Hyppää sisältöön

Luontokuvaaja pelasti nälkiintyneen kotkan – video: Nyt ruoka maistuu, mutta lentäminen ei vielä onnistu

Suonenjoella Pohjois-Savossa pelastettiin marraskuun alussa nälkiintynyt maakotka. Nuori kotka oli niin heikossa kunnossa, että se ei pystynyt enää lentämään. Hoitoon kiikutettu lintu on syönyt, mutta se ei kykene vielä lentämään.

maakotka Heinolan lintutarhalla
Suonenjoella Pohjois-Savossa pelastettiin marraskuun alussa nälkiintynyt maakotka. Huonokuntoisen kotkan ruokahalu on palautunut, mutta lentämään se ei vielä kykene.
Marianne Mattila,
Vihtori Koskinen

Marraskuun ensimmäisenä lauantaina luontokuvaaja Olli Korhosen puhelin soi hänen kotonaan Suonenjoella. Puhelimessa oli paikallinen metsästäjä, joka kertoi metsästysporukan havainneen lentokyvyttömän maakotkan metsätiellä 20 kilometrin päässä Suonenjoen keskustasta.

– Se oli nopeimpia juttuja, mitä olen koskaan tehnyt, Korhonen kertoo lähdöstään paikalle.

Puhelu tuli aamukahdeksan jälkeen. Siltä istumalta luontokuvaaja lähti keräämään tarvittavia tavaroita autoonsa. Mukaan tarttui haavi, hanskat ja iso pahvilaatikko. Matkalla Olli Korhonen tapasi hänet hälyttäneet metsästäjät, jotka antoivat vielä tarkempia ohjeita linnun sijainnista.

– Maakotka löytyi sieltä, mistä pitikin eikä mennyt montaa minuuttia, kun se oli jo laatikossa, Korhonen kertaa nopeasti tapahtumia.

Ei mennyt montaa minuuttia, kun se oli jo laatikossa.

Olli Korhonen

Maakotkaa ei kuitenkaan napata kiinni tuosta vaan, vaikka se olisi heikossa kunnossa.

Kokenut lintuharrastaja tiesi, kuinka toimia

Olli Korhosen tullessa paikalle kotka lensi vähän matkaa metsätietä eteenpäin ja laskeutui tien toiseen reunaan. Korhonen näki heti linnun lentotavasta, että se ei ollut voimissaan.

Kotkalla on pitkät kynnet ja tiukka ote. Parasta oli siis lähestyä lintua mahdollisimman kaukaa kiertäen ja välttää katsekontaktia. Haavi selän takana Korhonen kiersi tien toiselta puolelta kohti lintua.

– Kohdalla nappasin sen haavilla kiinni, Korhonen kertoo.

Kun maakotka oli haavissa, mies otti kiinni sen jaloista ja painoi lintua omaa vartaloaan vasten. Väsynyt kotka ei jaksanut edes nokkaista kiinniottajaansa. Sattumalta paikalle osui myös yksi metsästäjistä, joka auttoi Korhosta irrottamaan linnun pois haavin verkosta.

"Vain luuta löytyi rinnasta"

Ajettuaan maakotka pahvilaatikossa takaisin Suonenjoen keskustaan Korhonen soitti tutulle eläinlääkärille ja Heinolan lintutarhalle löydöstään. Eläinlääkäri Jussi Aalto tutki kotkan ja selvisi, että lintu oli jo niin nälkiintynyt, että sen rintalihakset olivat kutistuneet. Kotkasta näki, että se ei ollut lentänyt vähään aikaan.

– Vain luuta löytyi rinnasta, kuvailee Korhonen linnun kuntoa.

Lintutarhalta neuvottiin, että maakotkalle voi syöttää samana päivänä suikaloitua possunlihaa. Samalla päätettiin, että linnun voisi tuoda sinne hoitoon seuraavana päivänä.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Toipuminen vielä arvoitus

Heinolan lintutarhalle toipumaan tuotu maakotka on kerännyt hyvin lihaa luidensa ympärille. Ulkoisesti lintu vaikuttaakin terveeltä, mutta sen lentämättömyys on pienoinen mysteeri jopa lintutarhan hoitajille.

– Se oleskelee enimmäkseen maassa. Siivet sillä on päällisin puolin ihan kunnossa. Lentoharjoituksia se ei kuitenkaan paljon tee, Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo.

Lintutarhalla on ollut viime vuosina lukuisia kotkia hoidettavina.

Tunnustelemalla siitä ei löydy mitään vammoja tai rupia.

Olli Vuori

Takavuosina hoidettujen kotkien lentämättömyyden taustalla on valitettavan usein ollut haulit siivissä. Suonenjoelta tuodusta kotkasta ei ole kuitenkaan löytynyt haulinreikiä.

– Tunnustelemalla siitä ei löydy mitään vammoja tai rupia. Lintua ei ole kyllä röntgenkuvattu vielä, joten täysin sitäkään ei voi sulkea pois, Vuori kuittaa.

Possusydän on nuoren maakotkan lempiherkkua. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Nuorten maakotkien elämä ei ole helppoa

Lintutarhalle tuotu maakotka on rengastettu viime kesänä Kuusamossa. Linnuntietäkin laskettuna Kuusamosta kertyy matkaa kotkan löytöpaikalle Suonenjoelle noin 500 kilometriä. Kotka on siis ollut lentokykyinen liikkuessaan Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Savoon.

Ei tiedetä, miksi se on ollut lentokyvytön löytöhetkellä.

Olli Vuori

– Lintu on viime kesän poikasia. Nuorille kotkille on tyypillistä, että ne liikkuvat paljon etsiessään omaa reviiriä. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, että miksi se on ollut lentokyvytön löytöhetkellä, Olli Vuori summaa.

Reviirinhakumatkat saattavat venähtää hyvinkin pitkiksi nuorilla linnuilla. Tähän kun vielä lisätään se, että nuorten kotkien saalistustaidot ovat vielä harjoitusasteella, voi nälkä koitua nuoren linnun kohtaloksi helposti.

– Viime kesä oli ylipäätään huono maakotkien pesinnällä. Kotkille on ollut tarjolla vähän ravintoa. Vanhemmat linnut tietävät mistä ravintoa löytää huonoinakin vuosina, mutta nuorille sen löytäminen on ongelma, Vuori kertoo.

Luontokuvaajan elämän sivu-ura

Suonenjokiselle Olli Korhoselle lintujen pelastusoperaatiot ovat tuttuja juttuja. Ensimmäinen kurki-operaatio oli 2000-luvun alussa. Kokemusta on kertynyt muun muassa merikotkasta, pöllöistä ja haikaroista. Mielessä on eräskin merimetso, joka menehtyi matkalla Heinolaan. Luontokuvaaja tietää, että turvaan viety lintu saattaa vielä menehtyä. Siitä huolimatta hän kokee, että tälle elämän sivu-uralle, kuten hän työtään kuvaa, on selkeä tarkoitus. Korhonen on huomannut vuosien varrella ihmisten hädän, joka heille tulee kärsivää eläintä katsoessaan.

– Näissä tilanteissa palvellaan eläintä, palvellaan ihmistä ja ehkä muutetaan ihmisen luontosuhdetta, summaa luontokuvaaja motiiviaan, joka saa kerta toisensa jälkeen liikkeelle.

Suosittelemme sinulle