Hyppää sisältöön

Veikkaus kiistää pelihaittojen kasvun: "Ongelmat lisääntyvät vain ulkomaisissa peleissä"

Rahapelihaitat kasaantuvat harvoille ja riskipelaajien osuus kasvaa. Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoo Kova talous -haastattelussa, että syynä ongelmien lisääntymiseen eivät ole monopoliyhtiön pelit.

Kova talous
Kova talous
Anna Karismo

Peliongelmat kasaantuvat (siirryt toiseen palveluun) noin 124 000 ihmiselle ja hyvin pieni osa kansasta käyttää puolet peleihin kulutetusta (siirryt toiseen palveluun)rahasta. Toisin kuin naapurimaissa, Suomessa rahapelaajien osuus väestöstä kasvaa. Vuosina 2011–2015 riskipelaajien osuus kasvoi 13 prosentista 15 prosenttiin (siirryt toiseen palveluun).

Rahapelit ovat nousseet viime päivien puheenaiheeksi alun perin Helsingin Sanomien uutisoiman tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) ja valtionhallinnon pelihaittojen ehkäisysuunnitelmien vuoksi.

Rahapelimonopoli on nyt aiempaa vahvempi

Vuoden alussa kolmesta rahapeliyhtiöstä eli Veikkauksesta, RAY:stä ja Fintotosta muodostettiin uusi Veikkaus.

Jo ennen yhdistymistä Veikkaus kuului mainostajien kolmen kärkeen Suomessa. Nyt sen asema on vielä vahvempi, kun se näkyy vain yhtenä brändinä kolmen sijaan.

Tänä vuonna yhtiön markkinointibudjetti ylittää 50 miljoonaa euroa. Se käyttää kymmeniä miljoonia euroja myös tuotekehittelyyn eli uusien rahapelien kehittämiseen ja vanhojen paranteluun.

Liikevaihdoltaan pelimonopoli yltää liki energiayhtiö Fortumin tai konepajayhtiö Cargotecin tasolle – mutta on niitä huomattavasti kannattavampi.

"Uusi iso Veikkaus auttaa pelihaittojen ehkäisyssä"

Toimitusjohtaja Olli Sarekosken mukaan Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistymisen taustalla oli juuri pelihaittojen ehkäisy. Saman katon alla suomalaisten pelaamista on helpompi hallita.

– Koko uuden yhtiön synnyttäminen oli jo osa sitä, että Suomessa halutaan yhteiskunnan toimesta hillitä pelihaittoja, Sarekoski sanoo oheisella Kova talous -haastatteluvideolla.

Rahapeliyhtiötä muodostettaessa tuolloinen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) perusteli fuusiota monopolin tuottojen turvaamisella ja kansainvälisellä kilpailulla.

Veikkauksen asema onkin ristiriitainen. Sen pitäisi yksinoikeutensa ehtona ehkäistä pelihaittoja, mutta silti se on kasvattanut voittojaan vuosi vuodelta itse määrittelemiensä tuottotavoitteiden mukaisesti.

"Tunnistautuminen auttaa ongelmiin"

Seuraavaksi ongelmapelaamista aiotaan hillitä asiakkaiden tunnistautumista laajentamalla. Veikkauksella on jo nyt yli kaksi miljoonaa kanta-asiakasta.

Yhtiö on viime vuoden lopulta lähtien investoinut "kymmeniä miljoonia euroja" tietojärjestelmiin, joilla rakennetaan pelaamisen hallinnan kokonaisuutta. Tietojärjestelmissä yhdistetään kolmen vanhan yhtiön asiakaskannat, saadaan eri pelien pelaajista parempaa tietoa ja voidaan asettaa pelaamiselle rajoitteita.

– Paras tapa ehkäistä pelihaittoja on tunnistautuneen pelaamisen lisääminen ja – jollain aikavälillä – täystunnistautuminen. Näin saamme pelaamisen hallinnan välineet kaikkeen pelaamiseen, ja silloin asiakas pystyy hallitsemaan pelaamistaan, Sarekoski sanoo.

Työryhmä ehdotti viime viikolla myös, että haittoja vähennettäisiin peliautomaattien määrää karsimalla.

"Veikkauksen pelien haitat vähenevät"

Veikkauksen monopoliasemaa perustellaan kilpailijoille ja EU:lle sillä, että yhtiö pyrkii vähentämään ja ehkäisemään rahapeleistä aiheutuvia haittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että pelaamisen haitat olisivat vähentyneet viime vuosina. Sen mukaan viisi prosenttia pelaajista käyttää puolet kaikesta rahapeleihin menevästä rahasta (siirryt toiseen palveluun), ja ongelmapelaaminen on hienoisessa kasvussa.

Veikkaus taas korostaa, että sen omissa peleissä ongelmapelaaminen ei ole lisääntynyt, päinvastoin.

– Edeltäjäyhtiöiden ja uuden yhtiön aikana meidän peleistämme aiheutuvat haitat ovat lievästi laskeneet jo pidemmän aikaa, Sarekoski sanoo.

"Ongelmia aiheuttavat ulkomaalaisten yhtiöiden pelit"

Runsas kolme prosenttia pelaajista määritellään peliongelmaisiksi. Tämä kolmen prosentin joukko on Sarekosken mukaan pysynyt vakiona vuodesta toiseen.

– Mutta sen kolmen prosentin sisällä on pieni joukkio, noin 30 000–40 000 ihmistä, joiden osalta pelaamisen haitat ovat koventuneet.

Vaikka rahapelejä saa Suomessa järjestää vain Veikkaus, ihmiset voivat pelata ulkomaalaisia pelejä netissä.

– Siinä kolmessa prosentissa ne [ongelmat] ovat osin korvautuneet kasvavalla yksityisten ulkomaisten peliyhtiöiden osuudella.

Sarekosken mukaan ongelmapelaajista noin 70 prosenttia nimeää Veikkauksen ja 30 prosenttia ulkomaiset yhtiöt ongelmiensa syyksi.

Tuleeko Veikkauksen pelaajadata julkiseksi?

Sarekoski sanoo Veikkauksen tutkivan pelaamista THL:ää tarkemmin.

– Kun THL tekee kerran neljässä vuodessa laajan väestötutkimuksen (kyselytutkimus), niin me teemme saman tutkimuksen kaksi kertaa vuodessa, jonka lisäksi teemme välikuukausina erillisiä pulssitutkimuksia. Sen lisäksi meillä omaa tietoa pelaajista käytettävissämme, Sarekoski luettelee.

Näitä tietoja Veikkaus ei ole kuitenkaan tähän mennessä julkistanut. Otos ole Sarekosken mukaan ei ollut riittävän iso tähän asti. Nyt harkinnassa on, että tietoja julkistettaisiin ensi vuoden alussa.

Katso oheiselta videolta, miten toimitusjohtaja Olli Sarekoski muun muassa perustelee Veikkauksen suurta mainosbudjettia.

Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja, jossa on joka toinen maanantai ajankohtainen haastattelu. Joka toinen maanantai sarjassa on tiivis video, jolla avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.

Suosittelemme sinulle