Hyppää sisältöön

Itä-Ukrainan separatistialueella muhii hämärä valtakamppailu

Niin sanotun Luhanskin kansantasavallan johtaja syyttää entistä sisäministeriään vallankaappausyrityksestä.

Asemiehet partioivat Luhanskin kaduilla 22. marraskuuta. Kuva: Alexander Ermochenko / EPA-EFE
Heikki Heiskanen

Itä-Ukrainassa Luhanskin separatistialueella näyttää olevan meneillään valtakamppailu.

Tiistaina Luhanskin kaupungin kaduille ilmestyi sotilasunivormuissa tunnuksettomia aseistautuneita miehiä, jotka estivät kulun hallintorakennuksiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan saarto jatkui vielä keskiviikkona.

AFP:n kirjeenvaihtaja näki  keskiviikkona noin kymmenen sotilaskuorma-autoa ja kranaatinheittimen ajamassa kaupungilla, ja neljä panssari-ajoneuvoa oli parkkeerattu lähellä paikallishallinnon ja sisäministeriön rakennuksia.

Myös Itä-Ukrainassa toimivat Etyjin tarkkailijat ovat raportoineet asejoukoista, joilla on hiihtomaskit kasvoillaan ja käsivarsissaan valkoisia hihamerkkejä.

Niin sanotun Luhanskin kansantasavallan johtaja Igor Plotnitski sanoo, että kyseessä on vallankaappausyritys, jonka takana on erotettu sisäministeri Igor Kornet.

Plotnitski erotti Kornetin separatistialueen ministerin tehtävistä maanantaina, mutta ministeri kieltäytyy luopumasta tehtävistään.

– Kornet on erotettu virastaan, mutta ilmeisesti pikkumiehellä on suuri kunnianhimo, Plotnitski sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Venäjän presidentin edustaja Dmitri Peskov sanoi Venäjän seuraavan tilannetta, mutta ei muuten kommentoinut tapahtumia.

Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin separatistialueet eivät käytännössä pysyisi pystyssä ilman Venäjän tukea.

Kremlin edustaja Mihail Arutjunov on kiistänyt Tassille, että Venäjä ottaisi puolia separatistien sisäisissä kiistoissa.

Venäläislehti RBK kirjoitti aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että sen lähteen mukaan Kreml olisi asettunut kiistassa Kornetin puolelle mutta ei aikoisi vielä syrjäyttää Plotnitskia.

Tapaus on myös herättänyt epäilyjä, että Luhansk yritettäisiin yhdistää Donetskin separatistialueeseen.

Suosittelemme sinulle