Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tuhansien listahittien oikeudet veroparatiisissa – vastaava kuvio mahdollinen myös Suomessa

Paratiisin paperit -tietovuodossa paljastuneessa, suuressa kustannusoikeuksien kokoelmassa on musiikkia Bob Marleysta Duke Ellingtoniin.

Duke Ellington ja Bob Marley.
Muun muassa säveltäjä ja orkesterinjohtaja Duke Ellingtonin ja reggaetähti Bob Marleyn kappaleiden tekijänoikeuksia on Jersey-saarella toimivassa yhtiössä. Kuva: AOP
Jyri Hänninen,
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Englannin kanaalissa sijaitsevalle Jerseyn saarelle on kätketty jazzia, reggaeta ja diskoa.

Tuhansien amerikkalaisten klassikkohittien kustannusoikeudet löytyivät paikallisen lakitoimiston tiedostoista Paratiisin paperit -tietovuodon yhteydessä.

Kappaleiden julkisesta käytöstä maksetaan korvauksia eli rojalteja. Näitä tuloja siirretään Jerseyn saarelle, jossa yritysveroprosentti on nolla.

Paratiisin paperit paljastaa, että muun muassa reggaemuusikko Bob Marleyn, jazztähti Duke Ellingtonin ja_ Let's Twist Again_ -hitistä tunnetun Chubby Checkerin musiikin oikeudet ovat Jerseyn saarelle perustetun yhtiön omistuksessa.

Nykyartisteista mukana ovat esimerkiksi Kelly Clarkson, Avril Lavigne ja yhdeksän Grammya voittanut Sheryl Crow.

Artistit eivät sopimuksista riippuen hyödy järjestelystä mitään, vaan nollaverotuksesta nauttii nimenomaan oikeudenhaltija. Artisti tai tämän perikunta on esimerkiksi saattanut luopua tekijänoikeuksista kokonaan. Sheryl Crow myi oikeudet osaan tuotannostaan Jerseyn saaren yhtiölle noin 12 miljoonalla eurolla.

– Todennäköisesti hän on myynyt omien teostensa kustannusoikeudet, mikä tarkoittaa sitä, että kustantaja saa oman osuutensa tekijänoikeustuloista, mutta suurin osa korvauksista menee edelleen Crowlle itselleen, toteaa Suomen Musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja Pekka Sipilä.

Kustannusoikeuksien kokoelmia käytetään sijoituskohteina, koska ne tuottavat tasaisesti rahaa. Kokoelmiiin ovat sijoittaneet esimerkiksi eläkerahastot.

Aiemmin Yle kertoi Shakiran kymmenien miljoonien arvoisista musiikkioikeuksista veroparatiisissa.

(Juttu jatkuu tietolaatikon jälkeen.)

Teoriassa mahdollista Suomessa

Suomessa tekijänoikeuksien siirtäminen veroparatiisiin on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä vaikeaa.

– Tietenkin oikeuksista voidaan tehdä sopimuksia, joiden perusteella ne luovutetaan eteenpäin tai niille myönnetään lisenssejä. Tällaiseen järjestelyyn se voisi teoreettisesti perustua, toteaa Teoston lakiasiainjohtaja Antti Härmänmaa.

Veroparatiisia harkitsevan esteenä olisi Teoston yhteishallinnointilaissa säädetyt rajat siitä, miten järjestö voi toimia. Veroparatiisissa sijaitseva yhtiö ei voi saada rahaa Teostolta.

– Tällaiselle toimijalle emme voisi korvauksia maksaa. Teoston asiakkaaksi voi liittyä ainoastaan musiikin tekijä henkilönä tai musiikin kustantaja. Tekijöille maksettavista korvauksista Teosto toimittaa lainmukaisen ennakkopidätyksen.

Härmänmaa muistuttaa vastaavansa kysymyksiin vain Teoston puolesta. Teosto edustaa Suomessa 30 000 musiikin tekijää ja kustantajaa. Kansainvälisten vastavuoroisuussopimusten myötä oikeudenhaltijoita on yhteensä 3 miljoonaa.

Teosto ei edusta esimerkiksi levy-yhtiöitä tai kappaleissa soittavia taiteilijoita.

Tekijänoikeuksien kokoelmat veroparatiisissa kuulostavat suomalaisittain epäuskottavilta, sillä markkinat ovat pienet.

– Tietojeni mukaan Suomeen ei ole muodostunut tekijänoikeuksien kokoelmia, joita käytetään sijoitusinstrumentteina, Härmänmaa sanoo.

Sheryl Crow
Sheryl Crow myi oikeudet osaan tuotannostaan Jerseyn saaren yhtiölle noin 12 miljoonalla eurolla. Kuva: Joerg Carstenser / EPA

Kokonaisuutena tekijänoikeuslait vaihtelevat alueittain, vaikka niitä on yhtenäistetty kansainvälisillä sopimuksilla tiettyyn pisteeseen saakka. Jopa sanojen merkitykset voivat vaihdella maakohtaisesti. Veroparatiisiuutisen yhteydessä Jerseyn saarelle kätketyistä oikeuksista käytetään englanninkielistä sanaa publishing rights, jotka ovat suomeksi kustannusoikeuksia.

– Yhdysvalloissa käytännöt voivat olla erilaisia kuin Euroopassa – puhumattakaan Suomessa.

(Juttu jatkuu tietolaatikon jälkeen.)

Miljardimaksut verovapaasti

Musiikkibisnes ei ole ainoa talouden ala, jossa liikutellaan verovapaita rojaltimaksuja.

Useat kansainväliset suuryritykset siirtävät veroparatiiseihin miljardeja euroja korvauksia, joita ne saavat esimerkiksi lisenssien, tuotemerkkien tai patenttien käytöstä.

Maksut ovat yleensä verovapaita.

Suomellakin on useiden maiden kanssa verosopimuksia, joiden perusteella rojalteista ei peritä lainkaan lähdeveroa, kun rahoja lähetetään Suomesta ulkomaille.

Vuonna 2013 Suomesta maksettiin rojaltimaksuja ulkomaille yli miljardi euroa. Veroja niistä perittiin vain neljä miljoonaa euroa (HS).

Alhaisella verotuksella on haluttu kannustaa yrityksiä kehittämään uusia tuotteita eli panostamaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Veroporkkanoita käytetään kuitenkin myös kyseenalaisiin keinoihin, kuten verosuunnitteluun. Kansainväliset suuryritykset maksavat esimerkiksi samaan konserniin kuuluville yhtiöille korvauksia oman tuotemerkkinsä käytöstä.

Usein maksut menevät veroparatiiseihin.

Tarkennettu 11.11.2017 kuvatekstiin Duke Ellingtonin meriiteiksi laulajan sijaan säveltäjä ja orkesterinjohtaja.

Korjattu 13.11.2017: Juttuun on kauttaaltaan korjattu se, että kyse on kutsannusoikeuksista, eikä julkaisuoikeuksista, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Lisätty myös Suomen Musiikkikustantajat ry:n sitaatti.

Suosittelemme sinulle