Hyppää sisältöön

Sedu Koskinen kaivoi Kalevala-puiston naftaliinista – nyt miljoonainvestointia suunnitellaan Tornioon

Seppo "Sedu" Koskinen suunnittelee Tornionjoen rannalle kansallistarinaan pohjautuvaa teemapuistoa. Sedu innostui Torniosta sattumalta.

Seppo "Sedu" Koskinen kaivoi Kalevala-puiston suunnitelmat naftaliinista. Kuva: Wikimedia Commons
Jari Vesa

TORNIO Seppo "Sedu" Koskinen suunnittelee Tornioon Kalevala-aiheista teemapuistoa. Koskinen suunnittelee yhdessä Sakke Järvenpään kanssa Tornion Torandaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Kalevala-aiheista lastenmaailmaa, kylpylää, merivesialtaita, hotelleja ja loma-asuntoja. Koskisen uusimmista suunnitelmista kerrottiin Talouselämän artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Kansallistarina on ollut suunnitelmissa ennenkin.

Koskinen kehitteli Kalevala-puistoa jo vuonna 2007 syntymämaisemiinsa Valkeakoskelle. Puistoa ei kuitenkaan koskaan rakennettu.

– Suunnitelmat olivat jo pitkällä. Maanvuokrasopimukset oli jo tehty, mutta talouden taantuma romutti suunnitelmat, Koskinen sanoo.

Rahaa tarvitaan kymmeniä miljoonia euroja.

Sedu Koskinen

Koskisen roolina on olla paitsi ideoija ja suunnittelija, myös osasijoittaja.

– Alkuvaiheessa puhutaan muutamista sadoista tuhansista euroista, mutta kun visiot saadaan toteutettua niin rahaa tarvitaan kymmeniä miljoonia euroja, Koskinen sanoo.

Sijoittajia haetaan muun muassa Kiinasta. Kalevala-puiston lopullisessa toteutuksessa hotelli- ja kylpylätoimintaa hoitavat Koskisen mukaan ulkopuoliset operaattorit.

Tornio valikoitui sattuman kautta

F1-veneiden kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö ajatti tiimeineen kesällä Tornion Torandan vierasvenesatamassa halukkaita F1-veneellään. "Sami Seliö circuit" -tapahtumaan osallistui myös Sedu Koskinen. Koskinen tutustui Torandan omistajaan ja pyörät lähtivät liikkumaan.

– Torandassa näin, että se olisi tosi hyvä paikka Kalevala-brändille ja -konseptille. Myös lentokenttä on lähellä. Niinpä tätä voi markkinoida mihin päin maailmaa vain, Koskinen kertoo.

Koskinen on käynyt suunnitelmia läpi Torandan omistajan Erkki Hanhirovan kanssa. Ideana on, että Toranda tarjoaa puitteet ja sisällöstä vastaavat ulkopuoliset toimijat.

– Ensimmäiseksi rakennetaan lasten Kalevala-aiheista maailmaa, jossa lapset pääsevät seikkailemaan. Ensi kesäksi olisi tarkoitus jo saada osittain valmista, Koskinen paljastaa.

Koskinen uskoo, että kansallistarina kiinnostaisi matkailijoita.

– Kalevala on ainutlaatuinen kansallistarina, joka kiinnostaa varmasti Aasiassakin, aivan kuten Taru sormusten herrasta ja Game of Throneskin. Onhan meillä Lappi, joulupukki ja ruska, mutta Kalevala on aivan ylivertainen juttu. Nyt on korkea aika hyödyntää sitä myös matkailullisesti, Sedu Koskinen pohtii.

Suosittelemme sinulle