Hyppää sisältöön

Suomalaistutkijat edelläkävijöitä kuusipuun käytössä – käteen kipsi tai salaattikastikkeeseen emulsio

Kuusiemulsio on yksi uusista suomalaiskeksinnöistä. Tutkijat etsivät keinoja hyödyntää entistä tehokkaammin puhtaita luonnonvarojamme.

Kuusikumin käyttömahdollisuuksia kehitetään suomalaisissa tutkimuslaitoksissa. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Puu ei ole vain metsäteollisuutemme pääraaka-aine. Esimerkiksi suomalainen kuusipuu on tällä hetkellä ajankohtainen, tieteen ja tutkijoiden kiinnostuksen kohde.

Helsingin yliopiston, Åbo Akademin ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat ovat yhdessä kehittäneet kuusikumin käyttömahdollisuuksia.

Hemiselluloosaa eli kuusikumia syntyy paineistetussa kuumavesikammiossa erottamalla.

– Kuusikumia voidaan käyttää elintarvikkeissa, kemianteollisuudessa, kosmetiikassa ja lääkeaineissa. Sillä on hyvin suuri määrä ja laajasti erilaisia käyttökohteita, sanoo Elintarviketieteen apulaisprofessori Kirsi Mikkonen Helsingin yliopistosta. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Aiemmin kuusikumia ei ole hyödynnetty teollisesti. Nyt tutkijat kehittävät tuotteita, joissa sitä voisi jatkossa käyttää. Yksi on uusi suomalaisinnovaatio kuusiemulsio. (siirryt toiseen palveluun)

Kuusiemulsio on vaniljakastikkeen värinen, mietotuoksuinen tuote. Sitä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa esimerkiksi salaattikastikkeiden tai kosmetiikan valmistuksessa.

– Mielestäni se on tärkeä innovaatio ja mielenkiintoinen tuote, joka luultavasti tulee ensimmäisten joukossa markkinoille. Olisi luontevaa, että elintarviketeollisuus alkaisi käyttää sitä, Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun)tutkimusprofessori Hannu Ilvesniemi sanoo.

Puusta tekstiilejä ja elintarvikepakkauksia

Suomi on luonnosta saatavien raaka-aineiden käytön edelläkävijä. Puumateriaalista syntyy jo kierrätettäviä elintarvikepakkauksia, puukuidusta tekstiilejä ja puuhakkeesta sekä biohajoavasta muovista kipsejä murtumapotilaille.

Luonnonvarakehitystyön yksi päämäärä on vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista. Öljypitoiset, synteettiset yhdisteet halutaan korvata puhtailla luonnosta saatavilla raaka-aineilla.

Öljyn käyttöä täytyy merkittävästi vähentää ja keksiä uusia raaka-ainelähteitä.

Hannu Ilvesniemi

– Luonnonvarojen monipuolinen käyttö on maailmalla tulevaisuuden ala. Maapallon reunaehdot tulevat väistämättä vastaan jossain vaiheessa. Jatkossa öljyn käyttöä täytyy merkittävästi vähentää ja silloin täytyy keksiä uusia raaka-ainelähteitä, sanoo tutkimusprofessori Hannu Ilvesniemi.

Kuusikumin raaka-ainetta, sahanpurua. Kuva: Markku pitkänen / Yle

Hannu Ilvesniemi uskoo, että luonnonvarojen uusilla käyttömahdollisuuksilla voi olla kansantaloudellisia merkityksiä.

– Ilman muuta. Tutkimuksen myötä saadaan uusia tapoja hyödyntää biomassoja. Varmasti tulee lisää uudenlaisia tuotteita, eikä silloin ole kyse vain vanhan kansan nappikaupasta.

Esimerkiksi kuusikumi voisi korvata tuontituote arabikumin.

– Kuusikumilla voitaisiin korvata yhdisteitä, joita meille nykyisin tuodaan ulkomailta. Voisimme itse viedä Suomesta kuusikumia maailmalle. Samalla se voisi vahvistaa talouskasvua Suomessa, apulaisprofessori Kirsi Mikkonen lisää.

Suosittelemme sinulle