Hyppää sisältöön

Cheek lopettaa uransa: "Tämä on ainoa tapa päästä irti paineista"

Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva räppäri pitää jäähyväiskonsertin ensi kesänä kotikaupungissaan Lahdessa.

Cheek tiedotustilaisuus 15.11.2017.
Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva räppäri pitää jäähyväiskonsertin ensi kesänä kotikaupungissaan Lahdessa.
Ville Vedenpää

Cheek järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden tyylilleen uskollisena - suurieleisesti Hotelli Kämpin Peilisalissa Helsingissä. Samassa paikassa hän kertoi muutama vuosi sitten konsertistaan Olympiastadionilla.

Tällä kertaa viesti oli toinen. Cheek lopettaa uransa.

Päätös uran lopettamisesta syntyi jo vuoden 2014 lopussa, kun hän jäi tauolle Olympiastadionin konserttien jälkeen.

– Minulla oli kaunis ajatus siitä, että pääsisin irti musiikista tauon aikana ja voisin miettiä jotain muutakin. Hyvin nopeasti tajusin, että mietin musiikkia joka päivä.

– Vuoden tauko ei riittänyt mitenkään. Ainoa tapa päästä irti paineista on lopettaa. Samalla tuli riittämättömyyden tunne; mitä voin enää antaa, kun olin raportoinut Cheekin meiningin jo kymmenellä albumilla.

Jare Tiihonen päätti avata vielä lopuksi kaiken itsestään kolmella eri taidemuodolla.

– Keksin tauolla ollessani trilogian; Alphaomega-levy, elämäkerta ja elämäkerrallinen elokuva. Minulla oli ajatus pitkästä loppusoitosta.

Jäähyväiset ovat todellakin pitkät, sillä Cheek ei lopeta uraansa tänään, vaan ensi vuonna. Ennen lopettamista ilmestyy vielä uutta musiikkia, hänet nähdään keikkailemassa ja tammikuussa ilmestyy elämäkerrallinen elokuva Veljeni vartija.

Artisti pitää jäähyväiskonsertin kotikaupunkinsa Lahden Mäkimontussa ensi kesänä. Valot sammuu –niminen konsertti järjestetään 25. elokuuta.

Cheek tiedotustilaisuus 15.11.2017.
Manageri Carla Ahonius ohjaa Cheekiä tiedotustilaisuuteen. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Yksityisyyden menettäminen otti koville

Yli viisi vuotta sitten suuri yleisö ei ollut kuullutkaan rap-artistista nimeltä Cheek. Kaikki muuttui, kun televisiossa alkoi uutuussarja Vain elämää. Pian tuntematon lahtelaisräppäri oli kaikkien huulilla.

Cheekin menestys hakee vertaistaan Suomen mittakaavassa. Hän on Suomen Spotifyn striimatuin artisti, katsotuin suomenkielinen artisti YouTubessa ja seuratuin suomenkielinen artisti sosiaalisessa mediassa.

Hänen musiikkinsa on rikkonut myyntiennätyksiä ja Emma-palkintoja on kertynyt 11. Kiertueet ovat olleet loppuunmyytyjä, samoin kaksi konserttia Helsingin Olympiastadionilla. Viimeisimpään ei ole kukaan toinen suomalaisartisti pystynyt.

Cheekin haastattelu ensimmäisen stadionkonsertin jälkeen

Cheek on viime aikoina miettinyt enemmän uransa alkuaikoja.

– Minulle on tärkeää se, mistä kaikki alkoi. Ne omakustanteina poltetut levyt, joita raijasin kauppoihin myytäviksi. Kun niitä myytiin jostain tiskin alta. Ensimmäinen levytyssopimus ja räppibileet. Se oli aitoa Suomi-rapin aikaa.

Viiden viime vuoden aikana meno on ollut Cheekillä hektistä. Raskainta siinä ovat olleet paineet, mitä isommaksi homma paisui. 

