Hyppää sisältöön

Kerralla kuntoon – hammashoidon uusi käytäntö puolitti hoitoonpääsyajan Porissa

Ennen tätä syksyä hammastarkastus, paikkaus ja suuhygienistin käynti vaativat Porissa julkisella puolella kolme erillistä käyntiä. Aikaa kului jopa puolitoista vuotta. Nyt hampaat pistetään keskushammashoitolassa kuntoon yhdellä kertaa.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Hammastarkastus tänään, sitten takaisin jonoon ja puolen vuoden päästä paikkaukseen. Suuhygienistikäyntiäkin pitäisi vielä odotella erikseen. Mutta ei tarvitse enää – ainakaan Porin keskushammashoitolassa. Se hoitaa nykyään kaikki käynnit yhdellä kertaa.

Uusi toimintamalli otettiin käyttöön kuukausi sitten. Tässä ajassa jono on lyhentynyt 400 potilaalla ja jonotusaika on puolittunut puolesta vuodesta kolmeen kuukauteen.

– Varsinaista jonoa ei enää edes ole. Seuraava tavoitteemme on lyhentää hoitoonpääsyaikoja koko perusturvan alueella, kertoo johtava ylihammaslääkäri Pauliina Hietasalo.

Näin se onnistuu

Käytännössä asiakkaalle ilmoitetaan vastaanottoaika noin tunnin tarkkuudella. Aikaa täsmennetään vielä samana päivänä lähetettävällä viestillä. Silloin tiedetään, kuinka pitkään päivän ensimmäiset asiakkaat ovat vastaanotolla viipyneet.

Koska hammastarkastuksessa mahdollisesti ilmenevät paikkaustarpeet halutaan hoitaa samalla käynnillä, ei vastaanoton pituutta pystytä määrittelemään ennakkoon. Tämä ei ole aiheuttanut mainittavaa närää asiakkaissa. Päinvastoin, palaute on ollut positiivista.

– Asiakkaathan tässä ovat keskiössä. Jos hoitoihin olisi aiemmin tarvittu kolme erillistä käyntiä ja puolitoista vuotta aikaa, hoituu kaikki nyt kerralla. Onhan se potilaan etu ja heiltä onkin saatu uudistuksesta hyvää palautetta, Pauliina Hietasalo toteaa.

Myös henkilöstö on kokenut uudistuksen Hietasalon mukaan palkitsevana. Kiireen tunne on vähentynyt, työt voi tehdä huolella ja hoito myös edistyy.

Vastaavaa mallia on jo kokeiltu muissa kaupungeissa. Esimerkiksi Raumalla se otettiin käyttöön tammikuussa.

Suosittelemme sinulle