Suomi on valittu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon 58-jäseniseen hallintoneuvostoon, kertoo Suomen Unesco-edustusto Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).
Valinta tehtiin järjestön yleiskokouksessa Pariisissa. Kausi on nelivuotinen ja se alkaa marraskuussa 2017.
– Ilouutisia! Suomi valittiin juuri Unescon hallintoneuvostoon! Saimme vaaliryhmässämme eniten ääniä. Pitkän vaalityön hieno päätös, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tviittasi (siirryt toiseen palveluun).
Ulkoasiainministeriön tiedotteen mukaan hallintoneuvostojäsenyys antaa mahdollisuuden vaikuttaa suoraan järjestön toimintaan ja tavoitteisiin Suomen lähtökohdista.
– Suomi lunasti näköalapaikan järjestössä, joka tekee tärkeää työtä radikalisoitumisen estämiseksi, ulkoministeri Timo Soini totesi ministeriön tiedotteen mukaan.
Suomi valittiin hallintoneuvoston jäseneksi viimeksi 20 vuotta sitten
Hallintoneuvostoon valittiin Suomen vaaliryhmästä lisäksi Portugali ja Turkki. Unescon 58-jäseninen hallintoneuvosto linjaa ja ohjaa järjestön toimintaa ja varainkäyttöä joka toinen vuosi pidettävien yleiskokousten välillä.
Suomi on ollut järjestön jäsen vuodesta 1956 ja oli hallintoneuvoston jäsenenä viimeksi vuosina 1997–2001 osana pohjoismaista kiertoa.
Unescon tehtävä on edistää rauhaa ja turvallisuutta kansainvälisellä yhteistyöllä koulutuksen, tieteen, kulttuurin ja tiedonvälityksen avulla. Unesco ylläpitää myös maailmanperintökohteiden listaa, jonka avulla suojellaan kulttuuri- ja luonnonperintökohteita.
Suomesta listalle on otettu muun muassa Suomenlinna, Vanha Rauma ja Merenkurkun saaristo.
Unescolla on 195 jäsenmaata, mutta jäsenmäärä on hupenemassa, koska Yhdysvallat aikoo vuodenvaihteessa jo toista kertaa erota järjestöstä. Myös Israel on aikeissa lähteä.