Hyppää sisältöön

Nyt se todella tapahtuu – länsimetro lähtee liikkeelle viikon kuluttua lauantaina

Ensimmäinen juna Espoon Matinkylästä Helsingin Vuosaareen lähtee matkaan aamulla kello 5.09.

Länsimetroa on odotettu jo kauan. Kuvassa uusi metrokartta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ensimmäiset matkustajat pääsevät kauan odotetun länsimetron kyytiin viikon kuluttua lauantaina eli 18. marraskuuta.

Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

HSL:n mukaan ensimmäinen juna metron uudella osuudella lähtee matkaan Espoon puolelta Matinkylästä Helsingin Vuosaareen lauantaiaamuna kello 5.09.

Metroa ajetaan kahdella linjalla: toinen kulkee reitillä Matinkylä–Vuosaari ja toinen reitillä Tapiola–Mellunmäki. Helsingin seudun liikenne kertoo matkustajaliikenteen käynnistymisestä myös tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Rihtniemi sanoo, että bussiliikenne säilyy aluksi entisellään ja liityntäliikenteeseen siirrytään tammikuun kolmantena päivänä. HSL on ilmoittanut asiasta jo aiemmin.

Länsimetro jatkaa metroliikennettä Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään.

Matkustajaliikenne Espoon Matinkylään alkaa lauantaina 18. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin kaupungin liikennelaitos eli HKL jatkaa metron käyttöönoton valmistelevia töitä vielä tulevan viikon aikana. Myös koeajoja jatketaan koko metrolinjalla aina varsinaiseen aloituspäivään asti.

Länsimetron aloitus on ollut pahasti myöhässä. Liikennöinti piti alun perin aloittaa jo vuosi sitten elokuussa.

Voit lukea lisää myöhästymisen syistä esimerkiksi tästä jutusta: Riita maan alla – näin länsimetron avaus tyrittiin.

"Kaikkea emme ole vielä nähneet"

Länsimetro on miljardihanke, ja sen kokoisessa hankkeessa tulee väistämättä uusia haasteita myös tulevaisuudessa, sanoi Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski tiedotustilaisuudessa.

Kaikkea niitä huolia ja murheita, mitä tulee, emme ole vielä nähneet, Lehmuskoski muotoili. Hän lisäsi olevansa kuitenkin varma siitä, että noista haasteista selvitään.

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski (vas.) ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tänään tiedotustilaisuudessa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Länsimetro-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo huomautti, että vaikka metrohankkeessa on ollut paljon vaikeuksia, siinä on ollut myös onnistumisia.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä puolestaan sanoi tiedotustilaisuudessa, että metrohankkeella pystytään vastaamaan kestävällä tavalla kaupunkien kasvun haasteisiin. Helsinki ja Espoo ovat Suomen talouden vetureita, kaupunginjohtaja muistutti.

Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori ei ollut paikalla työesteen takia.

Yle kysyi tiedotustilaisuuden jälkeen Länsimetro-yhtiön toimitusjohtajalta Ville Saksilta, miten nykytekniikka voi olla niin vaikeaa.

– Tänä päivänä tietotekniikka-automaatio on erittäin vaativaa.

– Tietenkin tässä on taustalla se, että Suomessa ei ole tehty näin isoa käyttöönottoa. Metro on Suomessa kuitenkin harvojen herkkua. Siitä on kysymys, Saksi vastasi.

Matinkylän asema Espoossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Länsimetron kakkosvaiheen eli Matinkylän ja Kivenlahden välisen osuuden louhinnoista on tehty nyt liki 94 prosenttia. Kakkosvaiheen odotetaan valmistuvan 2020-luvun alussa.

Miten varmistetaan, että ykkösvaiheen virheet eivät toistu toisessa vaiheessa? Ville Saksin mukaan Länsimetro-yhtiö on vahvistanut tänä vuonna omaa organisaatiotaan.

– Olemme palkanneet [lisää väkeä] talouteen, laadunhallintaan, riskien hallintaan. Myös niin, että meillä on huomattavasti enemmän rakennuttajaosaamista. Meillä on paljon enemmän lihaksia näin vaativaan hankkeeseen.

Myös tiedonkulku on nyt aiempaa sujuvampaa, hän vakuuttaa.

– Joka ikinen päivä me tiedämme, missä projekti on, mitä haasteita on. Pystymme ennakoimaan haasteet ajoissa, emmekä vasta sitten, kun ollaan ongelmissa.

Lisää aiheesta:

Somekansa riemastui länsimetron starttiuutisesta: "Länsimetro saattaa muuttua vitsistä kulkuneuvoksi"

Tässä kaikki länsimetrosta – meren alta löytyy muun muassa "haamuasema"

Länsimetro näkövammaisten syynissä: "Ollaan vaaran paikassa, jos on riski tippua kiskoille"

Länsimetro-raportti paljasti viivästymisten syyt – "Meille vakuutettiin viimeiseen asti, että aikataulussa pysytään"

Länsimetro ei ole vieläkään täysin valmis, mutta silti se luovutetaan nyt HKL:lle

Suosittelemme sinulle