Hyppää sisältöön

Hakuilmoitus hämmentää: Tampereen korkeakoulusäätiö etsii uutta rehtoria, jota se ei itse valitse

Tampereen korkeakoulusäätiö kertoo hakevansa Tampereen uuden yliopiston rehtoriksi "näkemyksellistä muutosjohtajaa".

Kuva: Yle

Tampereelle perustettavaan uuteen yliopistoon haetaan rehtoria. Hakuilmoitus on synnyttänyt erikoisen kiistan valinnan pelisäännöistä. Ilmoituksen on julkaissut Tampereen korkeakoulusäätiö. Hämmennystä herättää muun muassa se, että säätiö ei kuitenkaan päätä rehtorin valinnasta.

– Rehtorin rekrytointi on pitkä prosessi. Korkeakoulusäätiön tehtävä on aloittaa rehtorin haku, perustelee korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow.

– Me olemme aloittaneet tämän hakuprosessin. Asianmukainen päätöselin valitsee rehtorin ensi vuonna.

Lakimuutokset vielä hyväksymättä

Tampereelle syntyy kokonaan uusi korkeakouluyhteisö, joka koostuu kahdesta yliopistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta. Se aloittaa toimintansa tammikuussa 2019.

Tampere3-hanke vaatii lakimuutoksia, jotka ovat vielä eduskunnan käsittelyssä. Rehtorin valinnasta päättävä uusi hallitus voidaan valita vasta, kun eduskunta on hyväksynyt muutokset.

– Korkeakoulusäätiö ei ole sellainen yliopistolain tarkoittama toimielin, jolle rehtorin valinta kuuluu, muistuttaa Tampereen yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija Mattila.

– Minusta on hyvin erikoista, että rehtoria haetaan jo nyt, vaikka Tampere3:a koskeva lakiesitys sisältää perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan perustuslaillisia ongelmia.

Hakuilmoituksessa ei vaadita tohtorin tutkintoa

Uuden rehtorin tehtävä on johtaa kansainvälisesti kilpailukykyisen korkeakouluyhteisön rakentamista ja sen edellyttämää kulttuurin uudistamista.

Pätevyysvaatimuksissa rehtorilta ei vaadita tohtorin oppiarvoa.

– Kriteereihin ei kirjattu tohtorin tutkintoa, koska emme halunneet rajata pois mielenkiintoisia profiileja. Jos lukee hakemuksen ja taustapaperin, niin kenellekään ei pitäisi jäädä epäselväksi, minkälaista rehtoria tässä haetaan, sanoo Marja Makarow.

Säätiön hallituksen toiminta kuvastaa hyvin sitä Tampere3:ssa noudatettavaa hallintokulttuuria, jossa ohitetaan yliopistoyhteisön näkemykset.

Maija Mattila

– Etsimme rehtoria laajalla haulla, muutenkin kuin ilmoituksen avulla.

Tieteentekijöiden Maija Mattila suomii säätiön hallintokulttuuria kovin sanoin.

–  Säätiön hallituksen toiminta kuvastaa hyvin sitä Tampere3:ssa noudatettavaa hallintokulttuuria, jossa ohitetaan yliopistoyhteisön näkemykset.

Uusi yliopisto on maan toiseksi suurin

Tampere3 on Suomen merkittävin korkeakoulujen uudistushanke. Siitä on tulossa Suomen toiseksi suurin korkeakouluyhteisö heti Helsingin yliopiston jälkeen.

Uudessa Tampereen yliopistossa on 35 000 opiskelijaa, 330 professoria ja 4 400 muuta työntekijää.

Suosittelemme sinulle