Hyppää sisältöön

Verohallinnon väistyvä pääjohtaja: Miksi Yleisradio ei luovuta Panaman papereita? – "Lähdesuojahöpötystä”

Verohallinnon eläkkeelle jäävä pääjohtaja Pekka Ruuhonen ihmettelee, miksi Yleisradio kieltäytyy luovuttamasta Panaman paperit -veroparatiisitietovuodon materiaalia verottajalle. Ruuhosen mukaan kyse on ”lähdesuojahöpötyksestä”, koska verottaja ei ole kiinnostunut itse tietolähteestä.

Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen
Pekka Ruuhonen Kuva: Verohallinto
Yle

– Miksi Yleisradio ei meille paljasta näitä nimiä, jotta voisimme verotuksen oikeellisuuden varmistaa, ihmettelee Verohallinnon eläkkeelle jäävä pääjohtaja Pekka Ruuhonen Yle puheen Politiikkaradio Extrassa.

Elokuussa Helsingin hallinto-oikeus kumosi verottajan vaatimuksen luovuttaa Panaman paperit -tietovuodon materiaalin verottajalle. Materiaali on Yleisradion hallussa ja siitä on paljastunut veroparatiisiyhtiöiden kautta harjoitettua laajaa kansainvälistä verosuunnittelua ja myös rikollista toimintaa, kuten verojen välttelyä, rahanpesua ja korruptiota, jopa terrorismin rahoitusta.

Tietovuoto on johtanut ainakin 150:een valtioiden ja yritysten aloittamaan tutkintaan. Verohallinnolla on laaja tietojensaantioikeus ja myös oikeus saada yrityksiltä ja muilta tahoilta kolmansia osapuolia koskevia verotustietoja. Ruuhosen mukaan oikeudessa kiistellään siitä, onko verottajan tietojensaantioikeus laajempi tai suppeampi kuin kuviteltu intressi suojella lähdettä.

– Lähdesuojahöpötys on tässä nyt turhaa, koska tässähän Yleisradio on itse ilmoittanut, että se ei tiedä sitä lähdettä. Me olemme ilmoittaneet, me emme ole kiinnostuneita siitä lähteestä, vaan me ollaan kiinnostuneita vain näistä nimistä.

Päätöksessään hallinto-oikeus arvioi, että tiedotusvälineiden mahdollisuudet saada käyttöönsä tarpeellista aineistoa voivat vaarantua, jos aineisto velvoitetaan luovuttamaan viranomaisille.

Verohallinto hakenut valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta

– Jos sadat kansainväliset toimittajat eivät ole pystyneet sitä lähdettä paljastamaan, niin täytyy sanoa, että arvostan suuresti, jos Yleisradio uskoo, että Verohallinto pystyisi sen paljastamaan, vaikka se ei sitä edes halua, toteaa Ruuhonen.

Laajemmin Panaman paperit -tapaukseen Ruuhonen ei ota kantaa, koska se on verosalaisuuden piirissä.

Verohallinto on hakenut hallinto-oikeuden päätökseen valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Politiikkaradio Extran voi kuunnella Yle Areenasta. Samassa ohjelmassa keskustellaan myös, miksi verotulojen turvaaminen on Suomelle mitä suurin ongelma ja miten valtioiden keskinäinen verokilpailu saadaan kuriin. Lisäksi aiheena on, miksi veropolitiikassa sorrutaan toistuvasti virheisiin, eivätkö poliittiset päättäjät ymmärrä veropolitiikan lainalaisuuksia.

Politiikkaradio Extra esitetään Yle puhe -kanavalla lauantaina 18.11. klo 12.12. Politiikkaradio Extra Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4275485

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Suosittelemme sinulle