–  Loan heitto ja median negatiivinen suhtautuminen on ollut iso asia. Olen yrittänyt ottaa sen mahdollisimman rennosti, mutta kun kuraa alkoi tulla, niin ei siitä mihinkään päässyt.

Myös yksityisyyden menettäminen on ollut kova pala. Artisti ei siitä halua liikaa valittaa, koska hän on itse polkunsa valinnut.

– Välillä on tuntunut, että olenko minä vain täällä neljän seinän sisällä omassa kämpässä pelaamassa Pleikkaa. Tätäkö mun elämä on? Mutta sitten kun pääsee taas lavalle keikalle, kaikki on hyvin.

Suomesta tuskin löytyy toista artistia, joka on herättänyt niin paljon tunteita puolesta ja vastaan. Rap-maailmasta tunnettu tyyli tuoda esiin itseään oli uutta Suomessa. Toisille itsensä ylittäminen ja bilemeininki ovat tuoneet hyvää fiilistä ja tsemppihenkeä. Monelle Cheek on ollut markkinahenkisyydessään punainen vaate.

Cheek-fani: Unelmani on olla Jaren lähellä ja jutella hänen kanssaan

Cheek-kohulle täystyrmäys Ilosaarirockin juhlijoilta: "Ihmettelen, miksi kaikki suuttuivat"

Mutta mistä Cheek muistetaan kymmenen vuoden päästä?

– Sellaisena artistina, joka oli nostamassa suomalaista hip hopia Suomen suosituimmaksi musiikkigenreksi. Toivottavasti myös siitä, että suomalainen musiikkikulttuuri muuttui, varsinkin keikkapuolella.

Cheek tiedotustilaisuus 15.11.2017.
- En aio tehdä vuoden päästä paluukeikkaa. Lopettamispäätökseni pitää. Kuva: Jouni Immonen / Yle

"Tällä tavalla urani on kaunis"

Cheek on yllättävän rauhallinen. Hänellä ei ole lopettamispäätöksestä vielä haikeaa fiilistä, vaikka unettomia öitä on parin viime viikon aikana tullutkin. Joulukuussa 36 vuotta täyttävälle artistille riittää ensi vuodelle vielä paljon puuhaa.

Kun Tiihonen katsoo uransa viittä viime vuotta, hän kokee kasvaneensa ihmisenä.

– Uran kannalta pystyn kantamaan isoja asioita harteillani. Paineensietokyky on kasvanut äärettömyyksiin. Empatiakyky on myös kasvanut paljon. Olen oppinut ajattelemaan asioita myös toisten kautta, kun omat asiat ovat kunnossa. Tuntuu, että on tullut vähän lämpimämpi ihminen.

Jäähyväiskonsertin jälkeen Jare Tiihonen aikoo pitää kunnon loman. Todennäköisesti ura jatkuu musiikin parissa, sillä Tiihosella on oma levy-yhtiö Liiga Music.

– Siellä on vain meikäläinen ainoana artistina ollut monta vuotta. Jos sinne nyt toisen tai kolmannenkin löytäisi. Olisi varmaan aika laajentaa sitä puolta.

Monet ovat jo arvailleet, milloin Cheek tekee paluukeikan.

– Kyllä tässä pitää olla varma, mitä on tekemässä. Kun olen kavareille kertonut lopettamisesta, niin kukaan ei usko mua. Jengin kyllä pitäis tietää, että kun mä jotain päätän, niin mä teen sen. Kyllä tämä pitää naulata kunnolla kiinni. Ei ole ajatusta tulla takaisin. Tässä paikassa on hyvä lopettaa. Tällä tavalla tämä tarina ja ura on kaunis.

Aiheesta lisää:

Jare vs. Cheek

Toimittajalta: Cheekillä ei olisi juuri ollut mahdollisuuksia jatkaa

Suosittelemme sinulle