Sadat kansainväliset yritykset sekä pääomarahastot palkitsevat työntekijöitään veroparatiisien kautta.
IT-alan suuryritys CGI:ssä (entinen Logica) tällaisessa järjestelyssä on ollut mukana myös yli 150 suomalaista Jerseyn veroparatiisisaarella, paljastuu tietovuoto Paratiisin papereista.
Paratiisin paperit kertovat, että lakitoimisto Appleby on tarjonnut asiakasyrityksilleen palvelua, jossa perustetaan trustijärjestelyitä työntekijöiden palkitsemiseksi.
Merkittävä osa järjestelyistä on tehty Jerseyn, mutta myös muiden veroparatiisien kuten Brittiläisten Neitsytsaarten, kautta.
Applebyn hallinnoimia palkitsemisjärjestelyitä löytyy Paratiisin papereista satoja. Niiden piirissä on useita tuhansia työntekijöitä eri puolilta maailmaa.
Malli toimii hyvin samalla tavalla kuin vakuutuskuoriin sijoittaminen Suomessa. Virallisesti kuoren – tai trustin – sisällä oleva omistus on esimerkiksi pankin tai trustia hallinnoivan yhtiön omistuksessa. Omaisuuden tuotto kuuluu kuitenkin trustin edunsaajalle eli esimerkiksi työntekijälle.
Suomen CGI myöntää, että tällainen kannustinohjelma on ollut käytössä, mutta korostaa, että se kehitettiin brittiyhtiö Logican aikana eikä sitä ole enää olemassa.
Työntekijöiden kannustinohjelma jerseyläisen trustin kautta ”on edelleen normaali tapa hallinnoida muun muassa työntekijöiden kannustinohjelmia brittiläisissä yrityksissä”, CGI: n suomalaisen tytäryhtiön viestintäpäällikkö Jarkko Virtanen sanoo.
CGI osti kilpailijansa Logican vuonna 2012. Jerseyn saarelta käsin toimiva työntekijöiden palkitsemisjärjestelmä oli aloitettu jo Logican aikana.
Vuodettujen asiakirjojen mukaan CGI:n mallissa työntekijä on voinut päättää, ettei hän nosta palkkiota heti rahana vaan summalla hankitaan yhtiön osakkeita.
Osakkeet omistaa trusti, mutta esimerkiksi osinkotulot tulevat työntekijöille.
Malli mahdollistaa käytännössä sen, että verojen maksua voi siirtää – mutta ei välttyä.
Verohallinnon kansainvälisen henkilöverotuksen asiantuntijan Taneli Lallukan mielestä lopputulos on sama.
– Työntekijä maksaa verot kun se lykkäävä ehto täyttyy eli siinä vaiheessa kun työntekijä saa hallintaan ne osakkeet tai rahasuorituksen, Taneli Lallukka Verohallinnosta sanoo.
Verohallinnon asiantuntija Lallukka ei ole aikaisemmin törmännyt tämäntyyppiseen bonusjärjestelmään trustin kautta.
– Tulee ajatus, että onko tässä käytetty veroparatiisin salassapitoa. Onko tulojen ilmoitus verottajalle jätetty työntekijän vastuulle?
Paratiisin papereiden asiakirjojen mukaan asianajotoimisto Appleby kirjoittaa Logican työntekijöille, että heidän vastuullaan on ilmoittaa palkitsemisjärjestelmän tulot oman maansa verottajalle.
CGI:n viestintäpäällikkö toteaa, että verotus on hoidettu lain vaatimalla tavalla.
– Kaikkien suomalaisten ohjelman piirissä olleiden osalta henkilöiden tiedot toimitettiin palkanlaskennastamme vastaavalle Silta Oy:lle verojen pidätystä varten. Tähän oli luotu paikallinen prosessi jolla varmistettiin että asia hoidetaan Suomen verottajan sääntöjen ja lainsäädännön mukaan, CGI Suomi Oy:n viestintäpäällikkö Jarkko Virtanen vastaa Ylelle sähköpostitse.
Bonusjärjestelmää on tarjottu hyvin suurelle joukolle yritysten työntekijöitä. Kyse ei ole siis vain ylimmän johdon palkitsemisesta.
Kysymykseen ovatko CGI:n työntekijät voineet siirtää tässä tapauksessa verotusta, Virtanen ei osaa vastata.
Tämä on “mekanismi, jolla yritys hallinnoi osakkeita, joita käytetään henkilöstön sitouttamiseen ja palkitsemiseen. Henkilöstö ei saa tällä mitään veroetua.”
CGI:llä on nykyään kaksi palkitsemisohjelmaa, joihin kaikki työntekijät osallistuvat. Palkitsemisohjelmaa hallinnoidaan CGI:n kotimaasta eli Kanadasta käsin.
Omaisuuden salaamista ja palkkioita urheilijoille
Kansainvälisissä suuryrityksissä käytetään usein trustimallia työntekijöiden palkitsemiseen.
Trusteilla on kuitenkin myös huono maine, sillä etenkin yksityishenkilöt ovat käyttäneet niitä hyväkseen verosuunnittelussa tai suoranaisessa veronkierrossa.
Trusteista on käyty laajaa keskustelua Britanniassa. Paratiisin paperit paljastivat, että muun muassa poliitikko, liikemies ja konservatiivipuolueen rahoittaja lordi Michael Ashcroft salannut varojaan bermudalaisen trustin avulla.
Myös useat urheiluseurat ovat perustaneet trusteja, joiden kautta on pelaajille maksettavia palkkioita kierrätetty.
Näin toimi esimerkiksi skotlantilainen jalkapalloseura Glasgow Rangers, joka maksoi kymmeniä miljoonia puntia pelaajien palkkioita trustiin. Tämän jälkeen pelaajat ottivat trustilta korotonta ”lainaa” ja välttyivät näin maksamasta veroja.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan usein lainoja ei todellisuudessa makseta takaisin trustille.
Verottaja puuttui jalkapalloseuran järjestelyyn, mutta tapausta päädyttiin puimaan oikeudessa. Kesällä 2017 Britannian korkein oikeus päätyi verottajan kannalle, kun se katsoi että trustista saatavia tuloja on verotettava.
Paratiisin papereiden paljastusten jälkeen Britanniassa on esitetty vaatimuksia siitä, että myös trustin todelliset edunsaajat paljastettaisiin. Maan pääministeri Theresa May on toistaiseksi kieltäytynyt tästä.
Juttua muokattu klo 22.22: Faktalaatikkoon korjattu CGI Suomi Oy:n liikevaihto, joka oli 380 miljoonaa euroa vuonna 2016 – ei 3,8 miljoonaa euroa, kuten jutussa aiemmin luki.