Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Valtion Terrafame-kumppani junaili angolalaisen kenraalin liiketoimia – vahvoja epäilyjä korruptiosta

Raaka-ainejätti Trafiguran yhteydet angolalaiseen kenraaliin ovat tiedettyä läheisemmät, paljastaa uusi tietovuoto. Trafigura omistaa osuuden Talvivaaran kaivostoimintaa jatkavasta Terrafame-yhtiöstä.

Trafiguran nettisivu
Valtion kaivoskumppani Trafigura on yksi alansa suurimmista toimijoista. Kuva: Trafigura
Jyri Hänninen,
Mikko Sauli
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen valtion kaivoskumppani on hoitanut korruptiosyytösten kohteena olleen angolalaisen kenraalin liiketoimia. Asia selviää Paratiisin paperit -tietovuodon aineistosta.

Hollantilainen raaka-ainejätti Trafigura on perustanut veroparatiisiyhtiöitä Angolan vaikutusvaltaisimpiin miehiin kuuluvalle kenraali Leopoldino Fragoso do Nascimentolle.

Näiden veroparatiisiyhtiöiden kautta kenraali omistaa osuuksia Angolan öljybisneksestä.

Tiedot ovat Trafiguran kannalta kiusallisia, sillä yhtiötä on epäilty korruptiosta Angolan toiminnoissaan. Esimerkiksi arvostetun yhdysvaltalaisen Foreign Policy -lehden mukaan yhtiö on saanut mittavia sopimuksia Angolassa suhteillaan maan poliittiseen johtoon.

Yhtiö on kiistänyt väitteet.

Trafigurasta tuli viime talvena Suomen valtion kumppani, kun yhtiö hankki 15,5 prosentin osuuden Talvivaaran kaivostoiminnasta vastaavasta Terrafamesta.

Yle uutisoi tuolloin, että Trafiguran johtajat ovat mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä. Valtion omistajapolitiikasta vastaavan elinkeinoministeri Mika Lintilän (Kesk.) mukaan Trafiguran taustat tarkistettiin.

Kenraali – “750 miljoonan dollarin mies”

Keskeinen hahmo Trafiguran Angolan liiketoimissa on kenraali Leopoldino Fragoso Do Nascimento. Hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu vähintään useita satoja miljoonia dollareita.

Kenraali on rikastunut yhteisillä liiketoimilla Trafiguran kanssa.

Trafiguralla on lähes monopoliasema Angolan raakaöljymarkkinoilla. Trafiguralla ja kenraali Do Nascimentolla on yhteinen yritys DT Group, jonka kautta Angolan liiketoimia pyöritetään.

Leike asiakirjasta.
Näin bahamalaisyhtiön johtotehtävät siirtyivät Trafiguran johtajilta angolalaiselle kenraalille Leopoldino Fragoso do Nascimentolle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Paratiisin papereista selviää, että useat Angolan öljybisneksiin ja kenraali Do Nascimentoon liittyvistä yhtiöistä ovat alun perin Trafiguran perustamia. Yhtiöitä on myyty nimelliseen hintaan Trafiguran johtajien ja kenraalin välillä.

Vuodossa on kauppakirjoja, joissa yhtiöitä tai merkittäviä osuuksia niistä on myyty vain muutaman kymmenen tai sadan dollarin hinnalla.

Trafigura myöntää, että yhtiö on auttanut kenraalia tämän liiketoimissa. Trafiguran mukaan järjestelyt eivät ole kyseenalaisia.

– Trafiguralla on pitkäaikainen liikekumppanuus Fragoso do Nascimenton kanssa, ja voimme vahvistaa, että autoimme häntä (yhtiön perustamisessa). Meillä ei ole muuta kommentoitavaa asiaan, Trafiguran viestinnästä vastattiin hollantilaiselle Trouw-lehdelle.

“Yhtiön omistajaksi tulee kenraali…”

Trafigura ja kenraali Do Nascimento ovat vuotoyhtiö Applebyn vakituisia asiakkaita. Vuotaneet sähköpostit osoittavat, että Trafigura hoitaa usein kenraalin yhtiöiden asioita.

Esimerkiksi maaliskuussa 2012 Trafiguran johtaja lähetti Applebylle sähköpostin, jossa pyydetään perustamaan uusi yhtiö Brittiläisille Neitsytsaarille.

“Yhtiön ainoa johtaja ja osakkeenomistaja on Leopoldino Fragoso do Nascimento”, sähköpostissa todetaan.

Vuotoaineistosta löytyy useita kenraalin omistamia tai johtamia yhtiöitä sekä niiden yhteyksiä Trafiguraan.

– Normaaleissa liiketoimissa näiden yhteyksien (Trafiguran ja do Nascimenton) katsottaisiin muodostavan eturistiriitoja , sanoo sveitsiläisen kansalaisjärjestön Public Eyen tutkija Marc Guéniat hollantilaislehti Trouw’lle.

Kansalaisjärjestö Public Eye tutkii muun muassa sitä, minkälaisia vaikutuksia suurten kansainvälisten yritysten toiminnalla on kehittyville maille. Public Eye on seurannut Angolan kehitystä vuosien ajan.

Korruption määrää eri maissa arvioivan Transparency Internationalin listauksessa Angolan sijoitus on 164. Listauksessa on mukana 176 maata.

Liotuskasat höyryävät raakavesialtaan ympärillä Terrafamen Sotkamon kaivoksella pakkassäässä.
Trafigura omistaa 15,5 prosentin osuuden Terrafamen kaivoksesta Sotkamossa. Kaivosyhtiön suurin omistaja on Suomen valtio. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

“Tavallinen liikemies” vai kenraali?

Trafiguralla on Angolan valtion kanssa miljardien eurojen arvoiset sopimukset raakaöljyn myynnissä.

Sveitsiläisen kansalaisjärjestön Public Eyen edustajan Marc Guéniatin sekä angolalaisen toimittajan Rafael Marques de Moraisin mukaan kenraali do Nascimentolla on keskeinen rooli siinä, että Trafigura on saanut sopimukset.

Do Nascimentoa pidetään hyvin vaikutusvaltaisena liikemiehenä, jolla on tiiviit välit Angolan poliittiseen sekä sotilasjohtoon. Hän on toiminut myös Angolan pitkäaikaisen presidentin neuvonantajana.

Trafigura on toistuvasti todennut, että do Nascimento on vain “tavallinen liikemies”.

Trafiguran mukaan do Nascimento on myös jättänyt kenraalin tehtävänsä. Hollantilaislehti Trouw’n angolalaislähteiden mukaan väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Trafiguran johtajat mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä

Yle kertoi jo helmikuussa 2017, että Trafiguran johtajat ovat mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä. Tiedot pohjautuvat muun muassa Bahamasta vuodettuihin asiakirjoihin, joissa myös kenraali do Nascimenton nimi esiintyy toistuvasti.

Paratiisin papereista käy ilmi, että valtion kaivoskumppanin johtajien yhteydet veroparatiisiyhtiöihin ovat vielä tiedettyä laajemmat.

Uusin tietovuoto paljastaa useita uusia yhtiöitä, jotka Trafigura omistaa tai joissa sen johtajat ovat mukana.

Yle on hyödyntänyt jutussaan hollantilaisen Trouw-lehden tekemää artikkelia.

Lue tästä kaikki Ylen uutiset Paratiisin papereista

Suosittelemme sinulle