Hyppää sisältöön

Vuoden askartelija: "Askartelulla ja taiteella ei mielestäni tarvitsisi olla eroa" – kurkkaa ohje trendikkääseen tonttuoveen!

Anna-Leena Rajamäki on ryhtynyt askartelemaan työkseen. Hänen mukaansa askartelun arvostus on noussut, eikä askartelijoita pidetä enää näpertelijöinä.

vuoden askartelija Anna-Leena Rajamäki
Kuva: Mika Moksu / Yle
Mika Moksu

Energinen ja eläväinen nainen asettelee messuosaston hyllyille erilaisia koriste-esineitä. Anna-Leena Rajamäki puhuu lähes tauotta, ja puheenparresta kuultaa hetkittäin pilkahduksia savon murteesta.

Vihreäasuinen keijukaishahmo saa seurakseen hyllylle madonnaveistoksen ja jugurttipurkeista askarreltuja lumiukkohahmoja. Niiden päihin nainen kiinnittää pieniä sähkökynttilöitä, ja joulukoriste on valmis.

Esineet ovat naisen itsensä tekemiä. Esillä ne ovat siksi, että askartelulehden lukijat äänestivät hänet vuoden askartelijaksi (siirryt toiseen palveluun). Anna-Leena Rajamäellä luovuus on ollut verissä lapsesta asti.

– Jo pikkulapsena kuljin joka paikkaan mukanani lehtiö ja kynä. Kirjoittelin tarinoita ja keksin pelejä. Minulle tyhjä paperi on portti salaiseen maailmaan, ja kynä avain siihen porttiin, Rajamäki sanoo.

Anna-Leena Rajamäen askarteluja
Kuva: Mika Moksu / Yle

Luovaan ammattiin hakeutuminen oli Rajamäelle itsestäänselvää. Varkaudesta nuoren naisen tie vei Kuopion Muotoiluakatemiaan, josta hän valmistui vaatesuunnittelijaksi.

Luovuus kuitenkin poltti mieltä, ja Rajamäki alkoi kirjoittaa ja kuvittaa lastenkirjoja.

– Tahdon tehdä esteettisesti kauniita koriste-esineitä. Rakastan myös kirjoittamista, ja nyt on mahtavaa päästä pitämään omaa palstaa askartelulehteen. Kirjoittaminen, kuvittaminen ja askartelu yhdessä voivat tuoda toimeentulon, nokialainen Rajamäki sanoo.

Anna-Leena Rajamäen askarteluja
Kuva: Mika Moksu / Yle

Rajamäki ammentaa töihinsä paljon vaikutteita fantasiamaailmasta. Keijukaiset, madonnapatsaat ja mielikuvitukselliset piirrokset muodostavat satumaailman, jota hän suuntaa erityisesti lapsille.

– Se vaatii syventymistä, suunnitteluvaiheen, ongelmanratkaisua ja tietenkin itse tekemisen. Askartelu on luovaa käsillä tekemistä.

Monissa töissä on hyvin pikkutarkkoja yksityiskohtia, ja esimerkiksi madonnapatsaat ovat kuin kuvanveistäjän tekemää taidetta. Madonnapatsaista voi nähdä kasvonilmeet.

– Askartelun arvostus on noussut yleisesti. Se ei ole enää pelkkää näpertelyä. Askartelulla ja taiteella ei minun mielestäni tarvitsisi olla eroa. En näe, että askartelija on millään tapaa taiteilijaa huonompi, Rajamäki sanoo.

Anna-Leena Rajamäen askarteluja
Kuva: Mika Moksu / Yle

Rajamäki on ollut viime vuodet kotiäitinä ja askarrellut omaksi ilokseen. Nyt tarkoituksena on viedä askartelu seuraavalle asteelle ja saada siitä myös elanto.

Aluksi perheen toimeentulo on paljon hänen aviomiehensä varassa, mutta Rajamäki uskoo, että askartelu voi todella olla ammatti. Tulevaisuuteen hän suhtautuu silti realistisesti.

– Alku on lupaava, ja työlle tuntuu olevan kysyntää. Luovilla aloilla on nykyään paljon ihmisiä töissä, joten kilpailukin on varmasti kovaa. Uskon, että töitä löytyy askartelulehdistä ja askartelukurssien vetämisestä. Tie on varmasti kivinen, mutta tämä on kutsumusammatti, hän pohtii.

Kahden lapsen äidin arki on kiireistä. Työ vie osansa ja perheellekin pitää riittää aikaa. Ja harrastuksille. Liikunta, lukeminen, puutarhan ja kodin hoitaminen vievät aikaa, ja musiikin kuuntelu lenkkeillessä antavat virtaa luovaan työhön.

Työ itsessäänkin on eräänlainen voimanlähde.

– Kun keskityn töihin ja alan askarrella, kaikki muu sulkeutuu ympäriltä. Askarteleminen on minulle hyvin meditatiivinen tila, Anna-Leena Rajamäki sanoo.

Näin valmistat joulun hittikoristeen, tonttuoven:

**Tarvikkeet: puurimoja (9 kpl), jäätelötikkuja (7 kpl), PVA- liimaa, pahvia/kartonkia, sakset, kuviosaha (ja jiirisaha), gessoa/akryylimaalia, sivellin. Tonttulakkiin punaista kangasta tai huopaa, kulkuseksi helmi, rukkaseen huopaa. **

1. Leikkaa pahvista oven karmikappale. Kuvan mallin mitat: korkeus 18 cm ja leveys 12 cm.

2. Leikkaa pahvista ovi. Kuvan mallin mitat: korkeus 14,5 cm ja leveys 10 cm. – Jos teet umpinaisen oven ilman raosta pilkistävää tonttulakkia ja rukkasta, jätä pois oven leveydestä senttimetrin kiinnitysvara.

3. Mittaa ja leikkaa puurimat oveen sopiviksi. Maalaa rimat ja liimaa ne kuivina ovikartonkiin. Voit jättää tikkujen väliin hieman rakoa. – Vanhan ajan tunnelmaa oveen saat lisäämällä leikatuista jäätelötikuista tehdyn Z:n tai vain kaksi poikittaista tikkua.

4. Mittaa ja leikkaa karmien puurimat. – Jos teet raotetun oven, liimaa ovikartongin toinen reuna karmiriman alle. Leikkaa karmien kulmat viistoiksi tai käytä suorina, jos käytössäsi ei ole jiirisahaa.

5. Valmista mieleisesi tonttulakki ja liimaa se taustapahviin, lisää liimaa myös oveen lakin kohdalle ja paina kiinni. Anna kuivua.

Somista oven lähistöä. Kääri pikkupaketteja, rakenna joulupuu ja tee oveen vaikkapa kranssi puisesta verhorenkaasta ja koristenauhasta.

Ohje: Anna-Leena Rajamäki

Tonttuovi
Kuva: Anna-Leena Rajamäki

Katso lukijoiden kuvat: Tonttuovi on jouluihmisten viimeisin villitys – millainen tonttuovi teillä on?

Suosittelemme sinulle