BRYSSEL EU:n jäsenmaat ovat torjuneet komission esityksen glyfosaatin myyntiluvan jatkamisesta viidellä vuodella. Glyfosaatti on Euroopan ja maailman eniten käytetty rikkakasvien torjunta-aine, jonka myyntilupa umpeutuu ensi kuussa.
Jäsenmaiden virkamiehistä koostuva komitea äänesti glyfosaatin jatkosta aamupäivällä Brysselissä. Kokouslähteen mukaan 14 maata kannatti myyntiluvan jatkoa, yhdeksän vastusti ja viisi pidättäytyi äänestämästä. Suomi on kannattanut vähintään viiden vuoden jatkoa.
Tulos johtaa epäselvään tilanteeseen aineen jatkon kannalta, sillä aikaa luvan uusimiseen on jäljellä hyvin vähän. Asia viedään seuraavaksi erilliseen muutoksenhakukomiteaan.
Tässäkin komiteassa jäsenmaat ovat edustettuina, mutta korkeammalla tasolla kuin virkamieskomiteassa. Kokous pyritään komission mukaan järjestämään marraskuun loppuun mennessä.
– Suurin osa niistä jäsenmaista, jotka antoivat äänensä, äänestivät esityksen puolesta, sanoi komission tiedottaja Alexander Winterstein iltapäivällä.
Komissio oli alunperin ehdottanut 15 vuoden jatkoaikaa glyfosaatin myyntiluvalle. Se päätyi lyhentämään ehdotustaan viiteen vuoteen kun kävi selväksi, että pitkän jatkon taakse ei saada jäsenmaiden määräenemmistöä.
Nyt viidenkin vuoden jatko on osoittautunut liian epäsuosituksi.
Useiden maiden epäröinnin taustalla on kansalaisten paikoin laaja vastustus, ja huoli glyfosaatin aiheuttamasta syöpäriskistä. Kansalaisaloite glyfosaatin kieltämiseksi keräsi EU:ssa yli miljoona nimeä, joista kaksi kolmasosaa Saksasta.
Euroopan kemikaaliviraston mukaan ei voida todistaa, että glyfosaatilla olisi yhteys syöpään. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samaan johtopäätökseen.
Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen tutkimuslaitos päätyi kuitenkin selvityksessään päinvastaiselle kannalle. Sen mukaan glyfosaatti on "luultavasti ihmiselle karsinogeeninen" eli syövälle altistava kemikaali.
Suomi on tukenut pitkää jatkolupaa, koska sen mukaan tieteellinen näyttö kallistuu glyfosaatin vaarattomuuden puolelle.
Lokakuussa Euroopan parlamentti hyväksyi kannanoton, jonka mukaan glyfosaatin käytöstä pitäisi luopua vuoden 2022 loppuun mennessä. Parlamentilla ei kuitenkaan ole päätösvaltaa myyntilupaan.
Lue myös:
Yleisen rikkakasvimyrkyn käyttöä rajoitettu – Syöpävaarallisuudesta kiistellään
Artikkelia päivitetty 9.11. klo 20.39 ja korjattu: Karsinogeeninen tarkoittaa syövälle altistavaa, ei syöpäriskiä lisäävää.