Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Perussuomalaiset nuoret aloittivat jo "sinisten myyrien" jahtaamisen – Halla-aholle kannattajakorttien syynäys tuli puun takaa

Perussuomalaiset nuoret kävivät tiistaina oikeusministeriössä tarkastamassa, löytyykö sinisten kannattajakorttien allekirjoittajien joukosta perussuomalaisia nuoria.

Sampo Terho, Tiina Elovaara ja Matti Torvinen vievät kannattajakortteja oikeusministeriöön Helsingissä.
Sampo Terho, Tiina Elovaara ja Matti Torvinen veivät kannattajakortteja oikeusministeriöön Helsingissä lokakuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Olli Lindqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime viikolla puoluerekisteriin hyväksyttyjen sinisten kannattajakortit ovat nousemassa merkittävään asemaan, kun perussuomalaiset ja siniset selvittelevät tulehtuneita välejään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut (IS), että puolue aikoo käydä läpi kaikki oikeusministeriöön toimitetut sinisten kannattajakortit, jotta selviää, onko sinisten tukijoissa perussuomalaisen puolueen jäseniä.

Jos heitä löytyy, edessä voi olla erottaminen perussuomalaisista.

Perussuomalaiset nuoret onnistuivat kuitenkin yllättämään asiassa sekä Halla-ahon että puoluetoimiston.

Kaksihenkinen nuorisojärjestön tarkastuspartio saapui nimittäin oikeusministeriöön syynäämään kannattajakortteja jo tiistaiaamuna.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila korostaa, että kyse oli nuorten omasta halusta selvittää sinisten kannattajia, eivätkä he olleet ministeriössä puoluetoimiston lähettäminä.

– Se, mitä Jussi [Halla-aho] on linjannut puolueen suhteen ei tarkoita sitä, miten nuorisojärjestö asiassa toimii. Olemme itsenäinen nuorisojärjestö ja teemme omat päätöksemme näiden asioiden suhteen. Halusimme tehdä tällaisen taustatsekkauksen.

Voutilan mukaan korteista ei löydetty mitään merkittävää tietoa perussuomalaisista nuorista.

Hän ei ollut itse paikalla oikeusministeriössä, vaan kortit kävi tarkastamassa nuorisojärjestön aktiivit.

Voutilan mukaan sinisten kannattajakortin allekirjoittaminen olisi voitu tulkita puolueen nuorisojärjestöä vahingoittavaksi toiminnaksi.

Hänen mukaansa paikalla käyneet nuoret eivät keränneet tietoja kannattajakorteista mukaansa niin että niistä olisi myöhemmin mahdollisesti hyötyä puoluetoimiston vastaavalle operaatiolle.

Sampo Terho, Tiina Elovaara ja Matti Torvinen vievät kannattajakortteja oikeusministeriöön Helsingissä.
Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Halla-aholla ei tietoa korttien syynäämisestä

Perussuomalaisten puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla ei ollut etukäteen tietoa nuorisojärjestön aktiivisuudesta asiassa.

– Tämä tuli minulle uutisena, mutta en ole siitä sinällään yllättynyt. Olen saanut syksyn aikana kyselyjä perussuomalaisten paikallisyhdistyksistä koskien sitä, ovatko kortit kenen tahansa nähtävissä. Tiedän, että monessa yhdistyksessä on kiinnostusta siihen, onko yhdistysten toimijoita sinisten allekirjoittajien joukossa.

Halla-ahon mukaan puoluejohto ei ole vielä antamassa lähtökäskyä omille tarkastajilleen.

Sinisiin loikannut perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini kuvasi blogissaan viime kuussa korttien tarkastusta "rannattomaksi typeryydeksi".

Halla-aho vahvisti tiistaina aiemman kantansa, että sinisten allekirjoitus on mahdollisesti peruste joutua erotetuksi perussuomalaisista.

– Kun ottaa huomioon sinisten syntyhistorian ja heidän julkisuuteen esittämänsä lausunnot perussuomalaisista, niin puoluehanke on katsottava perussuomalaisille vihamieliseksi toiminnaksi. Näin ollen myös [sinisten] toiminnan tukeminen tavalla tai toisella voidaan katsoa puoluetta vahingoittavaksi.

Puoluetoimisto ei lähettänyt nuoria asialle

Myöskään perussuomalaisten puoluetoimistoon ei ollut kantautunut tietoa nuorten lähdöstä jo nyt korttisavottaan.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kiistää, että puoluetoimisto olisi lähettänyt ketään syynäämään kannattajakortteja.

– Ketähän nämä ihmiset ovat? Slunga-Poutsalo hämmästeli, kun Yle lähestyi asiassa häntä tiistaina iltapäivällä.

Slunga-Poutsalo ja Halla-aho kumpikin vaikenevat aikataulusta, jolla puolue mahdollisesti aloittaa korttien läpikäymisen.

Halla-ahon mukaan paikallisyhdistysten mahdollista kiinnostusta sinisten kortteihin voi selittää myös lähestyvillä syyskokouksilla, joissa valitaan puolueen paikallisia johtohenkilöitä.

– Siellä on tietysti ihan aiheellinen huoli siitä, että paikallisyhdistyksiä pyritään kaappaamaan siten, että sinisten myyrät ottavat niitä haltuunsa tai pyrkivät johtotehtäviin, Halla-aho sanoi.

Suosittelemme sinulle