Hyppää sisältöön

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan

Zimbabwen 93-vuotiaan presidentin, Robert Mugaben, lähtölaskenta alkoi, kun hän erotti Krokotiili-nimellä tunnetun varapresidentti Emmerson Mnangagwan.

Emmerson Mnangagwa, Robert Mugabe ja Grace Mugabe juhlivat presidentti Mugaben syntymäpäivää Masvingossa viime vuoden helmikuussa. Kuva: Jekesai Njikizana / AFP
Minna Pye

**6. marraskuuta **

Zimbabwea maan itsenäistymisestä lähtien hallinnut Robert Mugabe erotti toissaviikon maanantaina varapresidenttinsä, Emmerson Mnangagwan. Eron syyksi ilmoitettiin, että varapresidentti ei ollut lojaali Mugabea kohtaan.

Aiemmin Mnangagwa oli ollut suosikki Mugaben seuraajaksi. Erottamisen jälkeen Mnangagwa pakeni ulkomaille ja Mugaben seuraajaehdokkaaksi nousi 52-vuotias Grace-vaimo.

Mnangagwan erottamista oli vaatinut himoshoppaajana tunnettu Grace Mugabe, joka kuvaili erotettua varapresidenttiä käärmeeksi, vallankaappauksen suunnittelijaksi ja pelkuriksi.

14. marraskuuta

Viime viikon tiistaina Zimbabwen pääkaupungin Hararen kaduilla liikkui panssarivaunuja. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga varoitti armeijan väliintulosta, jos puhdistukset jatkuisivat.

Erotetulla Mnangagwalla oli tiiviit siteet maan armeijaan ja turvallisuuspalveluun. Grace Mugaben uskottiin saaneen tuekseen Zimbabwen hallitsevan Zanu-PF-puolueen nuorisosiiven.

15. marraskuuta

Zimbabwen armeijan sotilaat valtasivat maan yleisradioyhtiön ZBC:n pääkaupunki Hararessa. Armeija kiisti kaapanneensa vallan ja kertoi presidentti Mugaben olevan kunnossa. Mugaben olinpaikkaa ei kerrottu.

Armeijan väliintulo laukaisi pohdiskelun, onko 93-vuotiaan presidentin lähtö käsillä?

Myöhemmin samana päivänä Zanu-PF-puolueen nuorisojärjestö julkaisi mystisen twitter-viestin, jossa vakuutettiin, ettei kyseessä ole vallankaappaus. Viestin mukaan Mugaben vangitsemisella haluttiin turvata Zimbabwen demokraattinen kehitys.

Myöhemmin päivällä presidentti Mugabe kertoi olevansa kotiarestissa, mutta muuten hyvissä voimissa. Myös maan vaikutusvaltainen sotaveteraanien liitto vaati Mugaben erottamista ja sanoi armeijan väliintulon olevan hyväksi Zimbabwelle.

Pääkaupunki Hararessa asuvat suomalaiset kertoivat, että tilanne kaupungissa oli rauhallinen. Suomalainen Seppo Ainamo uskoi, ettei Mugabe enää jatkaisi maan johdossa.

Samanaikaisesti tuli julki, miten kovaa valtataistelua Zimbabwessa oli käyty. Tästä voit lukea valtataistelusta, jossa oli mukana niin myrkytysyrityksiä kuin krokotiiliryhmäkin:

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili?

16. marraskuuta

Tilanne Zimbawessa jatkui jännittyneenä. Mugaben ja hänen puolisonsa Gracen kerrottiin olevan kotiarestissa. Yli sata kansalaisjärjestöä allekirjoitti lausunnon, jossa Mugabea pyydettiin väistymään tehtävästään rauhanomaisesti.

Syrjäytetty Mugabe tapasi virka-asunnossaan muun muassa Zimbabwen armeijan komentajan, mutta hänen kerrottiin kieltäytyvän eroamasta.

Myös muualla Afrikassa entiset vapausliikkeiden sissit ovat takertuneet vuosikymmeniksi valtaan. Tästä voit lukea korruptoituneista ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneistä johtajista:

Muutkin osaavat kuin Mugabe – vapaustaistelijat takertuivat valtaan

17. marraskuuta

Perjantaina, 17.marraskuuta, hallitsevan Zanu-PF-puolueen kerrottiin aikovan pakottaa Mugaben eroamaan. Puoluelähde kertoi, että itsepäinen presidentti aiotaan erottaa sunnuntaina, jonka jälkeen Mugabea vastaan nostetaan virkarikossyytteet.

