Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Porin Kallossa kuohuu taas – kahvila ja pursiseura eri mieltä koko kiistasta

Kallon Loiston yrittäjä Kari Hakala purkaa kiukkuaan Facebookissa. Naapuri rekisteröi kahvilan nimen itselleen, eikä ympäröiviä rakennuksiakaan saisi enää näkyä mainoskuvissa.

Kari Hakala
Kuva: Mari Kahila / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kallon Loisto -kahvila on kohdannut olemassaoloaikanaan Porissa jo useita myrskyjä. Tänä kesänä avattu terassi nousi merenrantaan pitkän valitusrumban selätettyään.

Viivästynyt kauden aloitus ja kylmä kesä rokottivat yrittäjän kukkaroa. Kari Hakalan hermot olivat jo valmiiksi kireällä, kun marraskuun viiman keskellä tupaan tupsahti odottamaton yllätys naapurilta.

Segelföringen i Björneborg, eli BSF ilmoitti rekisteröineensä nimen Kallonloisto itselleen. Kaupparekisterin tiedoista selviää, että näin on todella tehty muutama viikko sitten, seuran kommodorin nimissä.

– Täytyy nyt vielä selvittää asiaa, mutta BSF:n mukaan minulla ei enää ole käyttöoikeutta tähän nimeen. Ikäväähän tämä on ja lisää työtä huomattavasti kaiken tämän muun yrittämisen ja kylmän talousvuoden jälkeen, Kari Hakala toteaa.

"Älkää julkaisko kuvia"

Samassa yhteydessä BSF ilmoitti Kari Hakalalle, että kahvilalla ei ole lupaa käyttää markkinoinnissaan kuvia pursiseuran alueesta. Useissa Kallon Loiston kahvilan ja terassin kuvissa näkyy taustalla muun muassa pursiseuran omistama Kallon majakka.

majakka ja lasipaviljonki
Kahvilan lasipaviljonki on hyvin lähellä BSF:n omistamaa majakkaa. Varsinainen kahvilavaunu rajautuu kuvan vasempaan reunaan. Kuva: Mari Kahila / Yle

Hakala ei niellyt paimenkirjettä mukisematta.

Vielä toistaiseksi Kallon Loisto -nimellä esiintyvä kahvila toivoo nyt Facebook-sivuillaan, että kukaan sen asiakkaista ei enää julkaisisi missään yhteydessä kuvia, joissa pursiseuran rakennukset, veneet tai tavarat näkyisivät. Samalla se toivoo, että kahvilaan ei opastettaisi vieraita millään tapaa pursiseuraan viitaten.

– Se on ohjeeni, koska seura ei halua samaistua Kallon kahvilan toimintaan. Saamani kirje oli jyrkkäsanainen, Hakala toteaa.

"Riidassa vain yksi osapuoli"

Yrittäjän turhautuminen on saanut sosiaalisessa mediassa sympatiat puolelleen. Mutta miten myrskyyn vastaa kiistan toinen osapuoli?

– Riidassa on vain yksi osapuoli, jos riitaa on olemassakaan, toteaa BSF:n kommodori Pekka Nuutinen.

Nuutisen mukaan kahvilayrittäjälle lähetetyllä kirjeellä haluttiin muistuttaa, että toisen omistamien rakennusten käyttö markkinointitarkoituksiin otetuissa kuvissa ei ole eettisesti oikein. Lupaa ei ole kuulemma edes kysytty.

Me emme ole missään vaiheessa vastustaneet kahvilan toimintaa.

Pekka Nuutinen

Varsinaista haittaa kuvien käytöstä ei ole pursiseuralle koitunut. Jonkin verran asiakkaita on eksynyt päärakennuksen puolelle kahvia kyselemään ja siitä syystä markkinointi on koettu harhaanjohtavaksi.

Nuutinen haluaa korostaa, että BSF ei missään nimessä vastusta kahvilan toimintaa.

– Me emme ole missään vaiheessa vastustaneet kahvilan toimintaa. Päinvastoin, se on elävöittänyt Kalloa. Kiitos Hakalalle, että on keksinyt tämän idean.

Toinen sanoo toista, toinen toista

Mutta miksi kahden toimijan elo samalla tontilla vaikuttaa ulospäin kaikelta muulta kuin sopuisalta? Vastausta siihen on vaikea antaa, mutta osapuolten kommentit yhteisymmärryksen löytymisestä kertovat omaa kieltään.

Kallon Loiste
Pekka Nuutisen mukaan myös pursiseuran väki käy ostamassa munkkikahvinsa Kallon kahvilavaunusta. Kuva: Kati Rantala / Yle

Molemmat kertovat halunneensa neuvotella asioista yhdessä. Neuvotteluyhteyttä ei kuitenkaan ole syntynyt.

– Olen moneen kertaan esittänyt BSF:n suuntaan, että olen halukas keskustelemaan yhteistyöstä ja siitä, miten tässä ollaan rinnakkain, mutta vastaus on ollut nolla, Kari Hakala toteaa.

Pekka Nuutinen vastaa BSF:n puolesta.

– Joistain yhteistyöjutuista on keskusteltu, mutta olemme huomanneet, että ehkä pitää antaa ajan kulua ennen kuin sellaiseen pystytään – tai ennen kuin Kari Hakala pystyy meidän kanssamme yhteistyöhön.

Suosittelemme sinulle