Hyppää sisältöön

Tulipallon valaiseman taivaan silminnäkijä: "Joko se viimeinen maailmanloppu tuli?"

Torstai-iltana taivaan valaisseella tulipallolla oli Lapissa runsaasti silminnäkijöitä. Valoilmiö oli helppo havaita paljaalla silmällä, sillä se sai yötaivaan muuttumaan hetkeksi kirkkaaksi kuin päivänvalon aikaan.

Tähtitaivas
Kuva: AOP
Marjukka Talvitie,
Bikka Puoskari

Lapin taivaalla nähtiin torstai-iltana kirkas valoilmiö, jonka yhteydessä kuultiin myös voimakasta pamausääntä monen sadan kilometrin säteellä.

Meteorin aiheuttamaa tulipalloa todisti poikkeuksellisen runsaslukuinen silminnäkijöiden joukko, sillä valoilmiö oli helppo havaita, mikäli vain sattui olemaan ulkona pimeässä oikeaan aikaan.

Silmiään joutui hieraisemaan myös sodankyläläinen Anu Magga, joka oli juuri ajamassa Rovaniemeltä kohti pohjoista.

– Aivan yhtäkkiä huomasimme, että taivas valostui. Aivan kuin olisi yhtäkkiä päivä tullut – oli niin kirkas. Se oli tosissaan hämmentävää.

Autosta Sodankylän etelälaidalta katsottuna meteorin aiheuttama tulipallo näytti tippuvan maahan aivan lähelle.

– Se näytti, että sehän laskeutui tuohon aivan kilometrin päähän! Ja muka näimme, niin kuin lumikin olisi pöllähtänyt, Magga hämmästelee.

Silminnäkijähavaintoja eri puolilta Lappia yhdistää se, että joka suunnalla tulipallo on näyttänyt osuvan maahan aivan lähellä katsojaa.

– Kyllä sitä spekuloitiin, että onko niitä useampi valoilmiö, kun kaikki olivat sitä mieltä, että kyllä se tipahti tänne meidän takapihallemme.

Räjähti – ja pimeys laskeutui

Monta sataa kilometriä pohjoisempana samaa ilmiötä todisti inarilainen Arvo Kuuva. Hän oli eilen illalla traktorilla liikkeellä Inarin Kaamasessa, kun tulipallo yhtäkkiä valaisi taivaan.

– Se tuli etelästä päin, itäpuolella taivasta. Kirkas valo lensi pohjoista kohti ja sitten se yks kaks näytti että se räjähti ja sitten tuli pimeys, Kuuva kertoo.

Valo oli Kuuvan mukaan todella kirkas.

– Se oli ihan niinkuin päivävalo olisi tullut keskellä iltaa. Se ei kestänyt kuin muutaman kymmenen sekuntia ehkä, ei sitäkään.

Mies luuli jo loppunsa tulleen.

– Että joko se viimeinen maailmanloppu tuli, mutta ei se tullutkaan, onneksi, Kuuva nauraa.

Korjattu klo 12:40 Sodankylän pohjoislaita etelälaidaksi.

Suosittelemme sinulle