, että parin viikon Euroviisut eivät tunnut missään, Aalto sanoo. Kuva: AOP

Euroviisut käydään toukokuussa Lissabonissa Portugalissa. Vaikka kaksi viikkoa kestävästä viisukeikasta tulee rankka, Saara Aalto uskoo voivansa myös nauttia siitä pitkän linjan viisufanina.

– Minua on varoiteltu, että Euroviisut ovat järkyttävän rankat kaksi viikkoa. Olen sanonut, että X Factor kesti neljä kuukautta. Kun siitä on selvinnyt, niin selviän mistä vaan.

– Mulla on siellä synttäritkin eli pitää järjestää jotkut synttäribileet.

Saara Aalto lähtee hakemaan Euroviisuista voittoa Suomelle. Hänet tosin tunnetaan ikuisena kisojen kakkosena.

– Se on kyllä jännä. Viisi kertaa olen tullut kakkoseksi. Se ei ole kertaakaan pettänyt, niin ei kai se voi nytkään, Aalto nauraa.

Suosittelemme sinulle