Hyppää sisältöön

"Tämä aika huutaa totuuden torvia" – Seinäjoen kaupunginteatterin herätyskokous etsii pelastusta

Seinäjoen kaupunginteatterin uutuudessa odotetaan saarnaaja Niilo Yli-Vainion uutta tulemista. Näytelmä ei kuitenkaan kerro Yli-Vainiosta, vaan se on väkevä kertomus uskosta, uskonnosta ja nyky-yhteiskunnasta.

Jani Johansson Seinäjoen kaupunginteatterin kantaesityksessä Saarnaaja. Kuva: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri
Elina Niemistö

Tervetuloa herätyskokoukseen Seinäjoen kaupunginteatteriin!

"Hyvät ihmiset, tänä iltana tänne keskellemme saapuu Suomen kenties kaikkien aikojen kuuluisin evankelista ja herättäjä. Kyllä hyvät ihmiset, hän on itse Niilo Yli-Vainio! Hallelujah!"

Lapualaislähtöinen helluntaisaarnaaja Niilo Yli-Vainio on innoittanut Ari-Pekka Lahden ja Juha Luukkosen kirjoittamaan näytelmän saarnaajasta. Teatterin lavalla ei nähdä Yli-Vainion elämäkertaa, vaan tarinoita ihmisistä ja uskonnosta. Näytelmässä odotetaan Niilo Yli-Vainion uutta tulemista kuin Jeesusta.

Näytelmä ei kuitenkaan rienaa uskontoa. Päinvastoin käsikirjoittajien lähtökohta on se, että Yli-Vainion kaltaisia "totuuden torvia" tarvittaisiin tänäkin päivänä.

Juho Lindströmin lavastus Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä. Kuva: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri

– Eletään maailmassa, jossa käsitys oikeasta ja väärästä tuntuu olevan vähintäänkin hakoteillä. Sen tilalla on kaikenlaiset populistit ja idiootit huutamassa. Tai sitten yleisesti vaan on turhuuden markkinat, joilla mietitään, kuka on minkäkin listan kärjessä. Ne perustavanlaatuiset kysymykset, kuten kuka minä olen, miten pitäisi käyttää niin tolkuttoman lyhyt aika mitä täällä ollaan tai mistä minä löytäisin totuuden. Niitä on kysyttävä, koska sitä varten meidän kai täällä pitäisi olla, saarnaa käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Luukkonen.

Tämän takia tarvittaisiin ihmisiä, jotka etsivät totuutta, hyvää elämää ja puhuvat suoraan.

– Tämä aika suorastaan huutaa totuuden torvia, vahvistaa Luukkonen.

Teatteri tarjoaa ristiriitoja

Rienaaminen on asia, joka tuntuu huolettavan aina, kun uskonnosta tehdään taidetta. Siihen liittyviä kysymyksiä kuului yleisön joukosta, kun teatteri piti näytelmästä avoimen tiedotustilaisuuden viikko ennen ensi-iltaa. Silloin näytettiin vain pala alkukohtausta, jossa on mukana myös huumoria. Kokonaisen esityksen jälkeen ymmärtää, että kysymys rienaamisesta on täysin turha. Uskontoon suhtaudutaan näytelmässä äärimmäisen vakavasti.

Jos me haluamme kuvata Jumalaa, meidän täytyy kuvata saatanaa

Juha Luukkonen, ohjaaja

– Haluan painottaa sitä, että en jaksaisi tehdä rienaamisen takia näytelmää. Jumala on olemassa tässä näytelmässä, se on rakkauden ja hyväksymisen ja toisen kunnioittamisen Jumala. Mutta hänen nimissään tehdään paljon pahaa ja sanomaa vääristellään. Ja kun teatterin perusyksikkö on ristiriita, niin jos me haluamme kuvata Jumalaa, meidän täytyy kuvata saatanaa. Jos me haluamme kuvata hyvää, meidän täytyy kuvata pahaa, selittää Luukkonen.

– Näytelmä ei rienaa, sillä olen sitä mieltä, että Jumalaa ei voi pilkata kuin Jumala itse, vakuuttaa myös näyttelijä Jani Johansson.

Näyttelijä Mari Pöytälaakso ja takana "kanttori" Sami Silen Seinäjoen kaupunginteatterin Saarnaajassa. Kuva: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri

Teoksen sanoma?

Mitä tekijät sitten haluavat tällä teoksella kertoa? Maailma on paha ja ihminen voi pelastua vain Jumalan avulla? Tai sitten ajautua vielä synkempään tilanteeseen, hyväksikäytetyksi tai terroristiksi? Ainakin näytelmä kertoo synkkiä tarinoita, mutta kevenee välillä musiikilliseen ilonpitoon.

Ehkä ristiriita onkin se tärkein.

– Jos yksikin ihminen alkaa kysyä itseltään kysymyksiä, että miten eläisin elämäni oikein ja mikä on minun käsitykseni oikeasta ja väärästä, silloin tämä esitys on onnistunut, toteaa ohjaaja Luukkonen.

Tekijät itse pitävät Saarnaajaa tärkeänä teoksena.

– Tämä on tärkein teos, mitä olen tehnyt viisitoista vuotta kestäneellä teatteriurallani. Tämä pistää ajattelemaan, olit sitten uskovainen tai epäuskovainen, sanoo näyttelijä Jani Johansson.

Loppukohtaus on vaikuttava. Ehkä näytelmän sanoma löytyy juuri siitä. Se pakottaa katsomaan peiliin. Katsomaan ihmistä. Ja katsomaan itseä.

"Älä elämää pelkää", laulaa näyttelijä Liisu Aurasmaa.

Seinäjoen kaupunginteatterin tekijätiimi ohjaaja Juha Luukkosen johdolla vastasi yleisön kysymyksiin avoimessa tiedotustilaisuudessa viikko ennen ensi-iltaa. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Suosittelemme sinulle