Hyppää sisältöön

Islanti, Ruotsi ja Tanska tekivät historiaa – kolme Pohjoismaata ensi kertaa mukana MM-lopputurnauksessa

Ruotsin uroteko Italiaa vastaan ja Tanskan nousu rökälevoittoon Irlannista varmistivat sen, että ensi kertaa peräti kolme Pohjoismaata taistelee jalkapallon maailmanmestaruudesta.

Ruotsi juhlii, Italia on pettynyt.
Ruotsin pelaajat tuulettivat maanantaina varmistunutta MM-lopputurnauspaikkaa. Italialaiset puolestaan vaipuivat suruun. Kuva: AOP
Otto Rönkä

Vaikka Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tie tössäsi jälleen kerran karsintoihin, ovat Pohjoismaat historiallisen vahvasti edustettuna kesän 2018 jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä. Kisapaikan Euroopan karsinnoista nappasivat Islanti, Ruotsi ja Tanska – ja ensimmäistä kertaa MM-kisojen historiassa kolme Pohjolan maata selviytyi lopputurnaukseen.

Norjan, Färsaarten ja Suomen on ensi kesänä tyytyminen pohjoisten sieluveljiensä kannustamiseen.

Islanti varmisti Venäjän reissun ensimmäisenä, kun se voitti Euroopan I-lohkon kahdella pisteellä ennen Kroatiaa. Suomi jäi samaisessa lohkossa surullisesti toiseksi viimeiselle sijalle ja 14 pistettä Islantia jälkeen. Islanti oli lohkossa väkevä: 10 ottelusta irtosi seitsemän voittoa, yksi tasuri ja kaksi tappiota. Kotonaan se oli lyömätön – ainoat maalit Islannissa isäntien verkkoon karsinnoissa laukoivat itse asiassa Suomen Teemu Pukki ja Robin Lod lokakuussa 2016!

Islanti EM-kisoissa 2016.
Islannin vuoden 2016 EM-kisoissa tutuksi tekemä "hu"-kannatushuuto nähtäneen myös ensi kesänä Venäjän MM-viheriöllä. Kuva: AOP

MM-kisat ovat Islannille historiallinen saavutus. Maa ei ole koskaan ennen pelannut lopputurnauksessa. Kovassa nosteessa oleva pikkumaa ei kuitenkaan lähde Venäjälle nöyristelemään. Kaksi vuotta sitten se selviytyi historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa huikeasti puolivälieriin.

Ruotsin ja Tanskan kisapaikat irtosivat vasta jatkokarsinnoissa käytyjen raivokkaiden taistelujen jälkeen. Länsinaapurimme pääsy edes jatkokarsintoihin oli itse asiassa hilkulla. Ilman maajoukkuetehtävät jättänyttä Zlatan Ibrahimovicia pelannut Tre Kronor sijoittui Ranskan voittamassa A-lohkossa toiseksi tasapisteisiin Hollannin kanssa, mutta pääsi jatkoon paremman maalieronsa turvin.

Siellä vastaan asettui Italia. Avausosa päättyi Tukholmassa Ruotsin 1-0-voittoon ja toinen ottelu Milanossa maalittomaan tasuriin. Ruotsi eteni lopputurnaukseen – Italiassa alkoi maansuru ja syyllisten etsintä.

Siinä missä Azzurri on jäänyt MM-kisojen ulkopuolelle viimeksi 60 vuotta sitten, on Ruotsi mukana ensi kertaa sitten vuoden 2006. Ruotsi on kuitenkin todellinen kisakävijä, sillä Venäjän karkelot ovat maalle jo sen historian 12:nnet maailmanmestaruuskisat. Menestystäkin on tullut: 1950 ja 1994 se saavutti pronssia, ja kotikisoissa 1958 irtosi hopeaa.

