Hyppää sisältöön

Akkutekniikasta lisävirtaa autotehtaalle – Valmet Automotive avasi suunnittelutoimiston Turkuun

Uudenkaupungin autotehdas on avannut tuotekehitys- ja suunnittelutoimiston Turkuun. Tuotekehityksessä painottuvat sähköisen liikenteen ratkaisut ja akkujärjestelmät.

Mercedes-Benzin A-sarjan autojen valmistusta Uudenkaupungin autotehtaalla. UUSIKAUPUNKI
Kuva: Ari Welling / Yle
Jouni Koutonen

Valmet Automotive laajentaa tuotekehitys- ja suunnittelupalvelujaan merkittävästi. ElectroCityyn keskiviikkona avatulla uudella toimistolla tulee olemaan tärkeä rooli autotehtaan uudessa strategiassa, jossa painottuvat akkujärjestelmät ja sähköisen liikenteen ratkaisut.

Toimisto työllistää aluksi noin 20 suunnitteluinsinööriä. Työntekijämäärää kasvatetaan lähivuosina.

Suunnittelutoimiston Turkuun sijoittamista puoltavat erinomaiset liikenneyhteydet sekä Valmet Automotiven laajentuva yhteistyö Turun korkeakoulujen kanssa.

– Tämä avaa meille uusia mahdollisuuksia tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön. Akku- ja polttokennolaboratoriomme perustaminen sekä yhteishankkeet sähköajoneuvojen suunnittelussa ovat konkreettisia yhteistyöesimerkkejä kumppanuussopimuksestamme, kertoo rehtori Vesa Taatila Turun ammattikorkeakoulusta.

Toimipaikka Turussa laajentaa Valmet Automotiven työssäkäyntialuetta aina pääkaupunkiseudulle asti.

– Turku tarjoaa erinomaisen ympäristön korkean teknologian tuotekehitystyöhön. Tyypillisiä asiakkaitamme ovat maailman johtavat automerkit, mutta eri toimialoja edustavien suomalaisyritystemme osuus asiakkaista kasvaa nopeasti, kertoo suunnittelupalvelujen johtaja Jyrki Nurmi Valmet Automotivelta.

Tärkeää Turulle

Turun tuleva kaupunginjohtaja Minna Arve on sitä mieltä, että Turun kasvulle ja elinvoimaisuudelle on ensiarvoisen tärkeää saada Valmet Automotive Turkuun.

– Suunnittelutoimisto Turussa parantaa entisestään jo nyt hyvällä pohjalla olevaa yhteistyötä Valmet Automotiven kanssa, Arve sanoo.

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona esityksen, jonka mukaan autovalmistajien on suitsittava autojensa keskimääräisiä hiilidioksidipäästöjä lähes kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä. Tämän arvioidaan lisäävän merkittävästi täyssähköautojen tai ladattavien hybridien markkinoita.

Valmet Automotive on ilmoittanut aloittavansa syksyn kuluessa ensimmäisen akkupakettinsa sarjatuotannon. Kyseessä on Valmet Automotiven suunnittelema litium-akkujärjestelmä, joka tulee ylöjärveläisen Avant Tecno Oy:n valmistamaan, maailman ensimmäiseen täyssähköiseen kuormaajaan. Akkujen valmistusta varten Uudenkaupungin autotehtaan yhteyteen on rakennettu uusia tuotantotiloja.

Voimakkaassa kasvussa oleva Valmet Automotive työllistää tällä hetkellä noin 5 000 henkilöä Suomessa, Saksassa, Puolassa ja Espanjassa.

Suosittelemme sinulle