Hyppää sisältöön

Lastenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaan plagiointiväite ei vaikuta palkintoehdokkuuteen

Kirjasäätiön mukaan Sanna Manderin Avain hukassa -kirjasta tehty lausuntopyyntö ei pysäytä palkintoprosessia.

Finlandia plagiaatti syyte
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Päivi Puukka

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana olevaa Avain hukassa -kuvakirjaa väitetään plagiaatiksi viime vuonna ilmestyneestä teoksesta Talo kulman takana.

Talo kulman takana -kirjan tekijät ovat jättäneet asiasta lausuntopyynnön tekijänoikeusneuvostolle. Jenni Erkintalon ja Reka Királyn mielestä Manderin teos muistuttaa liikaa heidän kirjaansa.

Finlandia-palkintoja jakavan Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtajan, Minna Castrénin mukaan säätiö on tutkinut asiaa.

– Mitään sellaista ei ole käynyt ilmi, jolla olisi vaikutusta Finlandia-palkintojen jakoon, Castrén sanoo.

Tästä syystä Kirjasäätiö ei aio ryhtyä toimenpiteisiin asian suhteen. Tilanne kuitenkin muuttuisi, jos oikeuden päätös vahvistaisi syytteen.

– Tällä hetkellä Kirjasäätiö ei näe mitään syytä reagoida asiaan.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnon saaminen voi kestää pitkään, jopa yli vuoden.

Sanna Mander on kokenut kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Avain hukassa -kirjan on kustantanut S&S-kustantamo. Kustantajan mukaan idea kirjaan ja alustavat luonnokset sitä varten on tehty jo neljä vuotta sitten.

Talo kulman takana -kustantaja Etana Editions puolestaan uskoo, etteivät yhtymäkohdat kirjoissa voi olla vain sattumaa. Kirjoissa on samankaltaisia tarinoita ja yhdenvärisiä aukeamia.

Avain hukassa -teoksen lisäksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailevat Jukka Behm: Pehmolelutyttö, Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba, Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin Zoo!, Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia ja Ninka Reitun Sinä olet superrakas. Voittajan valitsee laulaja ja lauluntekijä Anna Puu. Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta.

Suosittelemme sinulle