Irlannin ja Britannian erottavassa meressä sijaitsevalla Mansaarella asustaa harvinainen kissarotu Manx, jonka tuntomerkki on hännän puuttuminen. Manx on lihaksikas ja jäntevä, yleisilme on pyöreä. Takajalat ovat vahvat ja korkeat, vartalo on lyhyehkö ja tanakka. Saari on myös upporikkaiden henkilöiden suosiossa, mutta ei harvinaisen kissarodun, vaan sen tarjoamien veronkiertomahdollisuuksien vuoksi.
Saari on pieni ja sitä kansoittaa 84 000 asukasta. Silti saarelle on rekisteröity noin 1 000 lentokonetta.
Mansaari ei kuulu Britanniaan, mutta sillä on löyhä ”kumppanuussopimus” brittien kanssa.
Saari hoitaa kotimaiset asiat itse ja on tehnyt itsestään erittäin houkuttelevan finanssikeskuksen, joka tarjoaa alhaisia veroprosentteja ja sietää hyvin laajasti yritysten harjoittaman salailun.
Saarella ei vuosikymmen sitten ollut edes lentokonerekisteriä, mutta nyt yksityishenkilöille rekisteröityjä koneita on moninkertaisesti enemmän kuin saarelle edes mahtuu. Kustakin koneesta saari saa palkkion.
Paratiisin paperit paljastavat, että bermudalainen lakitoimisto Appleby on auttanut suurta määrää vallanpitäjiä tai kuuluisuuksia hoitamaan omaisuutensa kuten lentokoneiden ja luksusveneiden rekisteröintiä Mansaarelle ja muille veroparatiisisaarille verojen välttämiseksi.
Joukossa ovat muun muassa saudiarabialainen prinssi, F1-kuljettaja Lewis Hamilton ja venäläiset oligarkit, miljardööriveljekset Arkadi ja Boris Rotenberg. Boris Rotenberg on myös Suomen kansalainen, kuten hänen poikansa Roman Rotenberg. Rotenbergit kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.
”Vajaa pari tuntia Mansaarella”
Formula ykkösten maailmanmestari Lewis Hamilton hankki 27 miljoonaa dollaria maksaneen yksityiskoneen, Bombardier Challenger 605:n, jossa on Armanin suunnittelema verhoilu.
Moisesta ostoksesta olisi pitänyt maksaa myös arvonlisävero. Veron välttämisessä kilpa-autoilijan avuksi tulivat yksissä tuumin bermudalainen lakitoimisto Appleby ja lontoolainen kirjanpitojätti Ernst & Young.
Hamiltonille luvattiin arvonlisäveron palautusta, kunhan hänen lentokoneensa tekisi ensimmäisen välilaskunsa piskuiselle Mansaarelle. Saari on tunnettu maailman superrikkaiden armollisen kevyestä verokohtelusta.
Applebyn ohjeen mukaan välilasku edellytti ”lyhyttä oleskelua, joka kestää tavallisesti vajaa kaksi tuntia”. Nyttemmin nelinkertainen maailmanmestari otti haasteen vastaan, ja sopi lentävänsä tyttöystävänsä Nicole Scherzingerin kanssa koneen neitsytmatkalla Mansaaren kautta tammikuussa 2013. Aikataulun oli laatinut Appleby.
Tällä hetkellä ei ole tiedossa, tekikö Hamilton koskaan kyseistä reissua, mutta joka tapauksessa hänelle palautettiin arvonlisäveroa 5,2 miljoonaa dollaria. Tämän paljastavat Paratiisin papereiksi nimetyn tietovuodon asiakirjat.
Hamiltonin lakimiehet ovat kommentoineet tapahtumia brittilehti Guardianille. Lausunnon mukaan Hamilton on palkannut ammatti-ihmiset hoitamaan liiketoimiaan eikä niissä ole salattu mitään olennaista.
Manin pääministeri: ”Ei väärinkäytöksiä”
Appleby on asiakirjojen mukaan hoitanut ainakin 48:n Mansaarelle rekisteröidyn lentokoneen asiat. Kyseisten koneiden keskihinta on noin 34 miljoonaa dollaria.
Mansaaren houkuttelevuutta lisää sekin, että Euroopan unionin jäsenmaat eivät tavallisesti tarjoa mahdollisuuksia omaisuuden verottomaan rekisteröintiin. Lakiasiantuntijoiden mukaan Mansaaren järjestelyt rikkovat EU:ssa olevaa lainsäädäntöä, joissa on määritelty, miten esimerkiksi arvonlisäveroja voidaan palauttaa. EU edellyttää, että yrityksillä olisi todellista toimintaa eli ne eivät olisi ns. postilaatikkoyhtiöitä.
Saaren pääministeri Howard Quayle vakuutti kolmisen viikkoa sitten pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hänen hallituksensa ”ei ollut löytänyt minkäänlaisia todisteita väärinkäytöksistä”.
