Hyppää sisältöön

Tässä ovat kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat – kirjat eivät päästä lukijaansa helpolla

Tämän vuoden ehdokaskirjoissa rikotaan perinteisiä kerronnantapoja. Kirjoissa käsitellään myös pohjoisen Suomen ihmiskohtaloita.

Tommi Liimatta, Jaakko Yli-Juonikas, Hanna Hauru, Juha Hurme, Miki Liukkonen ja Cristina Sandu kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa Helsingissä perjantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Miia Gustafsson

Tämän vuoden esivalintaraati ei arastellut nostaa ehdokkaiden joukkoon kokeilevaa kirjallisuutta. Valinnat osoittavat, että Suomessa tehdään monipuolista kirjallisuutta, joka ei polje paikallaan. Lukijaa ehdokaskirjat eivät päästä helpolla.

Ehdokasvalinnoista vastasivat kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi, tuottaja Heidi Backström ja entinen kirjakaupan päällikkö Eve Uggla.

Raati luki toista sataa kirjaa ja valitsi ehdokkaiksi seuraavat kuusi teosta.

Hanna Hauru: Jääkansi (Like)

Pienoisromaani kertoo sotienjälkeisestä elämästä pohjoisessa. Pienestä koostaan huolimatta Jääkansi ei ole keveä lukea. Päähenkilönä on tyttö, jonka elämä on täynnä kurjuutta ja kamaluutta. Haurun inhorealistinen tyyli on lakonista mutta vaikuttavaa.

Hanna Hauru on oululainen kirjailija. Hän on aiemmin julkaissut neljä pienoisromaania ja neljä lyhytproosateosta.

Raati kehuu Haurun tapaa ladata sanat täyteen merkityksiä. ”Tätä kirjaa ei voi lukea ulkokohtaisesti, se puhuttelee lukijaansa kuin ystävää.”

Hanna Hauru Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

**Juha Hurme: Niemi **(Teos)

Juha Hurme jatkaa kansansivistämislinjaansa. Niemessä käydään kronologisesti läpi maamme historiaa. Perusteellinen kuvaus alkaa alkuräjähdyksestä ja päättyy Suomen sotaan, jossa maamme siirtyy Ruotsilta Venäjän haltuun. Romaanin avulla voi näppärästi virkistää historiallista muistiaan.

Tiedon sekaan Hurme pudottelee myös huumoria. Sivistävän teoksen pääajatuksena on, että lähes kaikki kulttuurissamme on muualta lainattua.

Juha Hurme on paitsi kirjailija myös teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Aiemmin hän on kirjoittanut neljä romaania.

Raadin mukaan Hurme haastaa pystypäin Zachris Topeliuksen. ”Niemi vastaa Suomea ja suomalaisia koskevaan myyttiin kaikella sillä tiedolla, jota kulttuurimme kantaa.”

Juha Hurme Kuva: Stefan Bremer / Teos

Tommi Liimatta: Autarktis (Like)

Kuten nimestä voi päätellä, Autarktis sijoittuu pohjoiseen. Romaani kertoo kolmesta miessukupolvesta. Yksi on sodan kokenut, toinen edustaa suuria ikäluokkia ja kolmas nykyajan työtöntä. Heistä kukin elää omaa eristynyttä elämäänsä.

Tommi Liimatta on kirjoittanut aiemmin seitsemän romaania ja lisäksi tietokirjoja. Parhaiten hänet tunnetaan Absoluuttinen nollapiste –yhtyeestä, jonka sanoituksia hän on tehnyt.

Raatia puhutteli Liimatan lämmin humanismi. "Autarktis on suurenmoinen riippumattomuuden ylistys."

Tommi Liimatta Kuva: Ville Juurikkala / Like

Miki Liukkonen: O (WSOY)

Miki Liukkosen jättimäisen romaanin nimeä ei voi lausua. Se on jonkinlainen ympyrä.

Kirja on kattava tulkinta nykyajasta. Siinä käsitellään sitä, mitä kaikkea nykyajan informaatiotulva aiheuttaa. Liukkosen romaani on kokeileva eikä päästä lukijaa helpolla. Havainnot ovat teräviä ja kieli kaunista.

Miki Liukkonen aloitti runoilijana. Hän on kirjoittanut myös yhden romaanin. Kirjailija on tullut tunnetuksi räväköistä lausunnoistaan.

Raadin perusteluissa Liukkosen romaania kuvataan pysäyttäväksi teokseksi. "Sen kieli on täsmällisyydessään hykerryttävää ja kieliainekseltaan se näyttää ehtymättömältä."

Miki Liukkonen Kuva: Aki Roukala / WSOY

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava)

Sandun esikoisteoksessa risteillään Suomen ja Romanian maisemissa. Suomalais-romanialainen päähenkilö yrittää päästä sinuiksi taustansa kanssa. Matka isoisän hautajaisiin herättää muistojen vyöryn ja aloittaa matkan menneisyyteen.

Cristina Sandu on opiskellut kirjallisuutta ja asuu nykyään Englannissa.

Raati kiittelee Sandun tapaa kuvata kulttuurisen taustan merkitystä yksilölle. "Sandu onnistuu esikoisromaanissaan tekemään näkyväksi sen, miten kieli, kulttuuri ja synnyinmaa ovat aina ihmisen ja ihmisyyden rakennuspalikoita."

Cristina Sandu Kuva: Marjo Tynkkynen / Otava

Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala)

Jaakko Yli-Juonikkaan yli 600-sivuinen romaani on varsinainen kokeellisen kirjallisuuden temmellyskenttä. Kirjaa voi luonnehtia poliittiseksi satiiriksi, jossa pääosassa on perussuomalaisten ympärille punoutuva vyyhti.

Juoni on kirjassa kuitenkin sivuseikka, sillä rakenteella leikkiminen on sen ydintä. Lukijan on oltava tarkkana ihan perusasioissa, kuten oikealla rivillä tai sivulla pysymisessä.

Jatkosota-extra jatkaa viisi vuotta sitten julkaistun Neuromaanin jalanjäljissä. Yli-Juonikas on kirjoittanut kaikkiaan kahdeksan teosta.

Raadin mielestä kirjailija osaa pureutua kielen vaikutuskeinoihin. "Yli-Juonikkaan poliittinen satiiri ei pelkästään kommentoi yhteiskuntaa, vaan se pureutuu siihen työkaluun, jolla massoihin vaikutetaan: kieleen."

Jaakko Yli-Juonikas Kuva: Taru Lertola / Siltala

Voittajan valitsee ministeri, ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn.

30 000 euron arvoisen palkinnon saaja julkistetaan 29. marraskuuta.

Samassa tilaisuudessa kerrotaan myös tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat.

Toimittajalta: Nyt ei voi syyttää tylsyydestä – Finlandia-raati teki rohkeat valinnat

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen juttu kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista

Suosittelemme sinulle