Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Seksuaalinen häirintä voi olla vahinko" – Näin ajattelee yli puolet suomalaisista

Etenkin nuoret ajattelevat, että seksuaalinen häirintä voi tapahtua vahingossa, kertoo Ylen kysely. Naisten määritelmä seksuaaliselle häirinnälle on miehiä laajempi. Naiset myös vaativat sanallisen häirinnän kriminalisointia miehiä enemmän.

#metoo kirjoitettuna naisen käteen.
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle selvitti suomalaisten kokemuksia ja asenteita seksuaaliseen häirintään Taloustutkimuksen kyselyn avulla. Tulosten perusteella seksuaalinen häirintä on hyvin yleistä. Esimerkiksi nuorista naisista joka toinen kertoi joutuneensa häirinnän kohteeksi kuluneen 12 kuukauden aikana. Lue siitä lisää täältä.

Ehkä yllättävämpi tulos on tämä: enemmistö kansasta on sitä mieltä, että seksuaaliseen häirintään voi syyllistyä vahingossa. Näin ajattelevat etenkin nuoret, ja miehet keskimäärin enemmän kuin naiset.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kyselyn Ylelle teettäneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen on yllättynyt tuloksesta.

– Olisin kuvitellut, että juuri häirintää kokevat vetäisivät tiukan rajan tälle. Ehkä siinä tunnustetaan se, miten monimutkaisia vuorovaikutustilanteet voivat olla, Rahkonen pohtii.

Tulosta selittää osittain se, että suomalaiset ovat eri mieltä siitä, mikä on seksuaalista häirintää.

Mielipiteeseen vaikuttaa ennen kaikkea vastaajan sukupuoli ja ikä. Yksinkertaistaen: seksuaalisen häirinnän yleisimpien uhrien – nuorten naisten – määritelmä seksuaalisesta häirinnästä on laajempi kuin miesten.

Lääppiminen, toistuva ehdottelu. Jos jatkaa toimintaa vaikka sanoo, että ei halua.

Nainen, 18-24 vuotta. Vastaus kysymykseen "mikä tekee seksuaalisesta aloitteellisuudesta häirintää?"

Todella subjektiivista. Se mikä on jossain on ok, on muualla seksuaalista häirintää.

Mies, 18-24 vuotta.

Kyselyyn vastanneista 18–24-vuotiasta naisista 46 prosenttia piti esimerkiksi epäasiallista tuijottamista häirintänä. Yli viisikymppisistä miehistä näin ajatteli vain 15 prosenttia.

Seksuaalista ehdottelua ja vitsailua piti seksuaalisena häirintänä 90 prosenttia nuorista naisista. Kaikista miehistä näin ajatteli 67 prosenttia vastanneista.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kynnys sille mikä on seksuaalista häirintää, on sitä korkeampi mitä vanhemmalta asiaa kysytään. Kaikkien ikäpolvien suhtautuminen sopimattomaan kosketteluun on hyvin tiukka sukupuolesta riippumatta. Sanallisen häirinnän suhteen asenteet muuttuvat ikäpolvittain.

Miesten tapaan myös vanhemmat naiset suhtautuvat esimerkiksi tungetteleviin kysymyksiin ja härskeihin vitseihin huomattavasti ymmärtäväisemmin kuin nuoret.

– Mielestäni se kertoo siitä, että ennen sellaista katsottiin läpi sormien. Ennen oli patriarkaalisempi kulttuuri, tutkimusjohtaja Rahkonen miettii.

Käsiksi käyminen käytävällä, jossa jouduin työasioissa kulkemaan. Seurauksena mustelmia käsivarressa, koska rimpuilin vastaan.

Nainen, 65-79 vuotta.

Jos henkilöt ovat huomattavan epätasa-arvoisessa asemassa toisiinsa nähden esimerkiksi valta-aseman tai iän perusteella.

Nainen, 39-49 vuotta.

Kun aloitteellisuus on jatkuvaa ja aloite ei saa vastakaikua, tai on saanut peräti tyrmäyksen.

Mies, 50-64 vuotta.

Yli puolet suomalaisista kriminalisoisi sanallisen häirinnän

53 prosenttia vastanneista kriminalisoisi sanallisen seksuaalisen häirinnän. Seksuaalinen ahdistelu kriminalisoitiin vuonna 2014, mutta ahdisteluksi määriteltiin tuolloin vain koskettelu.

Lähtökohtaisesti kaikki aloitteellisuus on häirintää, jotkut vain sattuvat pitämään siitä.

Mies, 18-24 vuotta.

Miehet ja naiset ovat kriminalisoinnin suhteen hyvin eri linjoilla. Miehistä sanallisen kriminalisoinnin kannalla oli 40 ja naisista 65 prosenttia vastanneista.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Miehet puuttuvat häirintään liian harvoin – etenkin naisten mielestä

Yle kysyi myös, puuttuvatko miehet tarpeeksi asioihin, jos havaitsevat toisen miehen syyllistyvän seksuaaliseen häirintään. Miehistä näin ajatteli 14 prosenttia vastanneista, naisista näin ajatteli 8 prosenttia. Kuva miehistä on sitä ritarillisempi, mitä nuoremmalta asiaa kysytään.

Kyselyyn vastaajilla oli myös mahdollisuus määritellä itse, mikä on seksuaalista häirintää. Tuhannesta vastaajasta 32 prosenttia veti rajan siihen, että aloitteen tehnyt jatkaa "yritystään" senkin jälkeen kun on tullut torjutuksi.

Kun toinen osapuoli osoittaa, ettei ole kiinnostunut. Tämä voi olla pienikin ele, esim. se, ettei naura seksuaalissävytteiselle vitsille.

Nainen, 25-34 vuotta.

Asiaa voi hienovaraisesti tunnustella, ja katsoa, onko toinen myötämielinen. Jos toinen ei osoita vastareaktiota tai torjuu sen - ja siitä huolimatta jatkaa, aloitteellisuus muuttuu häirinnäksi.

Mies, 25-34 vuotta.

16 prosenttia veti rajan kehon intiimialueiden kosketteluun, 28 määritteli häirinnäksi millaisen koskettelun hyvänsä.

Muita yleisiä rajanvetoja olivat suoraan henkilöön kohdistuva rivo puhe ja härskit vitsit, tai se, että aloitteen kohde kokee olonsa ahdistetuksi tai uhatuksi.

Työympäristö ei sovi seksuaalisten aloitteiden tekoon. Vielä pahempi jos ollaan esimies ja alainen asetelmassa.

Nainen, 39-49 vuotta. Vastaus kysymykseen "mikä tekee seksuaalisesta aloitteellisuudesta häirintää?"

Kaikki on mennyt aivan liian tiukkapipoiseksi.

Mies, 50-64 vuotta.

Lue myös:

Joka toinen nuori nainen kokenut seksuaalista häirintää vuoden sisällä

Ahdistelua, häirintää ja häpeää. Seksuaalinen häirintä on yleisempää kuin kukaan uskalsi arvata. Mistä ahdistelu johtuu? Miksi laki ei riitä suojelemaan meitä? Tunnistetaanko raja, jonka yli ei saa mennä? A-teema: Seksuaalista häirintää Yle TV1 torstaina 16.11 klo 21.05 alkaen sekä Yle Areena. #ateema

Juttua muokattu 16.11. klo 09.17: Jutussa kerrottiin aiemmin, että seksuaalinen häirintä kriminalisoitiin vuonna 2014, oikea muoto on kuitenkin seksuaalinen ahdistelu.

Suosittelemme