Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trump: Venäjä-tutkinnat haittaavat maidemme välisiä suhteita

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui virkaveljeään Donald Trumpia kohteliaaksi ja hyvin koulutetuksi ihmiseksi. Sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Putin kiisti jälleen kerran.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa. Kuva: MIKHAIL KLIMENTYEV / PA-EFE
Simo Ortamo,
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Venäjä-tutkimukset haittaavat maiden välisten suhteiden parantamista. Trump kommentoi asiaa tavattuaan presidentti Vladimir Putinin lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa lauantaina.

Trump kertoi lehdistölle Putinin vakuuttaneen hänelle, ettei Venäjä ole sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

– Hän sanoo, ettei sekaantunut. Kysyin uudelleen. Kysyähän voi vain tiettyyn pisteeseen asti. Aina kun hän näkee minut, hän sanoo, ettei tehnyt sitä. Minä todella uskon, kun hän niin sanoo, että hän tarkoittaa sitä, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Putin pitää väitettä Venäjän sekaantumisesta vaaleihin loukkaavana. Trumpin mielestä Yhdysvaltojen ja Venäjän välien parantumisesta olisi hyötyä molemmille.

– Hän voisi todella auttaa meitä Pohjois-Koreassa. Jos Venäjä auttaisi meitä Kiinan ohella, ongelma ratkeaisi paljon nopeammin, Trump sanoi.

Putin kiisti Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteydet

Tapaamisen jälkeen presidentti Putin luonnehti Trumpia kohteliaaksi ja hyvin koulutetuksi ihmiseksi, jonka kanssa on helppo tulla toimeen.

– Yhdysvaltojen presidentti käyttäytyi hyvin kohteliaasti ja ystävällisesti, ja kävimme normaalin keskustelun. Valitettavasti meillä ei ollut tarpeeksi aikaa, Putin sanoi lehdistötilaisuudessaan.

Putin kiisti, että Trumpin entiseen kampanjapäällikköön Paul Manafortiin kohdistuvalla tutkinnalla olisi mitään tekemistä Venäjän kanssa. Putinin mukaan Manafortin väitetty Venäjä-yhteys on Trumpin vastustajien keksintö, jolla pyritään hyökkäämään Yhdysvaltain presidenttiä vastaan.

Yhdysvaltain kauppaministerin Wilbur Rossin viime viikolla paljastuneet Venäjä-kytkökset Putin kuittasi niin ikään merkityksettömiksi.

– Ne olivat pelkkiä liiketoimia. Niillä ei ollut eikä ole mitään tekemistä politiikan kanssa, Putin sanoi.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteillä ei ole ollut Aasian ja Tyynenmeren maiden Apec-kokouksessa virallista tapaamista. Putinin mukaan kahdenkeskisiä neuvotteluita ei voitu järjestää molemminpuolisten aikatauluongelmien vuoksi.

Lyhyeksi jääneet juttutuokio tuotti kuitenkin yhteislausuman Syyrian tilanteesta.

Artikkelia on täydennetty sitaateilla ja sen rakennetta on muokattu 11.11.2017 klo 15.18 ja 15.27.

Suosittelemme