Hyppää sisältöön

Kelloliikkeen ryöstäjälle yli kahden vuoden vankeustuomio – sadantuhannen euron saalis yhä kateissa

Liettualaismies sai vankeustuomion ryöstöstä, joka tehtiin Lahden keskustassa kesällä 2010. Kaksi muuta rikolliskoplan jäsentä ja ryöstösaalis ovat yhä tavoittamatta.

Kuva: Yle
Tapio Enlund

Vuosien takaisesta Lahden Kellokeskuksen ryöstöstä on annettu nuorelle liettualaismiehelle vankeustuomio. Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut yhden ryöstäjän kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lahden keskustassa sijaitsevaan Kellokeskukseen tehtiin törkeä ryöstö kesällä 2010. 

Ryöstäjinä oli kolme miestä, joista yksi saatiin kiinni Vilnassa viime syyskuussa. Kaksi muuta ryöstäjää ovat edelleen karkuteillä.

Tekohetkellä 18-vuotias liettulaismies myönsi teon oikeudessa ja selitti joutuneensa ammattirikollisten painostamaksi. 

Ryöstö tapahtui keskellä päivää, kun kommandopipoin varustautuneet miehet tunkeutuivat liikkeeseen ja ryhtyivät rikkomaan lasivitriinejä. Silminnäkijöiden mukaan he ampuivat ryöstön aikana aseella kattoon, mutta siitä ei ollut näyttöä oikeudessa. Syyttäjä arvioi ryöstäjien heiluttaneen liikkeessä leikkiasetta.

Saaliiksi kolmikko sai 90 kelloa, yhteensä 118 000 euron edestä. Rystösaalista ei ole saatu takaisin. Tekijät poistuivat paikalta varastetulla ajoneuvolla, joka myöhemmin löydettiin Hollolasta.

Perjantaina käräjäoikeudessa tuomittu ryöstäjä jäi kiinni alkusyksyllä Liettuassa kelloliikkeestä otetun DNA-tunnisteen avulla. Sen perusteella Interpol tunnisti tekijän jo kaksi vuotta sitten, mutta tuolloin tekijä jäi etsintäkuulutetuksi.

Oikeus velvoitti tuomitun korvaamaan vakuutusyhtiölle noin 63 000 euroa vakuutuskorvauksia. Lisäksi tuomitulle tuli maksettavaksi korvauksia kärsimyksistä kahdelle asianomistajalle yhteensä noin kuusi tuhatta euroa.

Syyttäjä pitää rangaistusta oikeantasoisena eikä aio valittaa hovioikeuteen.

Suosittelemme sinulle