Hyppää sisältöön

IL ja AL: Soinin valtiosihteeri livahti Sipilän luota auton takakontissa – Pääministeri: Palaverista hän lähti ihan omin jaloin

Sinisten Elovaara vahvistaa käynnin: "Peräkontissa saa matkustaa"

Samuli Virtanen
Samuli Virtanen Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
STT–Yle

Keskustelu perussuomalaisten hajoamisesta kesällä on tiivistynyt siihen, millaista yhteydenpitoa oli puolueesta sittemmin eronneiden kansanedustajien ja muiden hallituspuolueiden välillä ennen eduskuntaryhmän virallista hajoamista.

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi esitti kirjassaan väitteen, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei olisi puhunut totta, kun hän sanoi eduskunnalle, ettei perussuomalaisten hajoamisen varalle tehty hallituksen piirissä suunnitelmaa. Sipilä on tämän kiistänyt.

Tärkeänä osana keskustelua on ollut ulkoministeri Timo Soinin (sin.) valtiosihteerin Samuli Virtasen vierailu Sipilän luona perussuomalaisten puoluekokouksen aikana.

Iltalehti on kertonut, että Virtanen olisi käynyt Sipilällä kylässä jo sunnuntaina 11. kesäkuuta, jolloin puoluekokous oli yhä kesken. Jussi Halla-aho oli valittu lauantaina perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Nyt Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) ja Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertovat hallituslähteisiin vedoten, että Virtanen luikahti pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta salaa, koska Kesärannan portin edessä pelättiin olevan mediaa. Hänen sanotaan matkanneen virka-asunnolta auton takakontissa.

Virtanen ei ole vastannut STT:n yhteydenottoihin. Virtanen ei kommentoinut asiaa myöskään iltapäivällä eduskunnassa, vaan käveli sisään kokoukseen.

Pääministeri Sipilä sanoo, ettei tiedä mitään siitä, että Virtanen olisi poistunut Kesärannan palaverista auton takakontissa kesällä.

– Palaverista hän lähti ihan omin jaloin, toivottavasti on turvallisesti matkustanut, Sipilä sanoi nauraen.

Sipilän poliittinen erityisavustaja kiistää lehdille takakonttiväitteen, jota hän kutsuu "uskomattomaksi".

Elovaara: Peräkontissa saa matkustaa

Sinisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tiina Elovaara kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että puoluekokousvalintojen jälkeen nykyiset siniset keskustelivat keskenään sekä hallituskumppaneiden kanssa ja Virtanen kävi pääministerin luona sunnuntaina.

– Se että hän vältti mediahuomiota, tilanteen ollessa vakavin mahdollinen ja tietovuoto kansanedustajien siirtymisestä liian suuri, ei ole rikos. Peräkontissa saa matkustaa, jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen, Elovaara kirjoittaa.

Hänen mukaansa tämä ei tarkoita, että hallituksella olisi ollut suunnitelma valmiina ennen puoluekokousta. Hänen mukaansa suunnitelmia tehtiin henkilövalintojen ratkettua.

Myös keskustasta ja kokoomuksesta on kiistetty jyrkästi se, että hallitus olisi varautunut etukäteen perussuomalaisten hajoamiseen.

Sinisten ryhmänjohtajalle Simon Elolle peräkontissa matkustamien ei ole tuttu tarina. Elo ei ole keskustellut asiasta Virtasen kanssa tänään.

–  Eiköhän nämä peräkontit ja muut yksityiskohdat selkiinny. Mutta minun mielestäni oleellista on se, että jos pääväite Lauri Nurmella on ollut ennakkosuunnitelmasta, niin kyllä se minun nähdäkseni on varsin hyvin tyrmätty, Elo sanoi tänään.

Tieliikennelaki sanoo, että kuljettajan ja matkustajan on käytettävä ajon aikana turvavyötä, sanoo Liikenneturva. Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä puolestaan sanoo, että kuljettajan ja matkustajien tulee käyttää istuma- tai seisomapaikkoja.

Some pauhaa peräkontista

Uutinen on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja Twitter kukkii sutkautuksista hashtageilla #takakontti ja #peräkontti.

Kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) tviittasi (siirryt toiseen palveluun), kuinka soinilaiset olivat valmiita myymään kaiken paikasta takakontissa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuittaili tviitissään (siirryt toiseen palveluun) pääministerin suuntaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestintävastaava Dimitri Qvintus kirjoitti aiheesta useamman tviitin, ja jopa "päivän haikun (siirryt toiseen palveluun)": "Peräkontissa yks’ valtiosihteeri ja nimilista."

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin tviittasi (siirryt toiseen palveluun), että mitä mahtaa liikenneministeri Anne Berner (kesk.) sanoa takakontissa matkustamisesta ja turvavyöpakosta.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk tviittasi (siirryt toiseen palveluun) jopa kuvamuokkauksen, joka esittää elokuvaa "Lentävä pääministeri, piilotettu valtiosihteeri".

Juttua täydennetty klo 16.16: Lisätty osuudet koskien Simon Eloa ja tieliikennelakia.

Suosittelemme sinulle