Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Repivä riita suomalaisessa huippuvoimistelussa – maailmanmestarijoukkueet lähtivät ovet paukkuen

Tampereen Voimistelijoiden Minetit siirtyy valmentajiensa johdolla Tampereen Sisuun. Taustalla ovat erimielisyydet seurajohdon kanssa.

Minetit
Minetit juhli tänä vuonna MM-kultaa ja EM-hopeaa. Kuva: Voimisteluliitto
Riikka Smolander
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantaina vuoden voimisteluvalmentajiksi valitut Titta Heikkilä ja Teija Kukkala sekä valmentaja Minna Karhu joukkueineen jättävät Tampereen Voimistelijat tämän vuoden lopulla.

Heikkilä julkaisi Facebook-sivuillaan Tampereen Voimistelijoiden johtokunnalle lähetetyn avoimen kirjeen, josta ilmenee pitkään jatkunut luottamuspula seurajohtoa kohtaan. Tampereen Voimistelijoiden seurajohto on surullinen siitä, ettei erimielisyyksiä saatu ratkaistua.

Heikkilä ja Kukkala juhlivat joukkuevoimistelun maailmanmestaruutta Minettien kanssa Helsingissä viime toukokuussa. Junioreissa seurayhteistyöjoukkue Minetit Elite sai MM-kultaa ja tässä mestaruudessa Minna Karhulla oli iso rooli. Nyt nämä joukkueet sekä 10-12-vuotiaissa kilpaileva Team Minetit vaihtavat seuraa. Uusi seura on 1.1.2018 alkaen Tampereen Sisu.

Valmentajien mukaan päätös ei ole syntynyt nopeasti, vaan taustalla ovat pitkään jatkuneet ongelmat seuran johtamisessa. Ongelmat ovat syksyn aikana kärjistyneet luottamuspulaksi seuran johtoryhmää kohtaan.

Kiistaa valtakirjoista

Räikein esimerkki kolmikon mukaan tulee viime lauantain syyskokouksesta. Tampereen Voimistelijat luovutti valtakirjansa Olarin Voimistelijoille.

- Tampereen Voimistelijoiden valmentajat Teija Kukkala ja Minna Karhu olivat ehdolla joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmään. Seurakokouksessa äänestetään seuroilta saaduilla valtakirjoilla. Kukkala oli hyvissä ajoin pyytänyt valtakirjaa ja seuran valmennuspäällikkö lupasi palata asiaan lähempänä kokousta. Asiaan ei kuitenkaan palattu ja Kukkala sekä Karhu lähtivät syyskokoukseen ilman oman seuransa valtakirjaa, kirjeessä todetaan.

- Kokouksen alkaessa selvisi syy siihen, miksi seura ei asiaan palannut: Tampereen Voimistelijoiden johtoryhmä oli päättänyt kaikessa hiljaisuudessa antaa joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun valtakirjansa kokonaan toisen seuran edustajalle. Tuo toinen seura oli Olarin Voimistelijat, jonka joukkue OVO Team on vuosia ollut Tampereen Voimistelijoiden Minettien kovin kotimainen kilpakumppani joukkuevoimistelussa. Tekoon on vaikea keksiä muuta syytä kuin johtoryhmän halu tehdä kiusaa valmentajille henkilökohtaisesti ja tamperelaiselle joukkuevoimistelulle sekä rytmiselle voimistelulle yleisesti.

Valmentajat ovat kokeneet myös talouden hoidon seuran kanssa hankalaksi. Heidän mukaansa seura käytti Minettien maailmanmestaruudesta saadut stipendirahat juokseviin kuluihin, palkkoihin ja muiden lajien investointeihin.

- Lisäksi Titta Heikkilältä tiedusteltiin – tai uhkailtiin: haluaako hän mieluummin oman palkkansa vai Minettien rahat.

- Seuraavana palkkapäivänä Heikkilän palkka jätettiin maksamatta, etukäteen asiasta ilmoittamatta. Selvityspyynnön jälkeen syyksi esitettiin se, että seuran kassa ei riittänyt kaikkien työntekijöiden palkkakulujen maksuun ja Heikkilän palkka jätettiin maksamatta, koska hänen tilinsä on eri pankissa kuin muiden. Seuran mukaan motiivina ei siis ollut kiusanteko Heikkilää kohtaan vaan se, että Heikkilän palkka oli helpoin jättää maksamatta.

