Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän natsi-Saksasta? Hitlerin koplaan kuuluivat julkihomo SA-komentaja ja holokaustin loppuun saakka kieltänyt lentäjänainen

Historiantutkija Markku Jokisipilä listaa Hitlerin kopla -kirjassa mielenkiintoisia kolmannen valtakunnan hahmoja. Tässä artikkelissa esitellään heistä kolme. Katso Aamu-tv:n haastattelu viimeistä kuvaa klikkaamalla.

Kuva: Wikimedia Commons / El Grafico / Public Domain

1

Julkihomo SA-joukkojen komentaja Ernst Röhm

Hitler oli porvarillisten, muodollisten käytöstapojen kannattaja. Valtaannousun jälkeen sinunkaupat syntyivät harvojen ja valittujen kanssa.

– Röhm oli yksi heistä, jotka saivat sinutella Hitleriä. He olivat hyvin läheisessä, henkilökohtaisessa ystävyys- ja yhteistyösuhteessa yli vuosikymmenen ajan, historiantutkija ja tietokirjailija Markku Jokisipilä toteaa.

Röhm oli julkisesti homoseksuaali järjestelmässä, joka suhtautui homouteen vihamielisesti. Homoseksuaalisuutta pidettiin sairautena, joka piti kitkeä pois kolmannesta valtakunnasta.

Röhmin kohtaloksi koitui Jokisipilän mukaan SA-järjestön mahti.

– Järjestö kasvoi niin vaikutusvaltaiseksi ja potentiaaliseksi uhkatekijäksi miljoonine katutaistelijoineen, ettei Hitlerille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin poistaa Röhm pelilaudalta.

Röhm teloitettiin pitkien puukkojen yössä kesällä 1934.

– Hitler oli mukana retkikunnassa, joka haki Röhmin hotellista ja vangitsi tämän. Hänelle annettiin mahdollisuus surmata itsensä, mutta kun hän ei sitä tehnyt, hänet ammuttiin.

Adolf Hitler ja SA-komentaja Ernst Röhm (oik.). Kuva: Markku Jokisipilä: Hitlerin kopla, WSOY - Photo 12/UIG / Getty Images

2

Varman kuoleman perääntyville taannut marsalkka Ferdinand Schörner

Ferdinand Schörneristä liikkuu kaupunkitarinoita Lapissa. Marsalkka ehti viettää jonkin aikaa Pohjois-Suomessa kuudennen vuoristodivisioonan komentajana.

– Edelleen vanhemman väestön keskuudessa kiertää Lapissa tarinoita siitä, millainen hahmo Schörner oli.

Jokisipilän mukaan miehen kiinnostavimmat tarinat liittyvät itärintamalle. Schörner ehti johtaa kaikkia suuria sotayhtymiä Neuvostoliiton vastaisessa sodassa.

– Jos ajatellaan Stalingradin taistelun jälkeistä tilannetta, niin poliittista tai sotilaallistakaan mieltä ei taistelun jatkamisessa ollut. Siitä huolimatta saksalaiset jatkoivat yli kahden vuoden ajan.

Saksan armeijan moraalin säilymisen takana oli äärimmäisen kovaotteinen Schörner. Hän oli sotilaallisten katastrofien hillitsemisen erikoismies.

– Hänen filosofiansa oli se, että jos linjojen edessä odottaa todennäköinen kuolema, niin linjojen takana odottaa varma kuolema. Tämä tehtiin sotilaille selväksi.

Käytännössä "Verihurtta" teloitti omansa, jos he yrittivät perääntyä.

– Schörner on tunnettu liukuhihnalta langetetuista kuolemantuomioista, joilta eivät upseeritkaan välttyneet. Tuomiot kävivät sitä mielivaltaisemmiksi, mitä vaikeammaksi sotilaallinen tilanne meni.

Schörner kylvi kuolemaa aina toukokuulle 1945 saakka.

Ferdinand "Verihurtta" Schörner on kuvassa toinen oikealta. Kuva: Wikimedia Commons / Riksarkivet / Public Domain

3

Holokaustin loppuun saakka kieltänyt lentäjä Hanna Reitsch

Kolmannen valtakunnan propagandakoneisto kiinnitti huomiota kansainvälistä mainetta niittäneeseen purjelentäjään ja otti hänet palvelukseensa. Hanna Reitsch otti haasteen vastaan ja aikoi edetä niin pitkälle kuin suinkin mahdollista.

Reitsch saavutti tavoitteensa ja nousi miesvaltaisessa valtiossa testilentäjäksi, joka lensi kaikkia saksalaisen sotateollisuuden tuottamia laitteita V1-ihmeasetta kuljettaneesta koneyhdistelmästä suihkukoneisiin.

– Hän oli vähintään yhtä pätevä kuin parhaat mieslentäjät, Jokisipilä kertoo.

Lentäjä-ässä oli Jokisipilän mukaan poliittisesti naivi Hitlerin seuraaja vielä pitkään sodan päättymisen jälkeen.

– Hän eli 1970-luvun loppupuolelle saakka, mutta ei missään vaiheessa katunut toimintaansa, eikä suostunut myöntämään kolmannen valtakunnan rikoksia. Hän kiisti juutalaisten joukkomurhan kokonaan.

Legendan maineen Reitsch saavutti laskeuduttuaan lähelle valtakunnankanslian bunkkeria, kun kolmannen valtakunnan tuho odotti kulman takana. Kenraalieversti Robert von Greim oli saanut Hitleriltä käskyn saapua valtakunnankansliaan nopeasti. Lentäjäntaidoistaan tunnettu Reitsch astui koneeseen von Greimin avuksi.

– Pienkonetta lentänyt von Greim sai osuman ilmatorjuntatulesta. Kuski vaihtui lennosta.

Venäläinen ilmatorjuntatuli puhkoi koneen siipiä, mutta Reitsch onnistui laskeutumaan Brandenburgin portin ja Tiergartenin väliselle alueelle. Pian kaksikko kohtasi kalpean Hitlerin, joka kiitteli Reitschin urheutta.

Reitsch yritti taivutella Hitleriä poistumaan bunkkerista.

– Hän sanoi Hitlerille, että ette saa riistää itseänne Saksan kansalta, mutta Hitler oli päätöksensä tehnyt, Jokisipilä kertoo.

Tekstiä tarkennettu 8.11. klo 18.00: Reitsch lensi V1-asetta kuljettanutta koneyhdistelmää, ei V1-asetta, kuten tekstissä alun perin luki.

Kuva: Markku Jokisipilä: Hitlerin kopla, WSOY - SZ Photo / Scherl

4

Katso Markku Jokisipilän haastattelu Aamu-tv:ssä kuvaa klikkaamalla

Hanna Reitsch.
Historian tutkija Markku Jokisipilä tarkastelee tuoreessa kirjassaan kahtakymmentä Natsi-Saksan johtajaa. Samalla paljastuu, miksi niin suuri osa saksalaisista seurasi Hitleriä vilpittömästi.

Suosittelemme sinulle