Hyppää sisältöön

Kova talous -video: Öljyn valtakausi ei ole ohi, kulutus kasvaa vielä vuosikymmeniä

Raakaöljyn hinta on noussut vuodessa lähes 40 prosenttia. Suomessa hinnannousu ei juuri tunnu kuluttajan kukkarossa.

Kova talous: Kova talous -video: Öljyn valtakausi ei ole ohi, kulutus kasvaa vielä vuosikymmeniä
Kova talous: Kova talous -video: Öljyn valtakausi ei ole ohi, kulutus kasvaa vielä vuosikymmeniä

Vaikka sähköautot tekevät tuloaan, fossiilisen öljyn kulutus kasvaa vielä vuosikymmeniä, aina vuoteen 2040 saakka.

Esimerkiksi Venäjä tuottaa 11 miljoonaa barrelia (yksi barreli on 159 litraa) raakaöljyä päivässä. Venäjän taloudelle öljy on erittäin merkittävä sillä ruplan kurssia määrittelevät öljystä saatavat tulot.

Maailman energiankulutuksesta öljyn osuus on yli kolmannes, kertoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Venäjän jälkeen muita suuria tuottajia ovat Saudi-Arabia, Yhdysvallat, Irak ja Iran, jotka kaikki ovat tavalla tai toisella mukana Lähi-itää ravistelevassa, öljymarkkinoitakin hermostuttavassa poliittisessa pelissä. Jos nesteytetty maakaasu lasketaan mukaan, Yhdysvallat on nousemassa Saudi-Arabian ohi suurimmaksi energiamahdiksi, ja siitä tulee suuri nettoviejä 2030-luvun alkupuolella, arvioi IEA.

Lisäenergiaa maailmassa tarvitsevat eniten väkirikkaat Intia ja Kiina, jonka raakaöljyn tarve saattaa olla jopa arvioitua suurempi kirjoittaa Taloussanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Öljyn hinta nousussa – tuntuu kuluttajalle vain vähän

Raakaöljyn hinta on heitellyt melkoisesti viime vuosina. Vielä 2014 elokuussa barreli maksoi yli sata dollaria. Tänä vuonna hinta oli kesäkuussa alhaisimmillaan, sen jälkeen se on noussut Öljy- ja biopolttoainealan hintaseurannan mukaan kymmenen dollaria barrelilta. Rahan arvon muutosta ei ole huomioitu.

Oheisesta videosta käy ilmi, että vuodessa öljyn hinta on noussut lähes 40 prosenttia, ja on nyt hieman yli 60 dollaria. Öljyn hinta on noussut muun muassa Venäjän ja öljynviejämaiden Opecin tuotantorajoitusten vuoksi, vaikka nekin "vuotavat", kuten alan sanonta kuuluu. Hinnannousuun vaikuttavat myös maailman öljyvarastojen väheneminen.

Kuluttajan kukkarossa bensapumpulla hinnannousu ei juuri tunnu, sillä keskihinnat ovat Öljy- ja biopolttoainealan mukaan lähes samalla tasolla kuin viime vuoden lopulla. 95-oktaanisen bensiinin keskihinta on noussut viisi senttiä viime vuoden marraskuusta, mutta hinta heiluu muutaman sentin kuukaudesta toiseen.

Talojen lämmityksessä käytettävän kevyen polttoöljyn hinta on noussut vuodessa alle kymmenen senttiä, mutta on lähes samalla tasolla viime vuoden loppuun verrattuna. Kevyen polttoöljyn hinnat vaihtelevat myös kuukausittain. Dieselöljy on myös vuoden takaiseen verrattuna vain pari senttiä kalliimpaa, ja se on jopa halventunut tämän vuoden tammikuusta.

Raakaöljyn hinnannousu ei juuri tunnu bensapumpulla, koska bensan hinnasta raakaöljyn osuus on hyvin pieni. Valtio vie tunnetusti veroina suurimman osan kuluttajan maksamasta litrahinnasta.

Vaikutukset alkavat tuntua, jos hinta nousee paljon ja pysyvästi

Muihin kuluttajahintoihin ja talouskasvuun raakaöljyn hinnannousu alkaa vaikuttaa siinä vaiheessa, jos hinta nousee paljon ja pysyvästi.

Ylipäätään raakaöljyn hinta on tällä hetkellä hyvin maltillisella tasolla, eikä suuria muutoksia ole näköpiirissä, sillä raakaöljyn tarjonta vastaa kasvaneeseen kysyntään.

Kohtalonkysymys maailman kasvavalle energiantarpeelle on uusiutuvien energialähteiden käyttö. IEA:n ennusteen mukaan uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvaa hieman yli öljynkulutuksen vuoteen 2040 mennessä.

Lähteet: Kansainvälinen energiajärjestö IEA, Neste, Suomen Pankki ja Öljy- ja biopolttoaineala ry.

Suosittelemme sinulle