– Tullimme ei ole tehnyt virheellisiä verojen palautuksia. Mansaari ei toivota tervetulleiksi tahoja, jotka pyrkivät välttämään verojen maksamista, Quayle sanoi.
Quayle kuitenkin totesi, että hän oli pyytänyt Britannian valtiovarainministeriötä tekemään arvion saaren lentokonerekisteröinnistä.
Mansaaren hallitus kertoi myös brittilehti Guardianille ja kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle (ICIJ), että se oli tehnyt verojen palautuspäätöksen kaikkiaan 231 lentokoneesta. Palautusten kokonaissumma on yli miljardi dollaria.
Mansaaren hallitus lähetti lisäksi Guardianille lausunnon, jonka mukaan se on lokakuusta 2016 lähtien ryhtynyt tarkkaan syynäämään selvityksiä, joita noin 270 koneen omistuksista on tehty.
Lannoitemiljardööri ja Microsoftin perustaja
Appleby on hoitanut rekisteröintejä muuallekin. Esimerkiksi Caymansaarille lakitoimisto on perustanut yhtiöitä, jotka omistavat tusinoittain huvijahteja ja muita aluksia. Näiden veneiden omistajina on muun muassa Arabiemiraattien ja Saudi Arabian kuningashuoneiden jäseniä. Omistajien joukossa ovat myös esimerkiksi lannoitebisneksellä miljardeja tienannut venäläinen Andrei Gurijev ja Microsoftin toinen perustaja Paul Allen.
Huvialusten ja lentokoneiden verovälttely ei rajoitu vain salaisuussaarille tai vaikeneviin lakitoimistoihin. Sitä harrastavat myös muun muassa yhdysvaltalaiset pankkijätit kuten Wells Fargo tai alueelliset pankit kuten Bank of Utah tai Yhdysvaltain lakijätit kuten Akin Gump Strauss Hauer & Feld.
Pankit auttavat perustamaan trusteja, joiden avulla ulkomaalaiset saattavat rekisteröidä lentokoneensa Yhdysvalloissa täten nostaakseen niiden jälleenmyyntiarvoja. Trusti on eräänlainen säätiön ja yrityksen välimuoto, jollaista Suomen laki ei tunne.
Akin Gumb auttoi erään Arabiemiraattien kuningashuoneen jäsentä saamaan arvonlisäverojen palautuksia lentokoneista, jotka saudit halusivat muuttaa vakoilukoneiksi.
Koska Arabiemiraattien kaltainen valtio ei voi hyötyä Mansaaren veronpalautuksista, loi Appleby kuningashuoneen jäsenelle veroparatiisiyhtiön, jonka kautta lentokoneiden rekisteröinti ja veronpalautus onnistuivat.
Koneiden ja huviveneiden asianhoito on kiinnostanut myös yhdysvaltalaisia toimijoita. Appleby onkin järjestellyt asioita yhdessä Wells Fargon ja Bank of Utahin kanssa luodakseen systeemin, jonka avulla ulkomaalaiset voivat rekisteröidä koneitaan Yhdysvalloissa.
Bank of Utah auttoi Venäjän rikkainta miestä, Leonid Mikhelsonia tienaamaan ainakin 72 miljoonaa dollaria järjestelyillä, jotka kulkivat Caymansaarten ja Mansaaren väliä. Lisäksi Mikhelson sai rekisteröityä koneensa Yhdysvalloissa. Mikhelsonin omaisuuden arvoksi lasketaan 16 miljardia dollaria.
Mikhelsonin tiedottajan mukaan Mikhelson toimii tiukasti lain puitteissa ja kulloinkin voimassa olevien säädösten mukaan.
– Hän ei näe tarpeelliseksi antaa kommentteja henkilökohtaisen omaisuutensa käytöstä, tiedottaja sanoi.
Krimin valloituksen jälkeen Yhdysvallat asetti Mikhelsonin Novatek-yhtiön pakotelistalle.
Appleby katkaisi tuolloin yhteistyönsä yhtiön kanssa. Appleby kuitenkin siirsi yhteydet toiselle yhtiölle, joka toimii Mansaarella.
Paratiisijärjestelyissä myös Trumpin koneita
Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ottanut hyödyn irti järjestellessään lentokoneidensa omistuksia. Bermudan yritysrekisterin mukaan Trumpilla oli saarella yhtiö, jonka nimissä Trumpin käyttämä Boeing 727 oli. Trump myi koneen 2009.
Wall Street Journal on lisäksi kertonut, että Trumpin presidentinvaalikampanjassaan käyttämän Boeing 757-koneen omistus on ketjutettu niin monimutkaisesti, että Trumpilla oli mahdollisuus pulittaa yli kolmen miljoonan dollarin verot pikku hiljaa useiden vuosien aikana.
Artikkelin ovat laatineet Ryan Chittum, Tim Robinson ja Juliette Garside. Suomeksi toimittanut Renny Jokelin.