Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista

Tampereen Voimistelijoiden vastineen mukaan seura on saanut lasten vanhemmilta negatiivista palautetta Minetti-tiimin valmentajista. Valmentajat kummastelevat väitteitä, sillä nykyisen joukkueen ydinryhmä on ollut valmennettavana 4-vuotiaasta alkaen.

Minetit
Maailmanmestarijoukkue Minetit kilpailee ensi viikonloppuna Chicagossa. Kuva: Voimisteluliitto
Petra Ketonen,
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukkuevoimistelun hallitseva maailmanmestari Minetit on tuonut Tampereen Voimistelijoille mainetta ja näkyvyyttä. Katsomoon asti ei ole välittynyt se, että valmentajilla ja voimisteluseuralla on ollut riitaa.

Tilanne on johtanut siihen, että yhteensä kuusi valmentajaa on vaihtamassa kilpailevaan seuraan, Tampereen Sisuun. Minettien päävalmentaja Titta Heikkilä kertoi tiistaina, että mukaan on lähdössä kolmisenkymmentä joukkuevoimistelijaa. Minetti-tiimiin kuuluu naisten joukkueen lisäksi kaksi menestyvää nuorempien joukkuetta.

Minetti-tiimin valmentajat kertoivat lähdöstään avoimella kirjeellä, jonka päävalmentaja Titta Heikkilä julkaisi Facebook-seinällään maanantaina. Valmentajat arvostelivat Tampereen Voimistelijoita muun muassa huonosta johtamisesta sekä joukkuevoimistelun ja sen juniorivalmennuksen laiminlyönnistä.

Seura: Minetti-valmentajien lasten joukkueissa ongelmia

Nyt Tampereen Voimistelijat on julkaissut avoimen kirjeen, jossa seuran edustajat vastaavat valmentajien esittämään arvosteluun. Voimisteluseura kertoo oman näkemyksensä organisaation johdosta, talouteen ja palkanmaksuun liittyvistä asioista ja Voimisteluliiton luottamushenkilöiden valinnasta.

Joukkuevoimistelun ystäviä ja voimistelijoiden perheitä kiinnostanee erityisesti kohta, jossa Tampereen Voimistelijat kertoo seuran ja Minetti-tiimin valmentajien erilaisista arvoista. Kirjeessä sanotaan, että Minetti-tiimin valmentajien toimintatavat eivät ole aina vastanneet seuran arvoja, ja näihin epäkohtiin seura on yrittänyt puuttua:

"Valitettavasti perheiltä tullut negatiivinen palaute ja suuri lopettamisprosentti etenkin niissä lasten ryhmissä, joita Heikkilä, Karhu ja Kukkala ovat valmentaneet, osoittaa, ettemme ole yrityksissämme riittävän hyvin onnistuneet. Aikuisten Minetti-joukkueen kohdalla ongelmia on ollut selvästi vähemmän kuin nuoremmissa ikäluokissa. Seurajohdon yhteisen näkemyksen mukaan kyseisten valmentajien osaaminen soveltuu paremmin vanhempien voimistelijoiden valmennustehtäviin."

Valmentajat: Huippuvoimistelijat olleet valmennuksessa 4-vuotiaasta

Arvostelun kohteeksi joutuneet valmentajat pitävät seuran kirjettä tarkoitushakuisesti kirjoitettuna. Yle tavoitti tiistaina puhelimeen Teija Kukkalan, sillä päävalmentaja Titta Heikkilä on joukkueen kanssa matkalla Chicagossa pidettäviin kisoihin.

– Nykyisessä Minetit-joukkueessa ydinporukka on ollut 4-vuotiaasta lähtien Titta Heikkilän valmennuksessa. Se kielii, että siellä lapsuusvaiheessa on pystytty tekemään asioita ihan oikein, Kukkala sanoo.

Lopettamisprosenttia Kukkala ei pidä epätavallisen korkeana. Hänen mukaansa nykypäivänä on tavallista, että voimistelijoita  siirtyy valmennuksesta toiseen. Lopettamisen taustalla voivat olla epärealistiset odotukset.

– Meiltä on siirtynyt tyttöjä seuran muihin joukkueisiin, vähän kevyempään harjoiteluun. Useasti perheet ja voimistelijat yllättää se, että harjoittelu ei itse asiassa ole niin kivaa.

– Ajatellaan, että olisi kiva olla huipulla, mutta sen eteen ei haluttaisi tehdä työtä. Lapsuusvaiheessa ei ole totuttu, että harjoittelu on huippu-urheiluun tähtäävää.

Kiistaa harjoitusvuoroista

Minettien tulevassa kotiseurassa, Tampereen Sisussa, ei tällä hetkellä valmenneta joukkuevoimistelua. Minetti-tiimin tulo muuttaa tilanteen, kun seura ottaa sekä joukkuevoimistelun että rytmisen voimistelun valikoimiinsa. Tästä on herännyt kysymys harjoittelupaikkojen ja -aikojen riittävyydestä.

Valmentaja Titta Heikkilän mukaan Tampereen Voimistelijoiden johtoryhmä on pelotellut voimistelijoita sillä, että Ikurin hallin joukkuevoimistelutilat on varattu vain Tampereen Voimistelijoille. Heikkilän mukaan asian pelottavuutta lisäsi se, että Tampereen voimistelijoiden puheenjohtaja Aleksi Jäntti on Tampereen kaupungin apulaispormestareita.

Aleksi Jäntti puolestaan kertoi Aamulehdelle, että joukkuevoimistelutilat kuuluvat seuralle toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, ja seura aikoo pitää niistä kiinni. Lehden mukaan vapaa-aikapalveluista vastaava apulaispormestari Johanna Loukaskorpi järjestää osapuolille neuvottelun asiasta näillä näkymin ensi viikolla.

Toivoa sopii, että kiistat eivät haittaa voimistelijoiden keskittymistä. Ensi viikonloppuna Minetit kilpailee Chicagossa. Mineteille on tulossa maailmancupin kokonaiskisan voitto, sillä kovimmat kilpakumppanit eivät pääse paikalle viisumiongelmien vuoksi.

Juttua on täydennetty kello 13.45 valmentaja Teija Kukkalan kommenteilla. Kello 14.38 korjattu Kukkalan nimi oikeaan muotoon.

Lue lisää:

Yle Urheilu: Repivä riita suomalaisessa huippuvoimistelussa – maailmanmestarijoukkueet lähtivät ovet paukkuen

Uutisesta muualla:

Tampereen Voimistelijoiden avoin vastine Minetti-tiimin valmentajille seuran nettisivulla

Minetti-valmentajien julkaisema avoin kirje Tampereen Voimistelijoiden johtokunnalle

Aamulehti: Kiista paisuu: MM-voittaja Minetille tarjotaan harjoitusvuoroja koulupäivän aikana – "Olot monella vielä huonommat", apulaispormestari perustelee

Aamulehti: Minettien upea vuosi huipentuu dramaattisesti: edessä seurasiirto ja suurvaltapolitiikan takaama himoittu voitto

MTV: Raju riita joukkuevoimistelun kulisseissa: Maailmanmestarijoukkue Minetit valmentajineen jättämässä seuransa

Suosittelemme sinulle