Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vanhoissa televisioissa piilee suuri vaara – pelastusjohtaja vaatii vanhat Salorat ja Finluxit välittömästi poistettaviksi

Lappeenrannan palvelutalossa syttyi uhkaava tulipalo, kun vanha Finluxin kuvaputkitelevisio syttyi palamaan.

Palanut televisio
Tämä kuvaputkitelevisio syttyi tuleen tiistai-iltana Lappeenrannassa palvelukodissa. Kuva: Petri Kivimäki/Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Aivan Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitsevassa vanhusten palvelutalo Wäinönkodissa syttyi tiistai-iltana tulipalo, kun yhden asukkaan yksiössä syttyi palamaan vanha kuvaputkitelevisio. Onnettomuudessa olivat kaikki ainekset suureen tulipaloon, mutta onneksi huoneistossa ollut automaattinen sammutusjärjestelmä sammutti palon.

Kerrostalossa asuu 18 vanhusta, joista osa on liikuntakyvyttömiä. Palokunta evakuoi vanhuksia omiin huoneisiinsa ja alakertaan.

– Henkilökunta toimi ripeästi ja poisti tästä huoneesta kaksi vanhusta. Heistä toinen oli ollut sängyssä, eikä hän olisi sieltä ilman apua päässyt pois, kertoo pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Savua ja palokaasuja hengittäneet vanhukset vietiin tarkastettaviksi Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Palanut asunto vaatii täyden remontin muun muassa asunnon seiniin jääneiden syanidikaasujen takia.

Palanut televisio
Television muovi on sulanut ja siitä on levinnyt ympäristöön vaarallista syanidikaasua. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Vanhat televisiot äkkiä pois käytöstä

Palvelutalon yksiössä syttyi tuleen Finlux-merkkinen kuvaputkitelevisio. Sen etulasi on nyt rikki ja sen takaosassa olleesta kuvaputkesta on jäljellä vain sulaneen muovin seassa pilkottava lyhyt raato. Seinät ovat tummuneet ja ilmassa leijuu mieto muovin tuoksu, joka varsin äkkiä alkaa aiheuttaa pääkipua.

Pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle vaatii hävitettäväksi vanhat Salorat ja Finluxit niiden syttymisherkkyyden takia.

– Finluxin ja Saloran kuvaputkitelevisioissa oli 1990-luvulla tyyppivika, joka aiheutti niiden syttymisen. Pelkästään vuonna 1998 syttyi palamaan useita satoja Finluxin ja Saloran televisioita.

Westersråhlen mielestä näistä vanhoista kuvaputkitelevisioista pitää päästä äkkiä eroon. Televisioissa on sisällä erityinen poikkeutusjuovakela, josta menee johto piirikortille. Vuosien saatossa piirikortin juotos haurastuu ja alkaa lämmetä.

– Kun tarpeeksi tulee lämpöä, se voi syttyä tulee, kertoo Westerstråhle.

Pelastuspäällikkö Ulf Westersråhle palaneen televion äärellä
Pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhlen mukaan Suomessa on palanut satoja Finlux- ja Salora-merkkisiä kuvaputkitelevisioita. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Kesämökeillä ja vanhuksilla

Vaikka kyseisten Finlux- ja Salora-merkkien valmistaminen on lopetettu vuosia sitten, on niitä ihmisillä edelleen runsaasti. Kun kotiin on ostettu moderni TV, on kuvaputkitelevisio lähtenyt kesämökille.

Mutta pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle tapaa kyseisiä televisioita eniten vanhusten asunnoissa.

– Niitä on eniten palvelutaloissa ja vanhusten asunnoissa. Etenkin sellaisissa, joissa vanhukset asuvat yksinään. Näen niitä edelleen palotarkastuksien yhteydessä.

TV ei varoita

Televisio syttyy tuleen yleensä yllättäen. Joskus kuva saattaa hävitä tai tulla pientä savua, mutta kuvaputkitelevisio ei juuri varoita syttymisestään.

– Pääsääntöisesti siinä tapahtuu niin, että takatila leimahtaa kerrasta. Kun savua alkaa tulla, niin muutaman sekunnin kuluttua televisio on tulessa, kertoo pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle. 

Jos pystyy ja kykenee, kannattaa syttyneestä televisiosta ottaa pistotulppa pois seinästä. Mikäli kotoa löytyy sammutuspeite, se tulee asettaa television päälle, jolloin tuli tukahtuu. Kun töpselin on saanut pois seinästä, voi palavan television päälle myös heittää vettä. 

– Sammutus pitää saada tehtyä heti palon alkuvaiheessa, koska televisiopalosta tulee paljon myrkyllisiä savukaasuja, joihin voi tukehtua.

Tulipaloista tulee Westerstråhlen mukaan ilmoittaa aina myös hätäkeskukseen numeroon 112.

Jos televisiosta ei kaikesta huolimatta halua luopua, tulee televisiosta ainakin illalla nukkumaan mennessä vetää pistotulppa pois seinästä.

Pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle on antanut Lappeenrannan palvelukeskussäätiön Wäinönkodin palvelutalon henkilökunnalla kehotuksen tarkistaa millaiset televisiot asukkailla on ja tarvittaessa pyytää asukkaita vaihtamaan televisiot nykyaikaisiin malleihin.

Westerstråhle kertoo, että paloherkkyys koskee nimenomaan Saloran ja Finluxin kuvaputkitelevisioita. Uusissa litteissä televisioissa samanlaista syttymisvaaraa ei ole.

Wäinönkodin tulipalosta kertoi sanomalehti Etelä-Saimaa.

Wäinönkoti
Tuhoutunut televisio on palvelutalossa Kauppakadulla aivan Lappeenrannan keskustan tuntumassa. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Suosittelemme