Hyppää sisältöön

Avaruusfyysikko arvioi Lapin taivaalla nähtyä tulipalloa: "Kyllä se meteori on" – katso video

Pohjoisessa nähdyn valoilmiön yhteydessä on myös kuultu pamauksia ainakin muutaman sadan kilometrin alueella.

Valoilmiö taivaalla, kuvattu Lohtajalla.
Johannes Karhulan mastokameralla kuvaama video Keski-Pohjanmaalla Lohtajalla torstai-iltana 16.11.2017 Lapin taivaalla nähdystä valoilmiöstä.

Lapin taivaalla nähtiin torstaina alkuillasta valoilmiö, joka tallentui Johannes Karhulan mastokameraan Lohtajalla torstaina kello 18.40. Lohtajalta pohjoisen suuntaan kohdistettuun kameraan taltioitui valoilmiö, joka näkyy videolla muutaman sekunnin ajan.

Avaruusfysiikan dosentti Jyrki Manninen Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatoriosta katsoi videon valoilmiöstä. Hän antaa valistuneen arvion siitä, mitä oikein Lapin taivaalla nähtiin.

– Kyllä se meteori on – joku isohko kivenmurikka. Se, että mistä on tullut ja onko osattu ennustaa, niin vaikea sanoa, Manninen sanoo.

– Toisaalta se voi olla myös jokin ihmisen tekemä laite, kuten vaikka satellliitin osanen, hän lisää.

Manninen arvioi, että tulipallo näkyisi olevan videon perusteella noin 150-200 kilometrin korkeudella. Hän on myös lukenut havaintoja ilmiöstä Ursan Taivaanvahti-palvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Jotkut ovat kuulleet valoilmiön yhteydessä kovia ääniä pamauksia. Mannisen mukaan se voi johtua siitä, että meteori on liikkunut yliäänen nopeudella.

– On myös mahdollista, että se murikka on räjähtänyt kappaleiksi. Kun tulee suurella nopeudella ilmakehään, siinä on hirvittävä ilmanvastus ja kitka. Kitkan vaikutuksesta alkaa hehkumaan ja palamaan ja lopulta voi räjähtää.

Minkäänlaiseksi ohjukseksi hän ei ilmiötä arvele.

– Hyvin epätodennäköistä sanoisin, ihan liikesuunnankin takia.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että jos kappale pääsee maanpinnalle asti, sitä sanotaan meteoriitiksi

– Eli kun käteen ei jää mitään otettavaa, niin se on meteori, Manninen selventää.

Muokattu klo 23.36: Juttua täydennetty ja lisätty meteorin ja meteoriitin ero.

Lue myös:

Lapin taivaalla räjähti valtava valopallo ja talot tärisivät: Silminnäkijä: "Vastaavaa en ole ikinä nähnyt"

Suosittelemme sinulle