Hyppää sisältöön

Liian ahdasta, hiirenloukkuja – Avi: Salon Hajalassa ei olisi koskaan edes pitänyt aloittaa päiväkotia

Salon Halikossa suljettu Hajalan päiväkoti otettiin käyttöön kymmenisen vuotta sitten ilman, että viranomaiset olivat tarkastaneet tilojen sopivan päiväkodiksi, toteaa Lounais-Suomen aluehallintovirasto.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Lounais-Suomen aluehallintoviraston määräys Halikon Hajalassa sijaitsevan päiväkodin sulkemisesta herättää närää alueen asukkaissa.

Salon kaupunki joutui sulkemaan Hajalassa sijaitsevan päiväkotinsa välittömästi. Aluehallintovirasto antoi määräyksensä tiistaina aamulla tehdyn tarkastuksen perusteella.

Sisätiloissa on käytetty muun muassa hiirenloukkuja, joita on havaittu erityisesti keittiö- ja leikkitilassa. Siellä näkyi myös hiirten tekemiä jälkiä huoneen seinissä.

Ulla Peltola

Aluehallintoviraston kehittämispäällikkö Ulla Peltolan mukaan Hajalan päiväkodin tilat eivät sovellu päiväkotitarkoitukseen. Hän toteaa, että Hajalan päiväkodissa on käytetty keittiö-, pesu- ja toimistotiloja samanaikaisesti lasten leikkitiloina.

– Lisäksi päiväkodissa on yksi 22 neliön kokoinen huone, joka on varattu yksinomaan varhaiskasvatusta ja lapsia varten. Lapsia päiväkodissa on 16. Tilat ovat riittämättömät.

Päiväkodin tiloissa on havaittu myös sisäilma- ja tuholaisongelmia.

Hygieniariskit mukaan lukien arvioimme, ettei tiloissa ole mahdollista jatkaa päiväkotitoimintoja.

Ulla Peltola

– Päiväkodissa on ollut aikaisemmin rottia, nyt siellä on ollut hiiriä. Sisätiloissa on käytetty muun muassa hiirenloukkuja, joita on havaittu erityisesti keittiö- ja leikkitilassa. Siellä näkyi myös hiirten tekemiä jälkiä huoneen seinissä.

– Kuulemamme mukaan viime viikkojen aikana tiloissa on saatu runsaasti hiiriä kiinni. Lisäksi olemme kuulleet, että keittiöpinnoilla on ollut hiirenjätöksiä, Peltola kertoo.

Remontoinnista ei olisi hyötyä

Salon opetuslautakunta käsitteli Hajalan päiväkodin lakkauttamista lokakuussa, jolloin apulaiskaupunginjohtaja esitti päiväkodin sulkemista vuoden loppuun mennessä. Asia lähetettiin kuitenkin uuteen valmisteluun.

Miksi näistä ongelmista ei ole jo aikaisemmin huomautettu, jos se tila on ollut noin kammottavan huono lapsille?

Sini Piintilä

Hajalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sini Piintilä kertoo, että aluehallintoviraston päätös sulkea Hajalan päiväkoti välittömästi tuli suurena yllätyksenä. Päiväkoti on ollut toiminnassa lähes kymmenen vuoden ajan.

– Suurin kysymys itselläni on se, että miksi näistä ongelmista ei ole jo aikaisemmin huomautettu, jos se tila on ollut noin kammottavan huono lapsille. Onko kaupunki tehnyt virheen viimeisen yhdeksän vuoden aikana, kun päiväkoti on Hajalassa toiminut, hän pohtii.

Jos sekä päiväkoti että koulu suljetaan, niin siinä kyllä nitistetään tällainen kyläyhteisö kokonaan.

Sini Piintilä

Aluehallintoviraston kehittämispäällikkö Ulla Peltola toteaa suoraan, että Hajalan tiloissa ei olisi milloinkaan edes pitänyt aloittaa päiväkotitoimintaa.

– Päiväkoti on otettu käyttöön ilman viranomaistarkastuksia kymmenisen vuotta sitten. Yleensä tilat tarkastetaan ennen toiminnan aloittamista, jotta ne täyttäisivät päiväkodille asetettavat edellytykset.

– Vaikka tilat remontoitaisiin, niin sinne tarvittaisiin silti turvallista, terveellistä ja hygieenistä toimintatilaa lapsille. Tällä tilamäärällä se ei ole realistinen vaihtoehto. Hygieniariskit mukaan lukien arvioimme, ettei tiloissa ole mahdollista jatkaa päiväkotitoimintoja.

Kylän tulevaisuus huolettaa

Salo sijoittaa lapset keskiviikosta alkaen Metsärinteen päiväkotiin, joka sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Hajalan päiväkodista.

Tilanteesta järjestetään keskiviikkona vanhempainilta Metsärinteen päiväkodissa.

Ymmärrän, että päiväkodin sijainti on hyvä perheiden kannalta, ja ympäristö on kaunis ja idyllinen. Nyt vaakakupissa painoivat enemmän lasten terveys ja turvallisuus.

Ulla Peltola

Hajalan kylän asukkaat ovat pettyneitä siihen, että aluehallintovirasto määräsi kylän päiväkodin suljettavaksi. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sini Piintilä pelkää, että ratkaisu vaikuttaa koko kylän tulevaisuuteen.

– Kyläkoulu ja päiväkoti ovat äärettömän tärkeitä Hajalan kylälle. Täällä ei ole lapsiluku vähentynyt, eli sen takia ei kannata sammutella alueen valoja. Jos sekä päiväkoti että koulu suljetaan, niin siinä kyllä nitistetään tällainen kyläyhteisö kokonaan.

Aluehallintoviraston Ulla Peltola ymmärtää, että Hajalan päiväkodin sulkemista on vaikea hyväksyä. Hän kuitenkin painottaa, että näin suuria päätöksiä ei tehdä huvin vuoksi.

– Ymmärrän, että päiväkodin sijainti on hyvä perheiden kannalta, ja ympäristö on kaunis ja idyllinen. Nyt vaakakupissa painoivat enemmän lasten terveys ja turvallisuus. Ikävä kyllä päiväkodin toiminta näissä tiloissa piti keskeyttää, Peltola sanoo.

Suosittelemme sinulle