Hyppää sisältöön

Pankkikorttitietoja päätynyt huijareille: "Huomasin eilen, että tililtäni oli nostettu yli 80 euroa Kiinassa"

Keski-Suomessa on tehty lähes kolmekymmentä rikosilmoitusta maksuvälinepetoksesta, jossa huijarit ovat nostaneet ihmisten tileiltä rahaa ulkomailla.

Kuvituskuva. Kuva: Juha-pekka Inkinen / Yle

Asianomistajat ovat havainneet luvattomat nostot omista tilitiedoistaan tai pankki on ollut heihin yhteydessä.

Kaikki nostot ovat tapahtuneet Aasiassa, vaikka ihmiset kortteineen ovat olleet Suomessa.

Toistaiseksi ei tiedetä, miten korttitiedot ovat päätyneet rikollisten haltuun.

Kyse voi olla korttiautomaattiin asennetusta kopiointi- eli skimmauslaitteesta tai tietoja on urkittu esimerkiksi rahannoston tai kauppamaksun yhteydessä.

Katso poliisin video skimmauslaitteen toimintaperiaatteista. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi tiedotti viikonloppuna, että petoksen kohteeksi joutuneet ovat käyttäneet viime päivinä korttejaan ainakin Jyväskylän, Laukaan, Tikkakosken, Suolahden ja Äänekosken alueilla. Korttien kopiointi on saattanut kuitenkin tapahtua muuallakin ja jo paljon aiemmin.

– Tänään on tullut viimeviikkoisten lisäksi uusia ilmoituksia. Nyt on 26 asianomistajaa, joiden pankkikortit on jossain yhteydessä kopioitu ja varoja saatu nostettua Aasiassa, kertoo rikosylikomisario Timo Hänninen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Nyt mietityttää pitääkö taas siirtyä asioimaan pankin kassalla.

Sirkku Pylväs

Hännisen mukaan tutkinnassa selvitetään tällä hetkellä muun muassa korttien kopiointiajankohtaa.

– Vaikuttaa todennäköiseltä, että kopiointi on tapahtunut jo useita viikkoja aiemmin. Meillä oli kesällä tutkinnassa kokonaisuus, missä skimmauslaitteita löydettiin Keski-Suomesta ja selvitämme liittyykö nyt ilmitullut siihen, sanoo Hänninen.

Korttitietojen päätyminen väärin käsiin harmittaa ja huolettaa

Jyväskyläläinen opiskelija huomasi oudon tapahtuman tilillään eilen.

– Tarkastin automaatilla saldoa ja aloin ihmetellä, miksi tililläni on niin vähän rahaa. Tilitiedoista selvisi, että viime viikolla oli tehty reilun 80 euron nosto Kiinassa, kuvailee nuori nainen.

Onneksi oli isommat summat toisella tilillä.

Opiskelija Jyväskylästä

Hän kertoo kuolettaneensa korttinsa välittömästi havainnon jälkeen. Maksukortin tietojen joutuminen vääriin käsiin harmittaa ja teettää ylimääräistä työtä, kun pitää asioida pankin ja poliisin kanssa.

– Onneksi oli isommat summat toisella tilillä. Ei tällainen nyt varsinaisesti pelota, mutta harmittaa, koska opiskelijalle 80 euroakin on iso summa. Jatkossa pitää olla entistä tarkempi. Vilkuilen tästä lähtien kyllä, onko automaatissa jotain poikkeavaa, esimerkiksi kamera, opiskelija toteaa.

Omat asiointitavat syyniin

Pankkikorttitietojen päätyminen huijareille on askarruttanut tänään Laukaassakin. Yle Jyväskylän haastattelemat kuntalaiset ovat huijauksista kuultuaan alkaneet pohtia omia pankkiasiointitapojaan.

– Ei ole arveluttanut asiointi automaatilla ennen, mutta nyt heräsin, että Laukaassakin voi tapahtua tällaista. Tämä on kammottavaa ja nyt mietityttää pitääkö taas siirtyä asioimaan pankin kassalla, kertoo Sirkku Pylväs.