Ruotsin maajoukkue MM-kisoissa 2006.
Tältä näytti Ruotsin aloituskokoonpano kisaisäntä Saksaa vastaan MM-turnauksessa 2006. Zlatan Ibrahimovicin, Fredrik Ljungbergin ja Henrik Larssonin johtama Ruotsi joutui kuitenkin taipumaan neljännesvälieräsä maalein 0-2. Kuva: AOP

Tanska viimeisteli Pohjoismaisen triplan murskaamalla tiistaina jatkokarsintojen toisessa osaottelussaan Irlannin 5-1. Christian Eriksen mätti ottelussa hattutempun.

Karsinnoissa Tanska sijoittui A-lohkossa toiseksi viisi pistettä Puolaa perässä. Jatkoakarsintapaikan varmistivat toiseksi viimeisen kierroksen 1-0-voitto pahimmasta kilpakumppanista Montenegrosta ja viimeisen kierroksen 1-1-tasapeli Romaniaa vastaan. Molemmissa otteluissa Tanskan maalit iski maajoukkueen tärkein lenkki Eriksen. Tottenhamin keskikenttäpelaaja viimeisteli karsintojen molemmissa vaiheissa kaiken kaikkiaan yhteensä 11 maalia!

Aivan Ruotsin kaltainen MM-kisakävijä Tanska ei ole, mutta toisaalta 2000-luvulla se on jäänyt lopputurnauksen ulkopuolelle vain kolmesti (1990, 1994 ja 2006). Venäjällä Tanska pelaa historiansa viidensissä MM-kisoissa. Paras saavutus on vuodelta 1998, jolloin punapaidat selvisivät aina puolivälieriin asti.

Tanskan maajoukkue MM-kisoissa 1998.
Tanskan maajoukkue valmistautuu otteluun Nigeriaa vastaan Ranskan MM-kisoissa 1998. Joukkuetta johtivat armoitetut Laudrupin veljekset Michael (#10) ja Brian (#11) – maalivahtina toimineen Peter Schmeichelin poika Kasper jatkaa puolestaan tällä hetkellä isänsä jalanjäljissä Tanskan maalin suulla. Kuva: AOP

Pohjoismaista Suomi jäi I-lohkossa surullisesti yhdeksällä pisteellään toiseksi viimeiseksi, sijoittuen vain tuoreen FIFA-maan Kosovon edelle. Piskuinen Färsaaret taisteli urhoollisesti B-lohkossa neljänneksi – taakse jäivät Latvia ja Andorra. Suomi ja Färsaaret eivät ole kumpikaan koskaan selviytyneet MM-turnaukseen saati EM-kisoihinkaan.

Norja oli C-lohkossa neljäs, kun lohkovoiton vei Saksa ja jatkokarsintaan eteni Pohjois-Irlanti. Pohjoismaiden perinteisiin jalkapallomaihin lukeutuva Norja ei kuitenkaan ole pitkään aikaan enää selvinnyt MM-lopputurnaukseen. Historiassaan kolmasti kisoissa nähty maa pelasi maailmanmestaruudesta edellisen kerran Ranskassa 1998, jolloin se selvisi 16 parhaan joukkoon.

Jalkapallon MM-lopputurnaus pelataan Venäjällä kesä-heinäkuussa 2018. Kisoissa pelaa 32 maata, ja enää yksi paikka on jakamatta. Siitä taistelevat keskiviikon ja torstain välisenä yönä Uusi-Seelanti ja Peru.

Lue lisää:

Australia rynni jalkapallon MM-kisoihin

Tanskan jalkapallosankari Eriksenille ylistystä - "Yksi maailman parhaista"

Lisää pohjoismaista väriä MM-kisoihin – Tanska Eriksenin hattutempulla lopputurnaukseen

Ruotsalaiset riemuitsivat Italian kaaduttua – kapteenin pää ajeltiin, joukkue romutti tv-kanavan pöydän

Ruotsi jalkapallon MM-kisoihin! Italialle täysi katastrofi

Islanti tekee jälleen historiaa – saako hurmos jatkoa MM-viheriöillä?

Suosittelemme sinulle