Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Järjestöt ja lapsiasiavaltuutettu vaativat Suomea kieltämään alaikäisten avioliitot – avioon mennyt jopa alle 16-vuotiaita

Alaikäinen voi saada poikkeusluvan avioliittoon pelkällä kirjallisella hakemuksella, kertoo Svenska Yle. Unicef pitää käytäntöä YK:n julistuksen vastaisena.

lapsiavioliitot
Kuva: Aleksandr Davydov
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Suomessa poikkeusluvan turvin solmittavista alaikäisten avioliitoista. Lain mukaan alaikäisenä avioliiton solmiminen ei ole sallittua, mutta oikeusministeriö voi myöntää siihen erityisistä syistä poikkeusluvan.

Vuosittain tällaisen poikkeusluvan saa kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen alle 18-vuotiasta. Heistä suurin osa on 17-vuotiaita, mutta joukossa on ollut jopa 14–15-vuotiaita.

Svenska Ylen uutisen mukaan poikkeusluvan voi saada pelkällä allekirjoituksella ja perustellulla hakemuksella.

Alaikäisten avioliittoja ovat kritisoineet muun muassa Suomen Unicef, Ihmisoikeusliitto ja Naisjärjestöjen keskusliitto, joka vaati käytäntöä lopetettavaksi naistenpäivänä julkaistussa kannanotossaan.

Hetemäki: Vastoin lasten oikeuksien julistusta

Ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki Suomen Unicefista pitää tilannetta erittäin huolestuttavana. Hetemäen mukaan avioliittoon lupaa hakevaa lasta ei tavata, vaan hakemus hoituu kirjallisena.

Hetemäki katsoo tämän olevan vastoin YK:n lasten oikeuksien julistusta, jonka mukaan lasta pitää aina kuulla hänen elämäänsä koskevissa asioissa.

Kun lasta ei kuulla, kasvavat riskit siihen että avioliittoon liittyy ihmiskauppaa, pakkoavioliitto tai että järjestely on vastoin lapsen toiveita.

Jos avioliittoon hakee lupaa 14–15-vuotias, paikallisten sosiaaliviranomaisten on haastateltava häntä ja kirjoitettava suositus oikeusministeriölle.

– Mutta jo ajatus, että 14–15-vuotiaiden pitäisi voida mennä naimisiin on absurdi, Hetemäki toteaa.

Poikkeuslupaa alaikäisen avioitumiselle voi perustella esimerkiksi raskaudella tai uskonnollisilla ja kulttuurisilla syillä.

Lapsiasiavaltuutettu ei hyväksy

Ylen aamu-tv:ssä torstaina vieraillut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila tuomitsi yksiselitteisesti mahdollisuuden lapsiavioliittoihin.

– Tämä pitäisi poistaa, ei lainsäädännön pitäisi mahdollistaa sitä että lapset voivat avioitua.

Kurttila huomautti, että tämän päivän Suomessa ei tarvita mahdollisuutta hoitaa esimerkiksi mahdollista häpeää alaikäisen raskaaksi tulemisesta avioliitolla. Hän piti riskinä myös pakkoavioliittoja.

Oikeusministeriö selvittää lain muuttamista

Nykyinen, vuodelta 1929 oleva avioliittolaki on Unicefin Hetemäen mielestä auttamatta vanhentunut. Hän toivoo, että alaikäisten mahdollisuus avioliittoon poistuu laista. Lisäksi toiveissa on, että alaikäisten ulkomailla solmimat avioliitot eivät enää olisi voimassa Suomessa.

Lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen oikeusministeriöstä kertoo Svenska Ylelle, että erivapaus avioliittoon myönnetään, jos se arvioidaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin jättää se myöntämättä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos alaikäinen tyttö on tullut raskaaksi.

Oikeusministeriö selvittää parhaillaan avioliittolain muuttamista. Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Määttänen kertoo, että ministeriön oman raportin mukaan viranomaisilla ei ole tarpeeksi tietoa kuinka käsitellä tapauksia, joissa on riski pakkoavioliitosta tai kunniaan liittyvästä väkivallasta.

Vuosina 1995–2014 Suomessa meni naimisiin 1 138 lasta. Heistä valtaosa oli tyttöjä, 869. Tuona aikana naimisiin menneistä lapsista 27 oli iältään 14–15-vuotiaita.

**Lue myös **

Millainen ilmiö on pakkoavioliitto Suomessa? Oikeusministeriö ottaa selvää (17.1.2017)

Lupa alaikäisten avioliittoon heltiää usein pelkällä hakemuksella (12.6.2013)

Suosittelemme