Perjantaina presidentti Mugabe näyttäytyi julkisuudessa ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun armeija otti maan haltuunsa. Hän saapui yliopiston valmistujaisseremoniaan pääkaupunki Hararessa.

Valtapuolue kehotti kuitenkin Zimbabwen televisiossa Mugabea eroamaan. Puolueen piirijärjestöjen mielestä presidentti oli korkean iän aiheuttaman toimintakyvyttömyyden takia menettänyt puolueen hallinnan.

Myös vaikutusvaltainen sotaveteraanien järjestö vaati Mugaben eroa.

Vaikka Mugaben valtakausi selvästi läheni loppuaan, arvioi haastattelemamme asiantuntija, että valtapuolue Zanu-PF pitää jatkossakin Zimbabwen tiukassa otteessaan. Lue tästä asiantuntijahaastattelu:

Tämä Zimbabwen kriisistä tiedetään nyt – Asiantuntija: "Mugaben aika on pian ohi, mutta mugabeismi jää"

18. marraskuuta

Lauantaina zimbabwelaiset jalkautuivat valtavina joukkoina vaatimaan presidentti Mugaben eroa. Mielenosoittajat tanssivat ja juhlivat kaduilla vaatien Mugaben eroa.

Zanu-PF-puolue ilmoitti pitävänsä sunnuntaina ylimääräisen kokouksen, jossa oli tarkoitus erottaa Mugabe puolueen johtajan paikalta ja palauttaa syrjäytetty varapresidentti Emmerson Mnangagwa puoluejohtoon.

19. marraskuuta

Hallitseva Zanu-PF-puolue erotti pitkäaikaisen johtajansa, Robert Mugaben, mikä merkitsi käytännössä myös presidentin viran menettämistä. Hänet korvasi puolueen johdossa varapresidentti Emmerson Mnangagwa.

Puolue erotti samalla myös Mugaben vaimon, Gracen, puolueen naisjärjestön puheenjohtajan tehtävästä. Puoluelähteiden mukaan Gracea ja hänen lähipiiriään vastaan aiotaan nostaa syytteitä.

Oman puolueen hylättyä kiihtyi myös pohdinta siitä, miten Mugaben käy.

Mugabe kuitenkin yllätti sunnuntai-iltana pitämällä sekavan puheen Zimbabwen televisiossa. Presidentin odotettiin ilmoittavan erostaan, mutta sen sijaan hän sekoili sanoissaan ja kertoi johtavansa puoluekokousta joulukuussa.

20. marraskuuta

Maanantaina opiskelijat jatkoivat mielenosoituksiaan Zimbabwen yliopistolla. Paikalla oleva Ylen toimittaja Liselott Lindström kertoi, että tunnelma oli riemukas.

Paine Mugaben eroamiseksi kasvoi, kun sotaveteraanit vaativat, että armeijan pitäisi antaa kansan siirtää Mugabe syrjään. Zimbabwen hallitseva puolue ilmoitti puolestaan aloittavansa virkasyytemenettelyn Mugaben erottamiseksi.

Tällaisissä tunnelmissa Hararessa vaadittiin Mugaben eroa:

Zimbabwelaiset kertoivat Ylen toimittajalle: "Ei ole niin väliä, kenestä tulee seuraava presidentti, kunhan se ei ole Robert Mugabe"

21. marraskuuta

Zimbabwen parlamentti kokoontui käsittelemään Mugaben virkasyytettä. Kansanedustajat vaativat presidentin eroa. Myös varapresidentti Emmerson Mnangagwa vaati Mugabea eroamaan.

Illansuussa parlamentin puhemies, Jacob Mudenda, luki Mugaben eroilmoituksen. Kirjeessään Mugabe kertoi eroavansa vapaaehtoisesti, jotta vallansiirto voisi tapahtua sujuvasti. Eroilmoituksen jälkeen parlamentissa ja Zimbabwen kaduilla puhkesi riemukas juhlinta.

Lue myös:

Suomessa asuva zimbabwelaistutkija riemuitsee tänään mutta on huolissaan tulevaisuudesta

Yle Zimbabwessa: Nyt ei mietitä ongelmia, vaan juhlitaan

Riemu repesi Zimbabwen kaduilla: Presidentti Robert Mugabe erosi – video

Suosittelemme sinulle