Hyppää sisältöön

Oikeuspsykiatri Porvoon puukotuksesta: "Tämäntyyppinen lapsisurma on äärimmäinen ja poikkeuksellinen teko"

Oikeuspsykiatri Alo Jüriloo kertoo, että oman lapsen tappaminen on ylipäätään äärimmäisen harvinainen teko.

Kynttilöitä ja kukkia Lyseon leikkipuiston portilla. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Porvoossa maanantaiaamuna tapahtunut surma on järkyttänyt koko Suomea. Isä puukotti kolmivuotiasta lastaan leikkipuistossa. Tapahtumalla oli useita silminnäkijöitä. Polisi saapui paikalle nopeasti ja lapsen isä pidätettiin tapahtumapaikalla.

Sairaalahoitoon välittömästi kuljetettu lapsi kuoli puukotuksessa saamiinsa vammoihin. Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys on järjestänyt teosta järkyttyneille kriisiapua.

Yle tavoitti oikeuspsykiatri Alo Jüriloon, joka toimii psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön ylilääkärinä. Vielä ei tiedetä kaikkea, mitä aamun tapahtuman taustalla on ollut, mutta aiempien tapauksien perusteella voi esittää arvioita, mikä on johtanut traagisiin tapahtumiin.

Miten yleisiä tällaiset surmat ovat Suomessa?

– Tämäntyyppinen lapsisurma on äärimmäinen ja poikkeuksellinen teko, Jüriloo toteaa.

Tappo on poikkeuksellinen useassa mielessä. Ensinnäkin oman lapsen tappaminen on ylipäätään äärimmäisen harvinainen teko.

– Se, että isä tappaa näin pienen lapsen, on vielä erityisen harvinaista, ihmettelee Jüriloo tapauksen kummallisia piirteitä.

Millaisia taustatekijöitä voi löytyä?

Jüriloo kertoo, että on olemassa jonkun verran tietoa, mitkä voisivat olla tämäntyyppisessä tapauksessa mahdolliset motiivit. Tyypillisimpiä ovat hänen mukaansa parisuhdeongelmat, erotilanne, johon liittyy kostomotiivi. Näitä tapauksia on ollut Suomessa ennenkin.

– Suomessakin tuttua on tämäntyyppinen perheväkivalta. Erotilanne ja kosto tulee siksi ensimmäisenä mieleen, pohtii Jüriloo.

Perhesurmia on tehty, kun joku perheenjäsenistä on ajautunut niin vakavaan epätoivon tilaan, että on yrittänyt itsemurhatyyppistä rikosta. Murhaan yhdistyvässä itsemurhassa epätoivoinen ihminen tappaa ensin lapset ja puolison ja sitten lopulta tekee itsemurhan.

– Vakava masennus ja psykoottinen tila on yksi vaihtoehto, joka täytyy ottaa huomioon, toteaa Jüriloo.

Erityisen poikkeuksellista: oman lapsen surma julkisella paikalla

Mutta tässä tuleekin esiin vielä eräs seikka, joka tekee tämänpäiväisen tapauksen vielä poikkeuksellisemmaksi. Julkisella paikalla oman lapsen surmaaminen on erittäin harvinaista.

– Yleensä tämäntyyppiset tilanteet tapahtuvat kotona ja mukana ovat päihteet, huomauttaa Jüriloo.

Jüriloo muistuttaa kuitenkin, että pitää odottaa, että viranomaiset selvittävät, mitä tapahtui ja mitä tapahtumien takana on ollut.

– Tässä vaiheessa meillä on paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Tietoa on jo jonkin verran saatu. Surmasta epäilty on otettu kiinni ja poliisi aloittaa epäillyn kuulustelut tiistaina.

MTV:n uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan uhri on vuonna 2014 syntynyt tyttö. Puukotuksesta epäilty isä on noin 40-vuotias Ranskan kansalainen. Äiti ja 3-vuotias lapsi olivat hakeneet isälle lähestymiskieltoa elokuussa. Asian käsittely on kesken Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

STT:n haastattelussa poliisi ei halunnut vielä vahvistaa menehtyneen lapsen sukupuolta. Komisario Jyri Hiltunen ei myöskään halunnut kommentoida, epäileekö poliisi tapauksen taustalla huoltajuuskiistaa. Tutkinta on aivan alussa.

Miten surusta ja järkytyksestä pääsee eteenpäin?

Jüriloo kertoo, että tämäntyyppiset teot herättävät voimakkaita tunteita. Lapsiin kohdistuvat henkirikokset luovat turvattomuutta.

– Varmasti näitä asioita joutuu käymään läpi. Tärkeä asia tässä on se, että selvitetään oikein perin pohjin, mitä tapahtui, sanoo Jüriloo.

Kokemaansa surua ja järkytystä voi purkaa keskustelemalla muiden kanssa tapahtumista. Sitä kautta tulee ymmärrys, että tällainen surma on äärimmäisen harvinainen, eikä niitä juuri koskaan tapahdu.

STT:n haastattelema yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo, että on hyvin harvinaista, että yksittäinen 1–14-vuotias lapsi joutuu Suomessa henkirikoksen uhriksi. Suomessa joutui vuosina 2003–2016 henkirikoksen uhriksi 78 alle 15-vuotiasta. Heistä puolet oli tyttöjä ja puolet poikia. Tänä vuonna instituutin tiedossa ei ollut yhtään alle 15-vuotiaaseen kohdistunutta henkirikosta.

Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys tarjoaa kriisiapua Porvoon traagisen aamun johdosta. Soittoja on tullut kautta maan.

Klo 17.40 Täydennetty juttua STT:n poliisilta saamilla kommenteilla.

Suosittelemme sinulle