Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Terrafame saattaa rakentaa akkukemikaalitehtaan – yhtiölle lisää yksityistä rahoitusta 172 miljoonaa

Galena, Trafigura ja Sampo ovat jälleen mukana rahoittamassa kaivosyhtiö Terrafamea. Valtio pysyy yhtiön enemmistöomistajana, mutta osuus laskee.

Terrafamen kaivosaluetta Sotkamossa.
Kuva: Niko Mannonen / Yle
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivosyhtiö Terrafame saa lisää rahoitusta samoilta yksityisiltä rahoittajilta, jotka ovat rahoittaneet yhtiötä jo aiemmin tänä vuonna.

Terrafame on sopinut rahoituksesta Galenan, Trafiguran ja Sammon kanssa. Nyt sovitun kokonaisuuden arvo on noin 172 miljoonaa euroa. Tarkka summa on 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Osapuolet ovat aiemmin sopineet 250 miljoonan euron rahoituskokonaisuudesta Terrafamen toiminnan ylösajon loppuunsaattamisen rahoittamiseksi.

Galena sitoutuu kaikkiaan noin 86 miljoonan euron sijoitukseen. Siitä puolet käytetään ylösajon viimeisiin vaiheisiin sekä nikkeli- ja kobolttisulfaattihankkeen toteutettavuustutkimuksiin, suunnitteluun sekä alkuvaiheen pääomatarpeeseen. Puolet käytetään vain tarvittaessa investointien rahoittamiseen. 

Trafigura on lisäksi sitoutunut 64,5 miljoonan euron lainajärjestelyyn ja Sampo 21,5 miljoonan euron lainajärjestelyyn Terrafamen kanssa. Näillä lainajärjestelyillä varmistetaan, että sulfaattihanke on täysin rahoitettu. Galena rahoittaa Trafiguran lainan.

Sähköautojen akut tähtäimessä

Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan yhtiössä on ylösajon aikana selvitetty uusia mahdollisuuksia Terrafamen tuoteportfolion laajentamiseksi ja nikkelituotteen jatkojalostamiseksi.

– Vaihtoehtoihin ovat kuuluneet nikkeli-rauta-seokset ruostumattoman teräksen tuotantoa varten sekä nikkeli- ja kobolttisulfaatit sähköautojen akkuihin. Selvitysten mukaan nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuottaminen vaikuttaa lupaavimmalta vaihtoehdolta, sanoo Ratia tiedotteessa.

Toteutettavuuden selvitys jatkuu edelleen. Yhtiö aikoo tehdä nikkelituotteen jatkojalostamiseen liittyvän lopullisen investointipäätöksen ensi kevääseen mennessä.

– Odotettavaa on, että sähköautojen akkujen tuotannossa käytettävien nikkeli- ja kobolttisulfaattien kysyntä kasvaa voimakkaasti. Pystymme hyötymään tästä kehityksestä parantamalla Terrafamen osaamista ja tuotantokykyä entisestään. Tämän myötä Terrafame asemoituu tärkeäksi pohjoiseurooppalaiseksi metallituottajaksi akkuteollisuudelle, sanoo Galena Asset Managementin toimitusjohtaja Maximilian Tomei.

Terrafame rakennuttaisi akkukemikaalitehtaan itse

Yhtiön tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että kaivosalueelle kaavaillaan ison akkukemikaalitehtaan rakentamista. Terrafamen on tarkoitus rakennuttaa tehdas ja operoida sitä itse.

Suunnitelman mukaan rahoittajana toimisi Galena. Tehdas voisi tuoda 30 työpaikkaa, ja liikevaihtoa 200 miljoonaa euroa. Laitos voisi aloittaa toimintansa vuonna 2020.

Yhtiön mukaan investointipäätös tehtaaseen on määrä tehdä ensi keväänä.

Valtio pysyy enemmistöomistajana

Suomen valtio on enemmistöomistajana Terrafamessa. Rahoitusjärjestelyn myötä valtion omistusosuus Terrafamesta laskee 71,2 prosenttiin, kun se on ollut nyt 84,0 prosenttia. Valtio ei osallistu nyt yhtiön rahoittamiseen. Kaikkiaan valtio on laittanut Terrafamen aikana yhtiöön rahaa yli puoli miljardia euroa.

Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa aamupäivällä. Yhtiö kertoi lokakuussa hakevansa lupaa uraanin tuotantoon.

Terrafame Oy on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä ja kobolttia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan.

Suosittelemme sinulle