Hyppää sisältöön

Kysely: Lukio- ja ammattikouluopintojen hinta yllättänyt monet – "En olisi koskaan osannut odottaa näin suuria kustannuksia"

Noin 79 prosenttia Pelastakaa Lapset ry:n kyselyyn vastanneista sanoi, että opintojen kokonaiskustannukset selvisivät heille vasta opintojen aloittamisen jälkeen.

Kyselyyn vastanneista lähes 60 prosenttia koki, että toisen asteen opintojen kustannukset ovat aiheuttaneet taloudellisia haasteita. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Annette Blencowe

Lukio- ja ammattikouluopinnot aiheuttavat taloudellisia haasteita opiskelijoille ja heidän perheilleen, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Kustannuksia aiheuttavat etenkin oppikirjat sekä lukiossa vaadittava tietokone. Myös tutkintomaksut ja ammatillisissa koulutuksissa vaadittavat työasut sekä -välineet tuottavat keskimääräisesti satojen eurojen kustannukset, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö tiedotteessaan.

Kyselyyn vastanneista lähes 60 prosenttia koki, että toisen asteen opintojen kustannukset ovat aiheuttaneet taloudellisia haasteita. Noin 13 prosenttia vastaajista koki nämä haasteet suuriksi. 66 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kustannukset ovat kohtuuttomia.

– Omat opintonikin ovat kärsineet hieman, kun olen joutunut tekemään valintoja, että minkä aineen kirjaa tarvitsen enemmän ja olen joutunut jättämään kirjoja ostamatta, kertoi yksi kyselyyn vastannut lukiolainen.

– Perheelläni ei ole muutenkaan paljon varoja, joten koulutarvikkeiden ja oppimateriaalien hankinta on stressaavaa. Itsestäni tuntuu kauhealta, kun suvun rahankäyttö keskittyy lukioaikana vain minun oppimiseeni, sanoi toinen nuori vastauksessaan.

Oppilaitokset tiedottavat kustannuksista harvoin

Osana Pelastakaa Lapset ry:n Maksuton toinen aste -kampanjaa tehdystä kyselystä selvisi myös, että oppilaitokset tiedottavat kustannuksista hyvin harvoin tai liian myöhään.

Lähes 85 prosenttia vastaajista sanoi, ettei ollut saanut koulutuksen tarjoajalta tietoa opintojen kokonaiskustannuksista. Noin 79 prosenttia vastaajista kertoi opintojen kokonaiskustannusten selvinneen heille vasta opintojen aloittamisen jälkeen.

– En olisi koskaan osannut odottaa näin suuria kustannuksia, kirjoitti yli 3 500 euroa opinnoistaan maksanut lukiolainen vastauksessaan.

– Yllättävät kulut, kuten parin päivän varoitusajalla ilmoitettu maksullinen liikuntatunti, saattoivat tarkoittaa, ettei perheeni syönyt pariin päivään kuin puuroa tai jätin menemättä tunnille ja arvosanani aleni, kertoi toinen opiskelija.

Pelastakaa Lapset selvitti kyselyssään, paljonko toisen asteen opinnot ovat maksaneet ja miten kustannukset ovat vaikuttaneet vastaajien ja heidän perheidensä elämään ja toimeentuloon. Kesän ja syksyn aikana toteutettuun verkkokyselyyn vastasi yhteensä 575 lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa tai äskettäin opiskellutta nuorta tai heidän vanhempaansa. Vastaajista 513 oli nuoria ja 62 vanhempia.

Pelastakaa Lapset ry:n yhdessä muutamien muiden järjestöjen kanssa syyskuussa aloittama Maksuton toinen aste -kampanja on tehnyt myös kansalaisaloitteen, jonka avulla pyritään saamaan Suomeen maksuton toisen asteen koulutus. Allekirjoittajia aloitteella on tällä hetkellä alle 8 000.

Lue myös: Toisen asteen opintojen hinta nousee tuhansiin – Pysäyttääkö tekniikka opiskelijoiden köyhtymisen?

Suosittelemme sinulle