Hyppää sisältöön

Lastenkirjallisuuden Finlandia-ehdokasta väitetään plagiaatiksi – Vertaile itse kirjojen kuvituksia

Sanna Manderin teoksesta Avain hukassa on jätetty lausuntopyyntö tekijänoikeusneuvostolle. Lausunnon tekijöiden mielestä se muistuttaa liikaa heidän viime vuonna julkaisemaansa lastenkirjaa.

Finlandia plagiaatti syyte
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Miia Gustafsson

Sanna Manderin sekä suomeksi että ruotsiksi ilmestynyt lastenkirja Avain hukassa pääsi keskiviikkona lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi. Jo aiemmin syksyllä kirja sai 10 000 euron arvoisen Rudolf Koivu -kuvituspalkinnon.

Kirjasta on jätetty tekijänoikeusneuvostolle lokakuun lopussa lausuntopyyntö. Sen ovat tehneet Jenni Erkintalo ja Reka Király, joiden teos Talo kulman takana julkaistiin vuonna 2016. Heidän mielestään Manderin teos muistuttaa liian paljon heidän kirjaansa. Sen on julkaissut Etana Editions.

Finlandia plagiaatti syyte
Yllä kuva Erkintalon ja Királyn kirjasta, alla Sanna Manderin kirjasta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Erkintalon ja Királyn jättämän lausuntopyynnön mukaan Sanna Manderin kirjan kuvituksissa on liikaa yhteneväisyyksiä heidän kirjansa kanssa. Selvityksessä osoitetaan useita samankaltaisia kohtia kuvituksesta. Myös kirjojen ideat muistuttavat toisiaan: on kerrostalo, jossa asuu monenlaista ihmistä ja erilaisia perheitä.

– Mielestämme kaikki yhtäläisyydet eivät voi olla sattumaa. Yhtäläisyydet ylittävät meidän kannalta katsottuna hyvien tapojen mukaisen rajan. Jätimme lausuntopyynnön, jotta saamme asiantuntijoiden näkemyksen asiasta, kertoo Jenni Erkintalo, joka on Etana Editionsin perustaja.

Finlandia plagiaatti syyte
Yllä aukeama Talo kulman takana -kirjasta. Alla Avain hukassa -kirjasta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Sanna Manderin kirjan julkaisseen S&S-kustantamon toimitusjohtaja Mari Koli oli kuullut sosiaalisen median kautta lausuntopyynnön jättämisestä. Kustantamoon ei ole oltu yhteydessä varsinaisen lausuntopyynnön tiimoilta.

– Olen kesäkuussa antanut seikkaperäisen selvityksen asianosaisille. Siinä kävin läpi Manderin kirjan syntyprosessia.

Kustantajan mukaan kirjaa ryhdyttiin aktiivisesti työstämään jo vuonna 2013. Eli monta vuotta ennen Talo kulman takana -kirjan julkaisua.

– Sanna Manderilla on dokumentteja ensimmäisistä kuvitushahmotelmista. Idea kirjasta tuli Sannalle jo paljon aiemmin. Eli väitteet plagioinnista ovat perusteettomia, Mari Koli sanoo.

Manderin kirjassa on useita samankaltaisia hahmoja, joilla on samantyyppinen visuaalinen ilme kuin Talo kulman takana -kirjassa. Molemmissa kirjoista löytyy muun muassa viidakon keskellä asuva perhe ja design-koti.

Koli kertoo törmänneensä maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa moniin lastenkirjoihin, joissa kerrostalon asukkaiden avulla tutustutaan erilaisuuteen.

– Kustannusmaailmassakin syntyy tällaisia trendejä. Ideat kiertävät tai ajankohta saa tekijät keksimään samankaltaisia ideoita.

Finlandia plagiaatti syyte
Ylimpänä aukeama kirjasta Talo kulman takana, alla aukeama Sanna Manderin kirjasta Avain hukassa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Etana Editions on nuori, vain kolme vuotta toiminut lastenkirjoihin keskittynyt kustantamo. Se on kuitenkin jo ehdolla kansainvälisen ALMA-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Pienellä kustantamolla ei ole resursseja ryhtyä mittaviin toimiin tekijänoikeuksien vuoksi.

– Lähdimme tähän siksi, koska todella toivomme, että alalla toimittaisiin eettisesti, sanoo Erkintalo.

Sanna Mander on tunnettu kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Kirjan kuvitusten lisäksi hän on suunnitellut kirjan kansia, tekstiilejä, maitopurkkien kuoseja ja levyjen kansia.

Kolin mukaan Mander on pahoillaan tapauksesta, mutta hänen omatuntonsa on puhdas, koska häneltä löytyy dokumentteja kirjasta jo vuosien takaa. Yle ei tavoittanut Manderia kommentoimaan asiaa.

Tekijänoikeusneuvostolle voi kuka hyvänsä lähettää lausuntopyynnön. Käsittelyajat ovat usein pitkiä. Osapuolien kuulemisen jälkeen voi kulua vielä vuosi ennen kuin neuvosto antaa lausunnon. Tekijänoikeusneuvoston lausunnot ovat suosituksia, jotka eivät sido oikeudellisesti tuomioistuinta, lausunnon pyytäjää tai tämän vastapuolta.

Suosittelemme sinulle