Hyppää sisältöön

"Hiljainen vallankumous yllätti meidät" – Yhdysvallat hakkaa öljyntuotannossa jopa Saudi-Arabian ennätykset

Yhdysvaltain liuskeöljyn ja -kaasun tuotanto kasvaa vauhdilla, jollaista ei ole aiemmin nähty öljybisneksen historiassa, Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n varapääjohtaja Laura Cozzi sanoo Ylelle.

IEA:n apulaisjohtaja Laura Cozzin mukaan Yhdysvaltain liusketuotannon kasvu on hämmästyttänyt nopeudellaan. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Yhdysvallat on nousemassa maailman tärkeimmäksi öljy- ja kaasuvaltioksi jopa vuosikymmenien ajaksi, kertoi Kansainvälinen energiajärjestö IEA tuoreessa World Energy Outlook -raportissaan (siirryt toiseen palveluun). Yle kysyi Helsingissä vierailleelta varapääjohtajalta Laura Cozzilta, mitä tämä tarkoittaa.

**Antti Koistinen: Kuinka dramaattinen muutos on kyseessä? **

Laura Cozzi: Tämä on todella iso muutos energiamarkkinoille. Yhdysvallat on ollut vuosikymmeniä suuri öljyntuoja. Ennakoimme, että Yhdysvallat muuttuu öljyn nettoviejäksi 2030-luvun alkupuolella. Tällä on suuri vaikutus myös geopoliittisesti, koska Yhdysvallat on tuonut aiemmin paljon öljyä Lähi-idästä.

Samaan aikaan maa nostaa tuntuvasti myös maakaasun tuotantoaan, ja siitä tulee maailman suurin nesteytetyn maakaasun viejä.

AK: Mitä nämä geopoliittiset vaikutukset ovat? Väheneekö Lähi-idän merkitys?

LC: Lähi-idän rooli tulee jatkossakin olemaan keskeinen. Se pysyy tärkeimpänä tuotantoalueena erityisesti kasvaville Aasian markkinoille.

Suurin osa öljyn kysynnän kasvusta tulee Kiinasta ja Intiasta. Myös eurooppalaisille ostajille Lähi-itä tulee olemaan edelleen tärkeä myyjä. Muutos koskee ennen kaikkea Yhdysvaltoja, jonka energiaministeri on jatkossa huomattavan mukavassa neuvotteluasemassa.

AK: Yhdysvaltain liuskeöljy- ja liuskekaasubuumi alkoi noin vuosikymmen sitten. Ovatko tuotantomäärät yllättäneet?

Itse asiassa vuonna 2008 kirjoitimme World Energy Outlook -raportissa, että Yhdysvalloissa tapahtuu hiljainen vallankumous liusketuotannon myötä.

Emme olisi uskoneet, että 15 vuoden päästä Yhdysvallat pystyy kasvattamaan öljyntuotantoaan nopeammin kuin Saudi-Arabia teki Ghawarissa, joka on suurin tunnettu öljykenttä maailmassa.

Yhdysvallat on myös kasvattanut kaasuntuotantoaan nopeammin kuin Venäjä Länsi-Siperiassa. Voi siis sanoa, että tämä kehitys yllättää meidät edelleen.

AK: Miten näin nopea muutos on mahdollinen?

Taustalla vaikuttavat teknologiset innovaatiot. Normaalisti öljyä porataan pystysuoraan. Digitalisaatio ja horisontaalinen poraaminen mahdollistavat sen, että pääsemme paikkoihin, joista emme aiemmin pystyneet poraamaan.

Myös liusketuotannon kannattavuusraja madaltuu jatkuvasti. Tämäkin yllättää meidät toistuvasti.

AK: Miten Yhdysvaltain nousu energiamahdiksi vaikuttaa Eurooppaan?

LC: Öljyn hinta pysyy pidemmän aikaa edullisella tasolla, koska markkinoille virtaava uusi öljy ja maakaasu pitävät hinnat matalana. Eurooppalaiset ostajat pystyvät tämän takia neuvottelemaan vanhoja ja kalliimpia sopimuksiaan uusiksi. Tämä on siis erittäin hyvä asia Euroopalle.

AK: Voisiko Yhdysvaltain tuotannon kasvu vähentää Euroopan riippuvuutta venäläisestä öljystä ja maakaasusta?

Eurooppa tulee olemaan riippuvainen Venäjän kaasusta vielä vuosia. Yhdysvaltain tulo luo markkinoille ensisijaisesti kilpailua ja joustavuutta, mikä taas näkyy hinnoissa. Kaasun ostajille tulee myös enemmän vaihtoehtoja, joista valita.

AK: Voiko öljyn runsas tarjonta hidastaa siirtymistä polttomoottoreista sähköautoihin?

LC: Valtiot suosivat toimillaan yhä enemmän sähköautoja. Pääsyy tähän on kaupunkien ilman saastuminen. Halpa öljy voi toki jarruttaa tätä kehitystä.

Toisaalta Ranska ja Iso-Britannia ja monet suuret kaupungit Lontoosta Dubaihin ovat kuitenkin päättäneet jatkaa sähköautoja suosivalla linjalla. Kiinakin haluaa, että vuoteen 2025 mennessä yksi viidestä maassa myydystä autosta olisi sähköauto. Voi sanoa, että yleinen ilmapiiri on suosiollinen sähköautoille nyt.

Tällä haavaa noin kaksi miljoonaa kappaletta maailman miljardista autosta on sähköautoja. Niiden määrä tulee nousemaan 50 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä.

AK: Öljyn kysynnän ennustetaan kasvavan vuoteen 2040 saakka. Mitä tämä merkitsee Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteille?

LC: Cleantech-alalla tehdään koko ajan uusia keksintöjä, ja niiden hinnat halpenevat. Aurinkoenergiasta tulee tulevaisuudessa suurin osa sähkökapasiteettimme kasvusta. Tämäkään ei ole tarpeeksi, vaan tarvitaan enemmän toimia, jotta hiilidioksidipäästöt saataisiin pysymään Pariisin sopimuksen tasolla.

Olemme laatineet IEA:ssa uuden kestävän kehityksen skenaarion. Sen mukaan sähköautojen määrä on kolminkertaistettava nykytasosta. Energiatehokkuus on kaksinkertaistettava, ja lisäksi on panostettava enemmän uusiutuviin energiamuotoihin.

AK: Saksan Bonnissa neuvotellaan parhaillaan Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanosta. Millaisen viestin lähetätte neuvottelijoille?

LC: Nykyisellä vauhdilla päästöjen määrän kasvu hidastuu, mutta ei se pysähdy. Jotta Pariisissa sovitusta tasosta pystytään pitämään kiinni, meidän on saatava päästöt laskuun.

Meidän täytyy siis luoda enemmän poliittista painetta ja vauhditettava ympäristöystävällisen teknologian kehitystä, jos aiomme päästä sovittuun.

Suosittelemme sinulle