Lapin taivaalla torstaina näkyneen tulipallon mahdollinen putoamisalue on Inarijärven etelä-kaakkoispuolella, arvioidaan Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.
Meteorijaoston vetäjän Jaakko Visurin mukaan tätä tarkemmin putoamisaluetta ei voida vielä määrittää. Putoamisalueen paikannus perustuu työryhmällä oleviin videoihin.
– Näköhavaintoja on tullut Taivaanvahtiin muutamia kymmeniä. Näköhavainnoista on vaikea tehdä putoamisanalyysiä, koska niissä virhemarginaali on iso, sanoo Visuri.
Yhdistyksen Taivaanvahti-palveluun tuli torstaina niin paljon käyttäjiä, että koko palvelu kaatui.
Ei elokuvamaista kraatteria
Mitä jälkiä maahan osuneesta meteoriitista sitten voisi jäädä? Jäljet riippuvat siitä, minkä kokoinen tulipallo on ja mihin se on osunut. Visuri sanoo, että meteoriitista on voinut syntyä esimerkiksi avanto järveen.
– Todennäköisin iskemän jälki on pyöreän avannon löytäminen järvestä, eikä kengänjälkiä ole ympäristössä, miettii Visuri.
Jos tulipallo on iskeytynyt maastoon, ei siitä jääneitä jälkiä välttämättä huomaa mitenkään. Visurin mukaan esimerkiksi kymmenen kiloa painavan meteoriitin iskemää ei huomaa lainkaan. Jos alueella sataa lunta, on havaintojen tekeminen vieläkin vaikeampaa.
– Se uppoaa maastoon, eikä siitä synny mitään elokuvamaista kraatteria, jossa hohkaa kivi pohjalla ja savu nousee. Se on potaskaa, sanoo Visuri.
Tulipallon massasta ei vielä pysty sanomaan arviota. Visurin mukaan kyse ei kuitenkaan ole useiden satojen kilojen palasesta, eikä sitä voi verrata kokonsa puolesta Venäjän Tseljabinskin alueella muutama vuosi sitten näkyneeseen näyttävään tulipalloon.
Hän muistuttaa, että yleensä osumasta ei jää yhtä kokonaista palasta löydettäväksi vaan pikemminkin pikkusirpaleita.
Harvinaista herkkua Suomessa
Torstainen havainto oli joka tapauksessa harvinainen. Visurin mukaan näin kirkkaita tulipalloja havaitaan Suomessa kerran 10 vuodessa.
– Tämän massa-arvoisia meteoriitteja tulee Suomeen kerran 15 vuodessa.
Hänen mukaansa meteorin osuminen Suomeen oli silkkaa sattumaa. Ursa jatkaa tulipallon putoamisalueen kartoittamista, mutta työ on hidasta.
– Tämä on tuhansien asioiden yhteensaattamista ja valitettavasti hidasta.
_Korjattu 18.11. klo 12.15: Järven nimi on Inarijärvi, ei Inarinjärvi. _