Hyppää sisältöön

EU:n uuteen puolustusyhteistyöhön lähtee mukaan 23 jäsenmaata

Allekirjoittajien joukossa on myös Suomi. EU pyrkii syventämään puolustusalan yhteistyötä.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini otti Brysselissä vastaan EU-maiden sitoutumisia EU:n uuteen puolustusyhteistyöhön. Taustalla on Italian ulkoministeri Angelino Alfano. Kuva: Olivier Hoslet / EPA-EFE

Euroopan unionin uuteen puolustusyhteistyöhön lähtee ensi vaiheessa mukaan 23 jäsenmaata, joiden joukossa on myös Suomi.

Maat antoivat tänään ilmoittautumisensa EU:n korkealle edustajalle Federica Mogherinille.

Suomi on kertonut olevansa kiinnostunut muun muassa kyberyhteistyöstä, satelliiteista ja sotakaluston liikuttelun helpottamisesta.

Suomen osalta ilmoittautumisen allekirjoitti ulkoministeri Timo Soini (sin.). Hänen mielestä puolustusyhteistyö on parasta mitä EU:sta voidaan saada.

Suomi sai asiakirjaan läpi muistutuksen siitä, että EU-maat ovat sitoutuneet auttamaan toisiaan hädän hetkellä. Soinin mielestä kirjaus on osoitus siitä, ettei moitteille hallituksen passiivisesta EU-politiikasta ole perusteita.

– Allekirjoititte juuri jotain, mitä vielä vuosi sitten useimmat meistä ja muu maailma pitivät mahdottomana saavuttaa, EU:n korkea edustaja Federica Mogherini puolestaa sanoi.

Hän muistutti, että yhteistyö pysyy auki kaikille halukkaille myös myöhemmin. Tanska, Britannia, Irlanti, Malta ja Portugali jättäytyivät sivuun yhteistyöstä.

Tänään eteenpäin potkaistu pysyvä rakenteellinen yhteistyö on kattokäsite EU-maiden eri kokoonpanoissa tekemille puolustusalan hankkeille.

Maat ovat tehneet jo yli 50 ehdotusta hankkeiksi, joista poimitaan ensi alkuun muutamia. Lopullista päätöstä yhteistyön käynnistämisestä odotetaan joulukuussa.

Aiemmin EU:n turvallisuuspolitiikasta:

Trumpin ja Putinin motti – Eurooppa on pakotettu ajattelemaan mantereen puolustus uudelleen

Puolustusministeri Niinistö: ”Ei tässä mitään EU:n yhteistä armeijaa olla perustamassa”

Brysselin suomalaiskenraali ei usko EU:n puolustusliittoon

Euroopan puolustuksen yhteishankkeet nytkähtivät eteenpäin Brysselissä

Suosittelemme sinulle