Huoli tulevaisuudesta

Valmentajat ovat jo useamman vuoden esittäneet johtoryhmälle huolensa joukkuevoimistelun valmennusjärjestelmän puutteista. Uusia lasten joukkueita tai rytmisen voimistelun ryhmiä ei ole perustettu. Titta Heikkilä ilmoitti seuran toiminnanjohtajalle jo vuoden 2016 kesällä ja toistamiseen keväällä 2017, että aikoo jatkaa vain kauden 2017 loppuun, mikäli hänen esittämiään huolia ei oteta vakavasti.

- Johtoryhmän osalta asiaan ei ikinä palattu emmekä tiedä, onko seuran johtokuntaa tiedotettu esittämistämme huolista.

- Näkemyksemme mukaan seuran valmennusjärjestelmää kehittävät tahot, joilla ei ole käytännön kokemusta koko urheilijapolusta. Eli siitä, kuinka lasten ja nuorten valmennus tulee toteuttaa, jos tavoitteena on tulevaisuudessakin voittaa arvokilpailuja.

Minetit valmentajineen edustavat jatkossa Tampereen Sisua. Valmentajien mukaan lähtö ei johtoryhmää haitannut.

- Yksityisissä keskusteluissa johtoryhmän jäsen ilmoitti Voimisteluliiton edustajalle, ettei irtisanoutumisemme haittaisi heitä. Tämä välinpitämättömyys kertoo paljon johtoryhmän pitkään jatkuneesta asenteesta meitä valmentajia kohtaan.

- Kun kävi ilmi, että myös Minetit joukkueena saattaisi jättää seuran, johtoryhmä ryhtyi vastatoimiin pelottelemalla voimistelijoita ja heidän vanhempiaan. He viestivät, että joukkuevoimistelun tilat on varattu yksinomaan Tampereen Voimistelijoille eikä muiden seurojen edustajilla ole mahdollisuutta tiloihin. Tämä siitä huolimatta, että Ikurin voimisteluhalli on kaupungin omistuksessa eikä TV:n johtoryhmä voi yksipuolisesti päättää tilojen käytöstä.

Seurajohto harmissaan

Tampereen Voimistelijoiden seurajohto harmittelee tapahtumien saamaa käännettä. Seurajohto puheenjohtaja Aleksi Jäntin johdolla kertoo TV:n johtokunnan menettäneen luottamuksensa avoimen kirjeen kirjoittaneisiin valmentajiin.

- Valmentajat ovat omalla toiminnallaan tahallisesti ja aktiivisesti toimineet seuran etua vastaan ja aiheuttaneet seuralle vahinkoa. Siksi johtokunta päätti, että se ei tule äänestämään Kukkalaa ja Karhua lajiasiantuntijaryhmään. Johtokunta piti todennäköisenä, että seuran vastainen toiminta jatkuisi myös luottamustehtävissä. Näin ollen valtakirjojakaan ei luovutettu heille, Jäntti ja toiminnanjohtaja Riitta Taipale kertovat Yle Urheilulle.

Seurajohdon mukaan esiselvittelyn perusteella ei ollut selvää, mitä seuraa Kukkala ja Karhu edustaisivat. Siksi valtakirja luovutettiin Olarin Voimistelijoille, jolle annettiin ohjeet, kuinka valtakirjoja käyttää.

Jäntin tietojen mukaan palkkoja ei ole maksamatta, mutta muuten hän ei voi kommentoida yksittäisen henkilön työsuhteeseen liittyviä yksityiskohtia, kuten palkanmaksua, työnohjausta, irtisanoutumista tai irtisanomista. Jäntin mukaan seurassa ei ole myöskään suosittu yksittäisiä lajeja vaan noudatettu valmennusjärjestelmää, jota on kehitetty vuosien varrella. Järjestelmä noudattaa Voimisteluliiton asettamia tavoitteita ja raameja. Joukkuevoimistelun harrastajamäärät ovat myös nousseet, kertoo Jäntti.

Valmennuspäällikkö Lotta Nuppolan mukaan Heikkilän kanssa on ollut jo pitkään erimielisyyksiä siitä, millaista lasten huipulle tähtäävän valmennuksen tulisi olla. Nuppolan mukaan seuran strategia nostaa huippuvoimistelun ohella tärkeiksi asioiksi keinot, joilla huipulle päästään. Siksi Minettien valmentajat eivät ole saaneet vapaita käsiä seuran toiminnan järjestämisessä.

Suosittelemme sinulle