Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yle Areenan maarajat poistuvat ensi vuonna – tätä se tarkoittaa käytännössä

Euroopan komissio kertoo, että niin sanottu geoblokkaus kuuluu pian historiaan.

Areena.yle.fi -kuva.
Kuva: Yle
Emma Grünn
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan komissio tiedotti maanantaina, että Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja Euroopan komissio kieltävät perusteettomat maarajoitukset. Syynä on muun muassa se, että niin sanotusta geoblokkauksesta aiheutuu haittaa kuluttajille, jotka haluavat ostaa tuotteita tai palveluja verkossa EU:n alueella.

– Uusien sääntöjen ansiosta eurooppalaiset voivat jo ennen ensi joulua tehdä ostoksia haluamassaan verkkokaupassa törmäämättä maarajoituksiin tai joutumatta ohjatuksi toiselle sivustolle, digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip sanoi tiedotteen mukaan.

Maarajoitusten poisto vaikuttaa myös Yle Areenaan. Yle kertoi jo helmikuussa, että maarajoitukset poistuvat vuoden 2018 alussa. Nyt aikataulu on hieman tarkentunut.

– Tämä siirrettävyysasetus astuu voimaan 1.4.2018 alkaen. Tästä päivämäärästä lähtien on mahdollista tarjota teknisesti palvelua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Yle Areena avautuu uudella tavalla juuri tuolloin – meillä ei ole virallista aikaa, mutta pyrimme, että mahdollisimman pian ensi keväänä, kertoo Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

Yle Tunnuksen avulla Areenaa voi katsoa myös reissussa

Lyhyesti sanottuna Suomessa pysyvästi asuva voi katsoa EU-alueella matkustaessaan kaikkia Areenassa olevia ohjelmia.

– EU-alueella matkustava tai lomaileva suomalainen voi katsoa Yle Areenan sisältöä ihan samalla tavalla kuin katsoisi Suomessa, Haakana selvittää.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että suomalainen voi katsoa kaikkia eurooppalaisia palveluita ilman rajoituksia. Eikä se tarkoita sitä, että kuka tahansa EU-alueella oleva ihminen voi katsoa Areenaa rajoituksetta, Haakana täsmentää.

Jotta voidaan varmistua että Areenaa ulkomailla katsova on Suomessa pysyvästi asuva henkilö, tarvitaan kirjautumista. Tämä kirjautuminen tapahtuu Yle Tunnuksella.

– Yle Tunnuksen yhteydessä käyttäjä voi ilmoittaa kotipaikkansa Suomi.fi-tunnistautumispalvelun avulla. Voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta tarkoittaa käytännössä sitä, että kerran nettipankkitunnuksilla tai viranomaisen sähköisillä tunnistautumispalveluilla tämän tekee.

Pikku kakkosen ohjelmia Yle Areenan sivustolla.
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Tiedot tarkistetaan Väestörekisterikeskuksen tiedoista. Haakanan mukaan tunnistautumisesta yritetään tehdä käyttäjälle mahdollisimman helppo ja harvoin tehtävä asia.

– Tämän maarajoitusten poistumisen pointti on siis se, että tietyssä maassa toimivan palvelun tilaajat, esimerkiksi Yle Areenan suomalaiset käyttäjät, saavat käyttää palvelua EU:ssa.

Muutos ei siis koske esimerkiksi Ruotsissa pysyvästi asuvia suomalaisia. Heillä Yle Areena näkyy kuten tähänkin asti.

Syy, miksi rajoituksia ylipäänsä on ollut ja on edelleen, löytyy esitysoikeuksista.

– Sisältöön ostetaan esitysoikeuksia, ja näiden oikeuksien omistajat myyvät näitä esitysoikeuksia kuhunkin maahan – ei siis kunkin maan kansalaisille. Meidän halumme on tietysti esittää kaikki mahdollinen sisältö kaikille mahdollisille käyttäjille, mutta se ei sopimussyistä ole monissa tapauksissa mahdollista, Haakana sanoo.

Lue myös:

Kari Haakana: Yle Areena avautuu suomalaisille EU-alueella ensi vuonna

Suosittelemme