Kaisa Korjonen toivoo, että keinoista suojautua pankkikorttihuijareilta puhuttaisiin enemmän. 

Mielestäni automaatit pitäisi olla sisätiloissa, ettei niihin olisi niin helppo asentaa kopiontilaitteita.

Taimi Klinga

– Onhan se pelottava ajatus, että joku voi käyttää pankkikorttiani. Voisi enemmän informoida keinoista, joilla tällaiselta voitaisiin välttyä, sanoo Korjonen.

Pankki muistuttaa nostorajoista

Laukaan Leppävedellä asuvaa Taimi Klingaa arveluttavat erityisesti ulkona sijaitsevat automaatit.

– Kun automaatit ovat ulkona, niin niihin on helppo rikollisten asentaa kopiointilaitteita. Kyllä pelottaa jo nostaa rahaa. Varsinkin vanhemmat ihmiset pelkäävät. Kyllä tällainen panee miettimään, miten rahaa uskaltaa nostaa, pohtii Klinga.

Kopiointilaitteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.

– Seuraan, että jos muutkin nostavat joltain automaatilta rahaa, niin nostan vasta sitten itse. Kopiointilaite pitäisi tietysti huomata, mutta en ymmärrä millainen se on, kun en ole koskaan nähnyt. Automaatit pitäisi olla sisätiloissa, ettei niihin olisi helppo asentaa kopiointilaitteita, painottaa Taimi Klinga.

Keski-Suomen Osuuspankin myyntijohtaja Nina Saarnikoivu Laukaasta ohjeistaa, että kortin väärinkäytön havaittuaan asiakkaan kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä pankkikortin sulkupalveluun.

Omalla toiminnalla ja huolellisuudella voi ennaltaehkäistä väärinkäytöksiä.

Laite pitäisi tietysti huomata, mutta en ymmärrä millainen se on, kun en ole sellaista koskaan nähnyt.

Taimi Klinga

Pankkikortteihin on saatavissa erilaisia ns. turvarajoituksia. Saarnikoivu suosittelee asettamaan esimerkiksi euromääräiset päivittäiset nostorajat ja määrittelemään mitä kortilla voi maksaa.

– Kehotan tarkistamaan nostorajat. Ne kannattaa laittaa mahdollisimman pieniksi eli mikäli kortti joutuu tunnuslukuineen vääriin käsiin, niin mitään isompaa ei pääse tapahtumaan. Asiakkaan vastuu katkeaa, kun ilmoitus kortin katkaisupalveluun on tehty. Verkkomaksamiseen voi myös asettaa rajaksi vaikka nolla euroa ja tarvittaessa muuttaa sen, sanoo Saarnikoivu.

Pankit seuraavat asiakkaidensa korttitapahtumia. Poikkeavista havainnoista voidaan olla tilinomistajaan yhteydessä.

Verkkomaksamiseen voi asettaa rajaksi vaikka nolla euroa ja tarvittaessa muuttaa sen.

Myyntijohtaja Nina Saarnikoivu Keski-Suomen Osuuspankki, Laukaa

Poliisi painottaa, että mikäli pankkiautomaatti vaikuttaa rakenteeltaan oudolta tai siinä on havaittavissa ylimääräisiä laitteita tulee asiasta ilmoittaa poliisille.

Tarkkaavaisuuteen kehotetaan myös korttimaksutilanteissa. Niissäkin on mahdollista urkkia tunnuslukua. Rikosylikomisario Timo Hänninen muistuttaa erityisesti tunnusluvun suojaamisesta.

– Todennäköistä on, että nyt ilmitulleisiin tapauksiin liittyvää kopiointilaitetta ei enää ole asennettuna. Muistutamme kuitenkin, että automaatilla asioidessa on syytä peittää tunnusluvun näppäily, sanoo Hänninen.

Suosittelemme sinulle